«Λεπορέλλα»: σκοτεινό μουσικοθεατρικό ψυχογράφημα στην Εναλλακτική

Με τη νέα όπερα «Λεπορέλλα» που παράγγειλε στον Γιώργο Κουρουπό ξεκινά το 2020 η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. O Ευτύχης Δ. Χωριατάκης εξηγεί το ενδιαφέρον αυτής της «σκοτεινής» μουσικοθεατρικής πρότασης.

«Λεπορέλλα»: σκοτεινό μουσικοθεατρικό ψυχογράφημα στην Εναλλακτική

Η «Λεπορέλλα» αποτελεί το νέο λυρικό εγχείρημα του Γιώργου Κουρουπού, ενός καταξιωμένου συνθέτη με ιδιαίτερες επιδόσεις στο μουσικό θέατρο. Το λιμπρέτο της όπερας υπογράφει η διακεκριμένη ποιήτρια και λογοτέχνιδα Ιουλίτα Ηλιοπούλου και βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ. Εξαίρετο δείγμα της ψυχαναλυτικής πένας του μεγάλου Αυστριακού συγγραφέα, η «Λεπορέλλα» εστιάζει στην τραγική «θηλυκή εκδοχή» του Λεπορέλλο, πιστού υπηρέτη στον αριστουργηματικό «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ.

Η υπόθεση αφορά τη ζωή της Λεπορέλλας, μιας αδρής γυναίκας από το Τιρόλο, η οποία φτάνει στη Βιένη για να εργαστεί σε ένα σπίτι βαρόνων. Οι διαφορετικοί χαρακτήρες και η ταραχώδης σχέση του ζεύγους διαμορφώνει το πλέγμα μέσα στο οποίο η φιλάργυρη, ηλικιωμένη υπηρέτρια θα παίξει καταλυτικό ρόλο. Αρκούμενη αρχικά στα καθήκοντά της, θα αφοσιωθεί δουλικά στον βαρόνο και θα διευκολύνει τις ερωτικές του δραστηριότητες. Η αφύπνιση του δικού της ερωτισμού, που γίνεται ολοένα και πιο ανεξέλεγκτος, την οδηγεί στη σχεδιασμένη «αυτοκτονία» της βαρόνης, γεγονός που θα επιφέρει αργότερα και το δικό της τραγικό τέλος.

«Λεπορέλλα»: σκοτεινό μουσικοθεατρικό ψυχογράφημα στην Εναλλακτική - εικόνα 1

Η πίστη στο πνεύμα της νουβέλας του Τσβάιχ είναι έντονη τόσο στο λιμπρέτο όσο και στη μουσική και τη σκηνοθεσία της νέας δουλειάς. Η Ηλιοπούλου ακολούθησε μεν τη δραματουργική εξέλιξη της νουβέλας, πάντα όμως με ελευθερία στην έκφραση, την προβολή των συμβολισμών και την ψυχοσύνθεση των προσώπων. Το έργο συνιστά ένα ψυχογράφημα της (αντι)ηρωίδας του, αλλά παράλληλα φωτίζει και τους άλλους δύο χαρακτήρες.

Για τον Κουρουπό το κείμενο του Τσβάιχ προσφερόταν ιδανικά για μια συναρπαστική δραματοποίηση, που ταιριάζει ιδιαίτερα στο μελόδραμα, καθώς «μόνο η μουσική μπορεί δραστικά να προβάλει, αξιοποιώντας τη συμβολική και συγκινησιακή της διάσταση, το πολύπλοκο, πολυσύνθετο και απόκρυφο περιβάλλον του έργου». Αξιοποιώντας ηχοχρώματα και σιωπές, η μουσική του αναδεικνύει κι εντείνει τα συχνά αντιφατικά συναισθήματα των ηρώων, τον έντονο ερωτισμό αλλά και μια μοναδικά δυνατή ιστορία ανθρώπων που δεν αγαπήθηκαν.

Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Πάρις Μέξης, ένας πολυδιάστατος δημιουργός με ιδιαίτερη αισθητική ματιά. Χωρίς να προσπερνά την εξερεύνηση των σκοτεινών πλευρών της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, ο Μέξης επέλεξε τη μεταφορά του σαν υποβλητικό δραματικό θρίλερ, το οποίο εκτυλίσσεται σε ένα αφαιρετικό σκηνικό που σέβεται την «αυθεντική» εποχή του έργου (η Βιένη στα τέλη του 19ου αιώνα).

«Λεπορέλλα»: σκοτεινό μουσικοθεατρικό ψυχογράφημα στην Εναλλακτική - εικόνα 2

Τον ρόλο της Λεπορέλλας θα ερμηνεύσουν δύο διακεκριμένες μεσόφωνοι, η Ειρήνη Καράγιαννη (11, 17, 25/1) και η Άρτεμις Μπόγρη (12, 18, 26/1). Το ζευγάρι των βαρόνων ενσαρκώνουν ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου και η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη. Τους πλαισιώνουν νεότεροι και καταξιωμένοι μονωδοί κι εντεκαμελές ενόργανο σύνολο υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Βασιλείου.

Ξέρατε ότι ο Γιώργος Κουρουπός...

...μετά τη μαθητεία του στο Παρίσι, δίπλα στον σημαντικό συνθέτη Ολιβιέ Μεσιάν, έχει συνθέσει πληθώρα έργων, κυρίως σκηνικής και φωνητικής μουσικής, αλλά και χοροδράματα;
...υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι, αρχικά ως πιανίστας σε συναυλίες και ηχογραφήσεις (1959-1968), κατόπιν ως αναπληρωτής διευθυντής του Γ΄ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1977-1981), ενώ μετά το θάνατο του συνθέτη ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής (1995-2010) της Ορχήστρας των Χρωμάτων;
...έχει χρηματίσει πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (και μάλιστα δύο φορές, το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80 και στα τέλη αυτής του ’90) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2013-2015);

Περισσότερες πληροφορίες

«Λεπορέλλα»

  • Όπερα

Νέα όπερα του Γιώργου Κουρουπού, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, σε πρώτη παρουσίαση. Πρόκειται για παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, με πρωταγωνίστριες την Ειρήνη Καράγιαννη και την Άρτεμι Μπόγρη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.