Το φινάλε ενός επιτυχημένου «Jazz in Progress»

Την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, το 1ο «Jazz in Progress» φεστιβάλ Ηρακλείου έκλεισε με επιτυχία τις εκδηλώσεις του παρουσιάζοντας στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου το τρίο του Πέτρου Κλαμπάνη και το κουαρτέτο Tritonia.

Το φινάλε ενός επιτυχημένου «Jazz in Progress»

Με τον σπουδαίο Νικόλα Αναδολή στο πιάνο – στη θέση του Εσθονού Kristjan Randalu που για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να έρθει – και τον Πολωνό ντράμερ Bodek Janke, ο κοντραμπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης (που κάνει μια αξιόλογη και ευκρινή διεθνή καριέρα) μας παρουσίασε κυρίως μουσική από το πρόσφατο άλμπουμ του, «Irrationalities» (Enja-YellowBird), αλλά και παλιότερα κομμάτια του και το «Smile» του Τσάρλι Τσάπλιν και, φυσικά, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα υπέροχο σετ σύγχρονης τζαζ. Σπουδαίοι μουσικοί που ξέρουν πως να στοχεύουν και στην καρδιά, χωρίς να παρασύρονται μόνο από τη δεξιοτεχνία τους. [Να πούμε, επίσης, πως ο Κλαμπάνης συμμετέχει στο «Here Be Dragons» του σαξοφωνίστα Oded Tzur που κυκλοφορεί εντός ολίγου από την ECM).

Το φινάλε ενός επιτυχημένου «Jazz in Progress» - εικόνα 1
Θόδωρος Καπηλίδης, Χάρης Λαμπράκης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Θάνος Χατζηαναγνώστου

Το γκρουπ Tritonia αποτελούν οι Χάρης Λαμπράκης (νέι), Θόδωρος Καπηλίδης (κιθάρα), Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο) και Θάνος Χατζηαναγνώστου (ντραμς). Η μουσική του – σε συνθέσεις του Θόδωρου και του Γιώτη – απλώνεται σε μια διευρυμένη διεθνική fusion με ηλεκτρικές δεξιοτεχνικές εκρήξεις, με Balkan βάσεις και μεσογειακό φανκ, μια μουσική κατεύθυνση που καλλιεργούν χρόνια οι μουσικοί που αποτελούν το γκρουπ και που εδώ έρχεται να πάρει μια πιο συγκεκριμένη μορφή, με οδηγό την δεξιοτεχνία αλλά και το ερμηνευτικό πάθος που χαρακτηρίζει τους συγκεκριμένους μουσικούς σε όλες τις φάσεις της πορείας τους. Εδώ, στο Ηράκλειο, ήταν η πρώτη live εμφάνιση του σχήματος και πολλά πράγματα έπρεπε να δοκιμαστούν. [Το γκρουπ Tritonia εμφανίζεται την Τετάρτη 5/2 στην Αθήνα, στο Half Note Jazz Club].
Η συναυλία αυτή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου Βούλγαρου πιανίστα / συνθέτη Milcho Leviev (1937-2019), πρωτοπόρου στη διεθνική τζαζ, που τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Οκτωβρίου. Το δικό του «Bulgarian Boogie» έκλεισε τη συναυλία και το φεστιβάλ.

Το φινάλε ενός επιτυχημένου «Jazz in Progress» - εικόνα 2
Ο Γιώργος Μουχταρίδης δίνει vibes!

Το after hours party για τη λήξη του «Jazz in Progress» ξεκίνησε με μουσικές από τα πλατό του Γιώργου Μουχταρίδη, διευθυντή του Pepper 9,66 και dj της βραδιάς. Βραδιά που, όπως και όλες οι βραδιές του φεστιβάλ, είχαν ραντεβού για μεταμεσονύκτια ποτάκια στο «The Bitters Bar» του Δημήτρη Μοσκοφίδη.

Το φινάλε ενός επιτυχημένου «Jazz in Progress» - εικόνα 3
Ο Μάνθος Γιουρτζόγλου παρουσιάζει!

Κάθε βράδυ, τα γκρουπ παρουσίαζε ο αεικίνητος και ακούραστος Μάνθος Γιουρτζόγλου, βαθύς γνώστης της ελληνικής τζαζ σκηνής, με το κέφι και το μεράκι που τον διακρίνει, και την αγάπη που τρέφει για τους Έλληνες μουσικούς. Να ακούτε τις ραδιοφωνικές εκπομπές του: «Keep Jazzin’» στην ΕΡΤ Open.

Το φινάλε ενός επιτυχημένου «Jazz in Progress» - εικόνα 4
Η ψυχή του φεστιβάλ Χρυσάννα Καρέλλη με την Σαβίνα Γιαννάτου

Το 1ο «Jazz in Progress» - Heraklion Jazz Festival 2020 είναι ιδέα, δημιουργία και υλοποίηση της Χρυσάννας Καρέλλη που με την επιμονή και τη σκληρή δουλειά της – που μοίρασε με τους ανθρώπους του ΠΣΚΗ – έφτιαξε μια τόσο όμορφη μουσική γιορτή που, εδώ και χρόνια, έχει ανάγκη το Ηράκλειο. Έτσι κύλησε μια φανταστική εβδομάδα στο εκπληκτικό Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Για την άψογη φιλοξενία των μουσικών και των υπολοίπων «ξένων» του φεστιβάλ, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Όμιλο Καραταράκη και όλους τους ανθρώπους του ξενοδοχείου «Λατώ (Lato Boutique)».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.