Με τη «Νυχτερίδα» του Στράους γιορτάζει τα 80χρονά της η Λυρική

Με τη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεώτερου ξεκίνησε η Εθνική Λυρική Σκηνή τις δραστηριότητές της στις 5 Μαρτίου του 1940. 80 χρόνια μετά, το εθνικό μας λυρικό θέατρο γιορτάζει με το ίδιο έργο την ιστορική αυτή επέτειο.

Με τη «Νυχτερίδα» του Στράους γιορτάζει τα 80χρονά της η Λυρική

Από τις 7 Φεβρουαρίου και για οκτώ παραστάσεις ως τις 5 Μαρτίου – την ημέρα που η Λυρική Σκηνή μας γιορτάζει τα 80 της χρόνια – στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζεται η τρίπρακτη κωμική οπερέτα Η Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεώτερου σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Με τη «Νυχτερίδα» του Στράους γιορτάζει τα 80χρονά της η Λυρική - εικόνα 1
(c) Stefanos

Η σπουδαία και επιτυχημένη παραγωγή σε σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο παλιό θέατρο της Λυρικής, στο Ολύμπια, και μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στο ξενοδοχείο Αστέρας της Βουλιαγμένης, παραμονές του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967. Έχοντας δουλέψει περαιτέρω την αρχική του σκηνοθεσία, ο Ευκλείδης μας μεταφέρει στο πάρτι του Σοβιετικού πρέσβη Ορλόφσκι το βράδυ της 20ής Απριλίου 1967 - και στην πορεία οι ήρωες αυτής της οπερέτας βρίσκονται στα κρατητήρια!

Με τη «Νυχτερίδα» του Στράους γιορτάζει τα 80χρονά της η Λυρική - εικόνα 2
(c) Stefanos

Επειδή το ίδιο το έργο, αν και από τα πιο εμβληματικά της βιεννέζικης οπερέτας, υπερβαίνει τα κλασικά στερεότυπα του είδους, δίνει την ευχέρεια στον Αλέξανδρο Ευκλείδη κυριολεκτικά να στήσει μια σπουδαία και ευρηματική παράσταση που φέρνει στα καθ' ημάς μια "χρυσή" κινηματογραφικά, θεατρικά, άμα και κοινωνικά εποχή της δικής μας ποπ κουλτούρας και να τη δέσει δημιουργικά με το παγκόσμιο πολιτικό κλίμα της εποχής. Έτσι, έχουμε ένα απολαυστικό έργο που στην εορταστική του παράσταση της 5ης Μαρτίου θα έχει προσκεκλημένους-έκπληξη στο πάρτι του πρίγκιπα Ορλόφσκι.

Με τη «Νυχτερίδα» του Στράους γιορτάζει τα 80χρονά της η Λυρική - εικόνα 3
(c) Stefanos

Παραστάσεις: 7, 8, 9, 16, 19, 22, 23 Φεβρουαρίου & 5 Μαρτίου 2020 | Ώρα έναρξης 20.00 | Κυριακές στις 18.30 | 5η Μαρτίου στις 19.00 | Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Ζιάβρας | Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης | Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου | Μετάφραση ποιητικού κειμένου Δημήτρης Δημόπουλος | Σκηνικά Σωτήρης Στέλιος | Κοστούμια Αλεξία Θεοδωράκη | Χορογραφία Μαρία Κουσουνή | Φωτισμοί Μελίνα Μάσχα | Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20, €30, €35, €40, €45, €50, €70 | Φοιτητικό, παιδικό: €12 | Περιορισμένης ορατότητας: €10
Προπώληση Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Καθημερινά 09.00-21.00 | Τηλ.: 2130885700 | Ομαδικές πωλήσεις: 2130885742 | www.nationalopera.gr | Καταστήματα PUBLIC http://tickets.public.gr | www.ticketservices.gr Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.