Τα τραγούδια του Leonard Cohen στο «Jazz in Progress»

A Tribute to Leonard Cohen: ένα ιδιαίτερο μουσικό project με την Nalyssa Green, την Sugahspank! και την Lou is απολαύσαμε στο Τζαζ Φεστιβάλ του Ηρακλείου. Απόψε, Πέμπτη 30/1, σειρά έχει το Yako Trio.

Τα τραγούδια του Leonard Cohen στο «Jazz in Progress»

Και μόνο σαν (έκ)φραση, το «Songs of Leonard Cohen» φέρει τέτοιο φορτίο και έχει τέτοιο βάρος που δεν είναι καθόλου εύκολο να το διαχειριστεί κανείς. Να όμως που μέσα σ' αυτό το project βρίσκουμε πολλή αγάπη, κάποιες πολύ ξεχωριστές ερμηνευτικές ποιότητες και αρκετή δημιουργική μαγκιά από την πλευρά των εμπλεκομένων ώστε να έρθει σε πέρας και αίσιο αποτέλεσμα μια τέτοια δύσκολη αποστολή. Τρία κορίτσια των οποίων τις γενικές καλλιτεχνικές κατευθύνσεις μάλλον γνωρίζουμε (ή θα πρέπει να γνωρίσουμε έτι περαιτέρω), σμίγουν εδώ και αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιόμορφες πτυχές της τραγουδοποιίας του Leonard Cohen.

Τα τραγούδια του Leonard Cohen στο «Jazz in Progress» - εικόνα 1
Φωτό: Μάνθος Γιουρτζόγλου

Όσο κι αν οι ερμηνευτικοί ρόλοι διαχωρίζονται, οι τρεις τραγουδίστριες - η κάθε μια με όλες τις ξεχωριστές της ποιότητες - είναι μαζί στη σκηνή σχεδόν σε όλο το πρόγραμμα, εκτός από μερικές σπέσιαλ στιγμές όπου κάτι πρέπει να τονιστεί πιο ιδιαίτερα. Προσπαθείστε να φανταστείτε την Nalyssa Green να αποδίδει σχεδόν όλα τα '60's classics του Cohen («Suzanne», «Hey, That’s No Way to Say Goodbye», «Famous Blue Raincoat», «Bird On A Wire»…). εμείς δεν χρειάζεται να την φανταστούμε - την ακούσαμε και είναι εξαιρετική. Για την Sugahspank! έχει κανείς αμφιβολία πως μπορεί να σκίζει σε φανκιές ή ιδιαίτερα mood songs («Everybody Knows», «Anthem», «First We Take Manhattan», «Tower of Song»…); Όσο για την Lou is, διαπιστώνει πως είναι soulful εκ των πραγμάτων - εκ φύσεως και θέσεως («I’m Your Man», «The Future», «If it Be Your Will»…). Tο άθροισμα των τριών κοριτσιών προκύπτει μεγαλύτερο καθώς δίνουν τις σωστές διαστάσεις στα τραγούδια του Leonard Cohen. Μαζί με τους Σεραφείμ Μπέλλο στα ντραμς, Γιώργο Δελλή στα πλήκτρα και Άδωνι Γουλιέλμο στην κιθάρα έχουμε ένα σχήμα που όχι μόνο σέβεται τα τραγούδια αλλά σηκώνει επάξια και το καλλιτεχνικό τους βάρος.

Τα τραγούδια του Leonard Cohen στο «Jazz in Progress» - εικόνα 2

Το αποτέλεσμα είναι δυο ώρες με τα αγαπημένα μας τραγούδια του Leonard Cohen να παίρνουν ένα άλλο σχήμα από τρεις όμορφες γυναικείες φωνές – και καρδιές – που όμως είναι ταιριαστό με το σχήμα που ξέρουμε ότι τους έχει δώσει ένας απόλυτος «ladies man» όπως ο Leonard Cohen. Έχουμε ένα ιδιαίτερο μουσικό project με ισχυρή καλλιτεχνική και αισθητική ουσία.

Τα τραγούδια του Leonard Cohen στο «Jazz in Progress» - εικόνα 3

Απόψε, Πέμπτη 30/1, έκτη μέρα του Jazz in Progress, η Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου υποδέχεται το Yako Trio από την Θεσσαλονίκη με τον σαξοφωνίστα James Wylie σε τζαζικές διασκευές συνθέσεων του Γιάννη Κωνσταντινίδη πάνω στη δημοτική μας παράδοση. Και σε καινούργια κομμάτια...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.