Γιατί οι Murder Capital φτιάχνουν το πιο επίκαιρο post-punk;

Από τον Τζέιμς Τζόις στους Murder Capital, οι προβληματισμοί για την ιρλανδική πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαχρονικοί και να εμπνέουν ένα φρέσκο ρεύμα μουσικής δημιουργίας στο πράσινο νησί.

Γιατί οι Murder Capital φτιάχνουν το πιο επίκαιρο post-punk;

Στους «Νεκρούς» του Τζέιμς Τζόις, την τελευταία νουβέλα από τη συλλογή «Δουβλινέζοι», ο πρωταγωνιστής Γκάμπριελ Κόνροϊ βρίσκει επιβεβαίωση στη ζωή μόνο όταν καταφέρνει να αποδεχτεί την παροδικότητά της, αφού έχει περάσει ένα βράδυ άβολων κοινωνικών υποχρεώσεων: μεταξύ άλλων, βρίσκεται αντιμέτωπος με αλκοολικούς συγγενείς, συζητήσεις για τον ιρλανδικό εθνικισμό και τη δική του δημόσια τοποθέτηση αλλά και αποκαλύψεις για τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος.

Εκατόν πέντε χρόνια μετά οι Murder Capital, μέσα από το ντεμπούτο τους «When I have fears», μιλούν για την ίδια αβεβαιότητα: στη ζωή και το ξαφνικό τέλος της, την πολιτική μιας χώρας σε σύγκρουση, ακόμα κι αν αυτή έχει καταλαγιάσει. Αποδεικνύουν ότι το κείμενο του σπουδαίου συγγραφέα είναι διαχρονικό και ότι οι νέοι της Ιρλανδίας βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ίδιους –υπαρξιακούς, πολιτισμικούς, εθνικούς– προβληματισμούς. Η ματιά τους στη σύγχρονη ιρλανδική πραγματικότητα θυμίζει μουσική μεταγραφή των «Νεκρών»: φταίει άραγε η διεισδυτική, αχρονική ματιά του Τζόις ή η Ιρλανδία που γυρίζει στο παρελθόν της;

Μια νέα σκηνή;

Ενώ το Brexit έχει ανοίξει τη συζήτηση για τις επιπτώσεις στα ιρλανδικά σύνορα, το πράσινο νησί έχει και καλλιτεχνικούς λόγους να βρίσκεται στην επικαιρότητα, χάρη σε νέα ονόματα που ξεπηδούν διεκδικώντας τη φωνή τους. Από τους Girl Band, που τράβηξαν τα πρώτα βλέμματα με το χαοτικό «Holding hands with Jamie» (2015), τους Fontaines DC, την μπάντα-αποκάλυψη του 2018 που γέμιζε αίθουσες χωρίς να έχει κυκλοφορήσει ακόμη το πρώτο της άλμπουμ, μέχρι τους Murder Capital, που αναδείχτηκαν σε μία από τις πιο πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες της χρονιάς, η Ιρλανδία φαίνεται να βάζει ξανά το λιθαράκι της στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Ενώ στην άλλη πλευρά της ιρλανδικής θάλασσας τα πιο hot μουσικά ονόματα αναλώνονται σε ταξικές κόντρες (το «ξεκατίνιασμα» ανάμεσα σε Idles και Sleaford Mods για το... ποιος εκπροσωπεί καλύτερα την εργατική τάξη γέμισε τα indie πρωτοσέλιδα), στο Δουβλίνο η νεοφυής σκηνή φαίνεται να στηρίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των πρωταγωνιστών της. Βέβαια, οι ομοιότητες εξαντλούνται στη μεταξύ τους φιλία και στις κοινωνικοπολιτικές αναφορές. Η δυναμική τους προσέγγιση διαφέρει και μόνον ένας «τεμπέλης δημοσιογράφος» τους βάζει στην ίδια κατηγορία, σύμφωνα με τον frontman James McGovern.

Ποιοι Fontaines...

Αυτή η φράση συνόδευε στο στόμα των περισσότερων από εμάς το ντεμπούτο των Murder Capital. Σε αντίθεση με την ασυμβίβαστη μανία των Fontaines, οι Murder Capital κρατούν μια άψογη ισορροπία ανάμεσα στο ψυχικό κόστος της ζωής στο Δουβλίνο, στις προσωπικές και οικογενειακές εμπειρίες και στην ανάγκη τους να αλλάξουν ριζικά την κοινωνία. Μια μπάντα που σχηματίστηκε με αφορμή την αυτοκτονία ενός νέου με ψυχικά προβλήματα, φίλου του McGovern, είναι αναμενόμενο να καταδυθεί σε μια ζοφερή, απαισιόδοξη πραγματικότητα ή αντίθετα να εκτοξευτεί με μια ασυγκράτητη επαναστατικότητα. Το στεγαστικό ζήτημα, η ανύπαρκτη πρόνοια για θέματα ψυχικής υγείας, το ταμπού του αλκοολισμού, ο θάνατος και η ζωή μετά για όσους μένουν πίσω είναι από τα κύρια θέματα που επανέρχονται στα τραγούδια τους.

Αντί για ηχηρά ξεσπάσματα, παρακολουθούμε μια στακάτη, εσωτερική ωμότητα· από το εναρκτήριο ξέσπασμα «For everything», στο οποίο μιλούν για μια ευπαθή δημοκρατία, μέχρι το σπαραξικάρδιο αποχαιρετιστήριο «Love, love, love». Όπως ο Γκάμπριελ Κόνροϊ στους «Νεκρούς» διαχέει την προσωπική του αγωνία στην ιρλανδική εμπειρία, έτσι και η πεντάδα των James McGovern, Damien Tuit, Cathal Roper, Gabriel Pascal Blake και Diarmuid Brennan μετουσιώνει τον πόνο της απώλειας και της ανασφάλειας σε μια κατάθεση πέρα από σύνορα.

3 μπάντες της νέας γενιάς

Fontaines DC

Γιατί οι Murder Capital φτιάχνουν το πιο επίκαιρο post-punk; - εικόνα 1

Γέμισαν ασφυκτικά την «Death Disco» έχοντας μόνο ένα EP, ενώ επανήλθαν στο Release με οργανωμένο κοινό. Αν ξανάρθουν στην Ελλάδα, δεν έχετε δικαιολογία να τους χάσετε...

Girl Band

Γιατί οι Murder Capital φτιάχνουν το πιο επίκαιρο post-punk; - εικόνα 2

Ξεκίνησαν πρώτοι την τάση, εξαφανίστηκαν λόγω προβλημάτων υγείας και ξαναγεννιούνται με τον αρκετά πειραματικό νέο δίσκο τους «The Talkies» την Παρασκευή 27/9.

Just Mustard

Γιατί οι Murder Capital φτιάχνουν το πιο επίκαιρο post-punk; - εικόνα 3

Οι shoegazers από το Ντάνταλκ ανεβαίνουν αθόρυβα σε δημοφιλία χάρη στο πρώτο τους άλμπουμ «Wednesday» (2018). Το live τους στο Δουβλίνο με τους Cure είναι ήδη highlight.

iThe Murder Capital | Death Disco | Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου

Περισσότερες πληροφορίες

The Murder Capital

  • Rock-pop-folk

Μια νέα ιρλανδική post punk μπάντα με live από εκείνα που αξίζει να δει κάποιος.

Death Disco

Ωγύγου 15 & Λεπενιώτου, Ψυρρή
  • Clubs

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
16/07/2024

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.

Οι Puressence ξανά στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια

Το συγκρότημα από το Μάντσεστερ επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μοναδικό live στο "Floyd".