Χορεύοντας με τις Βάκχες: Ακούσαμε τους Dead Can Dance στο Ηρώδειο

Το ντουέτο με τις world καταβολές καθήλωσε το κοινό υπό το φως του Ιερού Βράχου.

Χορεύοντας με τις Βάκχες: Ακούσαμε τους Dead Can Dance στο Ηρώδειο

Η ανακοίνωση για τη συναυλία των Dead Can Dance στο Θέατρο Γης, στη Θεσσαλονίκη, μας άφησε να αισθανόμαστε αδικημένοι (και να ψάχνουμε αεροπορικά εισιτήρια και φθηνά Airbnb κοντά στην παραλία). Ευτυχώς ασπαστήκαμε το σοφό ρητό που συνδέει την υπομονή με την αρετή και οι διοργανωτές μας δικαίωσαν, εντάσσοντας την αθηναϊκή εμφάνιση της μπάντας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και παραχωρώντας τους για μια βραδιά το Ηρώδειο.

Το σίγουρο sold out μερικές εβδομάδες πριν την 3η Ιουλίου επιβεβαίωσε το ορθό της επιλογής τους· ποιος άλλος χώρος είναι τόσο ταιριαστός με τις μυστηριακές μουσικές του πολύχρονου σχήματος; Με την αναμονή να αυξάνεται εκθετικά και τις βεντάλιες να δίνουν δικό τους ρεσιτάλ σε ένα από τα πιο καυτά απογεύματα του φετινού καλοκαιριού, το κοινό είχε πάρει θέση από νωρίς στα πέτρινα εδώλια. Χωρίς καθυστερήσεις, οι έξι μουσικοί που συνοδεύουν το εικονοκλαστικό ντουέτο πήραν τις θέσεις τους στα ποικίλα όργανα (από πλήκτρα και διαφορετικά σετ κρουστών μέχρι ιδιόμορφα έγχορδα, όπως το βραζιλιάνικο μονόχορδο berimbau), ενώ η Lisa Gerrard με εμφάνιση ιέρειας σε απαστράπτοντα λευκά και έναν βοηθό για να κουβαλάει την ουρά απ’ τα άμφια της, έκλεψε για άλλη μια φορά τα βλέμματα.

Χορεύοντας με τις Βάκχες: Ακούσαμε τους Dead Can Dance στο Ηρώδειο - εικόνα 1
© Τηλέμαχος Κουκλάκης

Παρά την πρόσφατη κυκλοφορία του τελευταίου δίσκου τους «Dionysus», το τουρ του 2019 κινήθηκε στη λογική ενός ποτ πουρί της μακρόχρονης πορείας τους, επιτρέποντας σε όσους έρχονταν σε παρθενική επαφή με τα live τους να πάρουν μία γεύση από όλους τους δίσκους τους. Η μίαμιση ώρα βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι αρκετή για να εκπροσωπηθούν όλα τα κορυφαία (έλειψαν τα «Kiko», «Opium», «Saltarello» μεταξύ άλλων) όμως έφτανε για ένα μακροβούτι σε ένα σφιχτοδεμένο, αντιπροσωπευτικό setlist.

Ξεκινώντας με το κατανυκτικό «Anywhere out of this world», η μεστή φωνή του Brendan Perry ακολούθησε με απόλυτη άνεση τις αιθέριες απαιτήσεις του κομματιού, αποδεικνύοντας πως διατηρεί ακέραια τη δυναμική της. Παράλληλα, η Gerrard, παίρνοντας σειρά με το ανατριχιαστικό «Mesmerism» από το δεύτερο δίσκο τους «Spleen and Ideal», παρέμεινε επιβλητική όπως πάντα, με το αγέρωχο, αποστασιοποιημένο ύφος και τη σαγηνευτική φωνή της, είτε τη συνόδευε με το σαντούρι της είτε με απλές κινήσεις των χεριών.

Χορεύοντας με τις Βάκχες: Ακούσαμε τους Dead Can Dance στο Ηρώδειο - εικόνα 2
© Χρόνης Περράκης

Η συμμετοχή του αδερφού του Perry, Robert, με πρώτο ρόλο στα κρουστά και τις κιθάρες πρόσθεσε στη συνολική εμπειρία. Απ’ τις πιο ιδιαίτερες στιγμές εκείνη του παραδοσιακού ιρλανδικού «Wind That Shakes The Barley», με τον Robert στο φλάουτο και την Gerrard μόνο μαζί του στη σκηνή. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ακούστηκε και το «Xavier», ενώ το «Act I- Dance of the Bacchantes» εκπροσώπησε τον πιο πρόσφατο δίσκο τους, δίνοντας αφρικανικό ρυθμό στο ατμοσφαιρικό σετ.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με δύο encore, όπου οι δύο τραγούδησαν εναλλάξ με τον Perry να αναλαμβάνει το αγαπημένο του cover του Tim Buckley «Song to the Siren» και το κλείσιμο τις συναυλίας με το κορυφαίο «Severance» και τη Gerrard ενδιάμεσα να δίνει μία σπαρακτική ερμηνεία στα «Cantara» και «The promised womb».

Χορεύοντας με τις Βάκχες: Ακούσαμε τους Dead Can Dance στο Ηρώδειο - εικόνα 3
© Χρόνης Περράκης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.

Το τριήμερο line up-φωτιά του Ejekt 2024

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φεστιβαλικές ημέρες με headliners-απωθημένα ετοιμάζει για φέτος το Ejekt Festival στο Parking 5 του ΟΑΚΑ.

O Χρήστος Δάντης συναντά τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στο CT Garden

O λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός συναντά στη σκηνή μετά 20 ολόκληρα χρόνια τον καλό του φίλο και αγαπημένο ερμηνευτή.