Μια ελληνική συμφωνική ορχήστρα περιοδεύει στην Κίνα τις γιορτές!

Πολυήμερη εορταστική περιοδεία στην Κίνα πραγματοποιεί σε λίγες μέρες η «Φιλαρμόνια» Ορχήστρα Αθηνών.

Μια ελληνική συμφωνική ορχήστρα περιοδεύει στην Κίνα τις γιορτές!

Πολυήμερη εορταστική περιοδεία στην Κίνα πραγματοποιεί σε λίγες μέρες η «Φιλαρμόνια» Ορχήστρα Αθηνών. Η προ τριετίας ίδρυση της πρώτης μη κρατικής συμφωνικής ορχήστρας της χώρας αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα στο πεδίο της κλασικής μουσικής. Όχι μόνο γιατί η χρηματοδότησή της γίνεται με ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά γιατί η αποστολή της εστιάζει στη -συναυλιακή και δισκογραφική- ανάδειξη του ιστορικού εθνικού ρεπερτορίου.

Η ορχήστρα που ίδρυσαν ο Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Νίκος Μαλιάρας και ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής έχει ήδη δώσει σημαντικά δείγματα της αξίας της σε εμβληματικές αθηναϊκές αίθουσες συναυλιών και αμφιθέατρα, αλλά και στην έδρα της στον Άλιμο. Έχει, περαιτέρω, ηχογραφήσει μεγάλο αριθμό έργων Ελλήνων συνθετών, τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε CD σε συνεννοήσεις με διεθνείς δισκογραφικές εταιρίες. Στις αρχές του 2020 θα κυκλοφορήσει από την περίφημη σουηδική εταιρεία BIS -που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στην έκδοση των έργων του Νίκου Σκαλκώτα- ένα CD με σπάνια έργα του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, τα οποία παρουσιάσθηκαν και ηχογραφήθηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από την «Φιλαρμόνια».

Μία άλλη δισκογραφική εταιρεία, η αμερικανική Parma Recordings διοργανώνει, σε συνεργασία με το κινεζικό υπουργείο Πολιτισμού και τις πολιτιστικές υπηρεσίες των περιφερειών της μεγάλης αυτής χώρας, την πρώτη διεθνή περιοδεία της ορχήστρας κατά την περίοδο των εορτών.

Μια ελληνική συμφωνική ορχήστρα περιοδεύει στην Κίνα τις γιορτές! - εικόνα 1

Μεταξύ 21-12-2019 και 8-1-2020, οι Έλληνες μουσικοί θα παίξουν, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου, σε 11 διαφορετικές πόλεις της Κίνας, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις με τρένα ή αεροπλάνα. Τα προγράμματα των συναυλιών περιλαμβάνουν δημοφιλή ρομαντικά συμφωνικά έργα, γνωστά κομμάτια Κινέζων συνθετών, αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα ελληνικής κλασικής μουσικής.

Αποκορύφωμα αποτελούν οι δυο κεντρικές πρωτοχρονιάτικες συναυλίες. Αυτήν της 31/12 στο Πεκίνο, στη Μεγάλη Αίθουσα των Συνεδρίων του Λαού, αναμένεται να τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Κίνας Τζινπίνγκ Σι, ο οποίος ζήτησε να συμπράξει ως σολίστ ένας σημαντικός, νέος Κινέζος πιανίστας. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, η «Φιλαρμόνια» θα δώσει συναυλία στη Σανγκάη.

Με την εντυπωσιακά δυναμική αυτή κίνηση εξωστρέφειας, η «Φιλαρμόνια» εκπροσωπεί όχι μόνο την Ελλάδα και την ελληνική μουσική, αλλά εν γένει και τον ευρωπαϊκό μουσικό πολιτισμό στην Κίνα. Μια μεγάλη χώρα με έναν από τους αρχαιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς που αποτελεί -ας μην ξεχνάμε!- δυνητικά τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως στο χώρο της κλασικής μουσικής, κρατώντας ενδεχομένως και την τύχη της στα χέρια της...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.