Ο Jesse Davis είναι η δύναμη και η ψυχή της τζαζ

Ένας σπουδαίος τζαζ σαξοφωνίστας έρχεται ξανά στο «Half Note Jazz Club» με τα δυναμικά bop blues κομμάτια του, με εκφραστικές τζαζ μπαλάντες αλλά κι εκρηκτικές soulful ηχορυθμίες.

Ο Jesse Davis είναι η δύναμη και η ψυχή της τζαζ

Ακούγοντάς τον να παίζει άλτο σαξόφωνο, έχεις την αίσθηση πως στα αφτιά σου φτάνει συνδυασμένη η τζαζική κληρονομιά του Charlie «Bird» Parker, του Sonny Stitt και του Julian «Cannonball» Adderley. Καλπάζοντας στον 21ο αιώνα και στους δαιδαλώδεις ήχους του, συναντάς σε αυτόν την ένταση του bebop –από 60-70 χρόνια νωρίτερα– να μετατρέπεται σε σύγχρονο soul searching, με όλη την εμπειρία και τη σοφία που σου παρέχει μια ολοκληρωμένη σπουδή και μελέτη στο jazz mainstream.

Ο Jesse Davis ενσωματώνει –και αντικατοπτρίζει στη μουσική του– όλα τα παραπάνω. Πρόκειται για έναν καθαρό, δυνατό και μοντέρνο σαξοφωνίστα, που βγαίνει κατευθείαν από την παράδοση της τζαζ και την εκφράζει όσο λίγοι, εδώ και δεκαετίες. Ο Jesse έδειξε από νωρίς το μεγάλο του ταλέντο επειδή ο μεγαλύτερος αδερφός του Roger, που ήταν τουμπίστας, του χάρισε ένα σαξόφωνο και του έμαθε να παίζει.

Ο Jesse Davis είναι η δύναμη και η ψυχή της τζαζ - εικόνα 1
© Thrassos Irinis

Μετά τη θητεία του στην περίφημη «σχολή Marsalis» στη Νέα Ορλεάνη, στις αρχές των ’80s, κατευθύνθηκε στη Νέα Υόρκη –απαραίτητος σταθμός στην καριέρα κάθε συνεπούς τζαζίστα–, όπου έκανε ολοκληρωμένες μουσικές σπουδές και συνεργασίες με καλλιτέχνες πρώτου μεγέθους. Ονόματα όπως αυτά των «Brother» Jack McDuff, Illinois Jacquet, Jay McShann, Chico Hamilton, Junior Mance, Kenny Barron κ.ά. αποτελούσαν τον πυρήνα του jazz mainstream και μέσω αυτών ο Jesse έκανε τέτοιο όνομα, ώστε όταν άρχισε να έρχεται στην Ευρώπη ως bandleader στα ’90s, είχε στο γκρουπ του μουσικούς όπως ο μελλοντικός σταρ πιανίστας Brad Mehldau.

Έπειτα από δέκα χρόνια στη Νέα Υόρκη, ο Jesse Davis επέστρεψε στη Νέα Ορλεάνη. Το 1996 έπαιξε μάλιστα και στην ταινία «Κάνσας Σίτι» του Ρόμπερτ Άλτμαν, υποδυόμενος τον θρυλικό σαξοφωνίστα Earl Warren στην ορχήστρα του Count Basie. Και όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψε να εξελίσσει το στιλ του, ως ένας από τους πιο μεστούς και soulful άλτο σαξοφωνίστες της τζαζ. Το «Soul Searchin’», ένας από τους πιο πρόσφατους δίσκους του, αποτυπώνει αυτήν τη δύναμη της μουσικής του – με συνοδοιπόρους τους Paul Kirby (πιάνο), Martin Zenker (μπάσο) και Minchan Kim (ντραμς). Με αυτούς έρχεται κι εδώ, στο «Half Note Jazz Club», από την Παρασκευή 24 έως τη Δευτέρα 27/1.

Περισσότερες πληροφορίες

Jesse Davis Quartet

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ένα καθαρό και μοντέρνο άλτο σαξόφωνο, που μπορεί να ξεχωρίζει στο σύγχρονο jazz mainstream, μια σταθερή δύναμη στο χώρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.