Δυνατό και δυναμικό ξεκίνημα για το Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου «Jazz in Progress»

Με το εκπληκτικό Flying Jazz Trio ξεκίνησε χθες, Σάββατο 25/1 το πρώτο Φεστιβάλ Τζαζ στο Ηράκλειο. Σήμερα, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης του Ηρακλείου θα φιλοξενήσει στη μεγάλη του αίθουσα το «In Cretan Mode» της Σαβίνας Γιαννάτου.

Δυνατό και δυναμικό ξεκίνημα για το Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου «Jazz in Progress»

Με το εκπληκτικό Flying Jazz Trio ξεκίνησε χθες, Σάββατο 25/1 το πρώτο Φεστιβάλ Τζαζ στο Ηράκλειο. Σήμερα, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης του Ηρακλείου θα φιλοξενήσει στη μεγάλη του αίθουσα το «In Cretan Mode» της Σαβίνας Γιαννάτου.

Δυνατό και δυναμικό ξεκίνημα για το Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου «Jazz in Progress» - εικόνα 1
Στέφανος Ανδρεάδης

Στην «κλασική» παράδοση των organ-guitar trios, γνωστή από το ρεπερτόριο της θρυλικής τζαζικής ετικέτας Blue Note κ.ά. (με Jimmy Smith, «Brother» Jack McDuff, Richard «Groove» Holmes, «Big» John Patton, Larry Young κ.ά. από την πλευρά των οργανιστών και Grand Green, Kenny Burrell, Wes Montgomery, George Benson κ.ά. από την πλευρά των κιθαριστών – αλλά και με ντράμερς-φωτιά όπως ο Idris Muhammad ή ο Tony Williams) στηρίζεται το τρίο που έφτιαξε ο εξαιρετικός κιθαρίστας / συνθέτης Στέφανος Ανδρεάδης μαζί με τον «μάγο» του Hammond organ (και πολλών άλλων οργάνων) Γιώργο Κοντραφούρη και που στην παρούσα φάση του έχει τον σπουδαίο και ταχέως ανερχόμενο ντράμερ Βασίλη Ποδαρά (ή Billy Pod), που ξεκινά οσονούπω και καριέρα και στη λονδρέζικη τζαζ σκηνή.

Δυνατό και δυναμικό ξεκίνημα για το Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου «Jazz in Progress» - εικόνα 2
Γιώργος Κοντραφούρης

Μιλάω για «παρούσα φάση» επειδή εδώ έπαιξαν κυρίως τις μουσικές από το καινούργιο άλμπουμ του Flying Jazz Trio, που μόλις κυκλοφόρησε και που έχει τίτλο «Nostalgia». Στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το βράδυ του Σαββάτου 25/1, οι μουσικές αυτές – συνθέσεις όμορφες και μελωδικές του Στέφανου Ανδρεάδη σχεδόν στην ολότητά τους, παίχτηκαν εκπληκτικά, με τις κιθαριστικές γραμμές του Ανδρεάδη να χτυπούν στην καρδιά, το ηλεκτρικό όργανο του Κοντραφούρη να παίρνει φωτιά και τα drum sticks και οι «σκούπες» του Ποδαρά να βρίσκουν ρυθμούς και πολυρυθμούς παντού.

Δυνατό και δυναμικό ξεκίνημα για το Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου «Jazz in Progress» - εικόνα 3
Βασίλης Ποδαράς

Το αποτέλεσμα ήταν μια βραδιά γεμάτη με σπουδαία μουσική – και θα προέτρεπα τους μουσικόφιλους να αναζητήσουν οπωσδήποτε το «Nostalgia» αλλά και τους προηγούμενους δίσκους του γκρουπ «Flying Jazz» και «Flying Jazz – To Eternity». Είναι δίσκοι που, μαζί με άλλες πρόσφατες κυκλοφορίες» όπως το «The Passing» του Γιώργου Κοντραφούρη ή το «Drums to Heal Society» δείχνουν το υψηλό επίπεδο της σύγχρονης ελληνικής τζαζ που πια στέκεται σε συγκρίσιμα σημεία με τη διεθνική.

Δυνατό και δυναμικό ξεκίνημα για το Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου «Jazz in Progress» - εικόνα 4
Λεωνίδας Αντωνόπουλος

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ ολοκλήρωσε ένα πραγματικά hot party με jazz, soul, latin κ.λπ. grooves με grand master τον γνωστό παραγωγό του Kosmos Λεωνίδα Αντωνόπουλο.

Δυνατό και δυναμικό ξεκίνημα για το Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου «Jazz in Progress» - εικόνα 5
Σαβίνα Γιαννάτου

Σήμερα, Κυριακή 26/1, στην μεγάλη αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», η Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή), ο Σπύρος Μάνεσης (πιάνο) και Λευτέρης Ανδριώτης (κρητική λύρα) παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο «In Cretan Mode» πρότζεκτ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.