Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου

Η δεύτερη μέρα του Τζαζ Φεστιβάλ του Ηρακλείου ήταν ένα ονειρικό ταξίδι με την Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), τον Σπύρο Μάνεση (πιάνο) και τον Λευτέρη Ανδριώτη (κρητική λύρα). Το «Jazz in Progress» συνεχίζεται απόψε (Τρίτη 27/1) με το Modes & Moods του Dimitris Kalantzis Quintet.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου

Ο «κρητικός τρόπος» έχει να κάνει περισσότερο με την κρητική λύρα που παίζει με τρόπο εκφραστικά μοναδικό ο Λευτέρης Ανδριώτης. Η Σαβίνα Γιαννάτου διαθέτει μια φωνή «θεϊκής» ποιότητας, θα έλεγα, και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που την διακρίνει σε όλη την πορεία της και σε κάθε ιδιωματική ιδιαιτερότητα που ερμηνεύει – ή, μάλλον, δημιουργεί. Γιατί η Σαβίνα σε κάθε περίπτωση δημιουργεί..

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου - εικόνα 1
Σαβίνα Γιαννάτου

Έτσι και εδώ, σε μια προσφιλή της καλλιτεχνική διαδικασία: την επιλογή λαϊκών κυρίως τραγουδιών ενός άξονα που ξεκινάει από την Αρμενία και διατρέχει έναν άξονα που περνάει από τον μεσανατολικό αραβικό κόσμο και πιάνει όλη τη Μεσόγειο. Σε τέτοια γοητευτικά διεθνικά μουσικά ταξίδια μας έχει συνηθίσει η Σαβίνα – κυρίως με τη δουλειά που κάνει χρόνια τώρα με το σχήμα Primavera en Salonico.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου - εικόνα 2
Σπύρος Μάνεσης

Εδώ τα πράγματα ακολουθούν μια πιο αναλυτική – και πιο «γυμνή» πορεία. Ο Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο ξεφεύγει σε χώρους που διευρύνουν την επικράτεια του modal. Πράγμα που, σε συνδυασμό με την λύρα του Ανδριώτη, οδηγεί σε κόσμους που βρίσκονται πέρα από σύνορα ή αισθητικές που απαγορεύουν ή/και υπαγορεύουν το συναίσθημα.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου - εικόνα 3
Λευτέρης Ανδριώτης

Αυτό είναι μια καθαρή μαγεία που δημιουργείται από τις δημιουργικές ικανότητες / δυνατότητες των μουσικών που με τη φωνή, το πιάνο και τη λύρα φτιάχνουν κόσμους που απλώνονται παντού – μέσα μας, κυρίως – από τον Χατζιδάκι και την Πλάτωνος ως την τζαζ και την αυτοσχεδιαστική μουσική. Έτσι, τη δεύτερη μέρα του «Jazz in Progress» στην θαυμάσια μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, η μουσική κινήθηκε στα δικά της ιδιαίτερα – έως και ονειρικά – όνειρα με τρεις μουσικούς που θα έπρεπε να ακούμε πάρα πολύ συχνά να παίζουν μαζί: την Σαβίνα Γιαννάτου, τον Σπύρο Μάνεση και τον Λευτέρη Ανδριώτη. Γιατί μας κάνει καλό – από κάθε άποψη…

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου - εικόνα 4
Δημήτρης Καλαντζής

Απόψε, Δευτέρα 27/1, την τρίτη βραδιά του «Jazz in Progress», το κουιντέτο του πιανίστα / συνθέτη Δημήτρη Καλαντζή, με τον Τάκη Πατερέλη (σαξόφωνο), τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα), τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη (ντραμς) και τον Γιώργο Γεωργιάδη (μπάσο) παρουσιάζει την «τροπική» πλευρά της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη – δηλαδή το «Modes & Moods» που κυκλοφορεί και σαν ομότιτλο άλμπουμ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.