Ρίχτερ πρωτοπορίας από σίνθια, σιτάρ και πλαστικά στο Tectonics Athens

Τι είναι το ondes martenot; Ποια είναι η παραδοσιακή μουσική των Σάμι; Πόση μουσική παράγει ένα κομμάτι πλαστικό; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που θα απαντήσει η διοργάνωση στη Στέγη και το Παλιό Χρηματιστήριο.

Ρίχτερ πρωτοπορίας από σίνθια, σιτάρ και πλαστικά στο Tectonics Athens

Η πολυπρισματικότητα είναι το θέμα στο πρόγραμμα του Tectonics Athens όπως το συνέθεσε για δεύτερη χρονιά ο εμπνευστής του Ιλάν Βολκόφ. Συναυλίες, περφόρμανς, site specific εγκαταστάσεις, ακόμη και παιδικά εργαστήρια στη Στέγη και στο Παλιό Χρηματιστήριο (7-9/6) φέρνουν το δημιουργικό πειραματισμό ένα βήμα πιο κοντά, με τους καλεσμένους καλλιτέχνες να αποδεικνύουν ότι τα πάντα μπορούν να είναι μουσική.

Ένα παράξενο μουσικό όργανο, πρόγονος των σινθεσάιζερ, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του φεστιβάλ. Το ondes martenot, ένα υβρίδιο πλήκτρων κι ενός μεταλλικού δαχτυλιδιού γύρω από καλώδια, με ήχο που θυμίζει το –αρκετά δημοφιλές τελευταία– theremin, έχει χρησιμοποιηθεί από κλασικές συνθέσεις και τα σάουντρακ των «Κόκκινων Παπουτσιών» (Μ. Πάουελ, 1948) και του «Λόρενς της Αραβίας» (Ντ. Λιν, 1962) μέχρι γνωστά κομμάτια των Radiohead και των Daft Punk (στα «The national anthem» και «Random access memories» αντίστοιχα). Η οντίστρια Nathalie Forget παρουσιάζει το σπάνιο όργανο (8/6, 6 μ.μ., Στέγη) κι επιλεγμένα κομμάτια (7/6, 9 μ.μ., Παλιό Χρηματιστήριο), μαζί με ένα νέο έργο που γράφτηκε ειδικά για το Tectonics από τον αβανγκάρντ συνθέτη φασματικής μουσικής Iancu Dumitrescu (9/6, 8.30 μ.μ., Στέγη).

Ρίχτερ πρωτοπορίας από σίνθια, σιτάρ και πλαστικά στο Tectonics Athens - εικόνα 1
Nathalie Forget

H Sarah Kenchington δίνει νέο νόημα στον άνθρωπο-ορχήστρα. Οι ημι-μηχανικές ορχήστρες που κατασκευάζει στη φάρμα της στη Σκοτία περιλαμβάνουν από ένα χάρντι-γκάρντι, που λειτουργεί με πετάλι ποδηλάτου, μέχρι τη δική της μπάντα με χάλκινα που χρησιμοποιούν μεμβράνες μπαλονιών και το «Wind pipes of Edinburgh», ένα μεγαλειώδες νέο όργανο από ανακυκλωμένους σωλήνες οργάνων αλλά και υδραυλικών. Τα εντυπωσιακά της δημιουργήματα εκτίθενται στο φουαγιέ της Στέγης, ενώ θα υπάρξουν και μεμονωμένες περφόρμανς (8-9/6, 8 μ.μ.).

Ρίχτερ πρωτοπορίας από σίνθια, σιτάρ και πλαστικά στο Tectonics Athens - εικόνα 2
Matmos

Είκοσι εννιά κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν το άλμπουμ των Matmos «Ultimate care II», το οποίο περιλαμβάνει αποκλειστικά ήχους πλυντηρίου που ηχογράφησαν στο υπόγειό τους. Από την άλλη, το πρόσφατο «Plastic anniversary» κάνει χαρούμενο το ταχέως αναπτυσσόμενο ρεύμα των οικολόγων, με όλη τη μουσική του δίσκου να παράγεται από πλαστικά αντικείμενα και να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα για το περιβάλλον. Εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη και ασπίδες ματατζήδων είναι μόνο μερικά από τα παράξενα «όργανα» που χρησιμοποιούν, τα συγκεκριμένα βινίλια είναι ανακυκλώσιμα και ολόκληρος ο δίσκος μαζί με επιλογές από την 25ετή πορεία τους φέρνουν την ηλεκτρονική τους πρωτοπορία στη Στέγη (9/6, 8.30 μ.μ.).

Πενήντα πέντε χρόνια ελεύθερου αυτοσχεδιασμού μετρούν οι Βρετανοί AMM, ένα από τα πιο επιδραστικά σχήματα στο χώρο της free jazz και της πειραματικής μουσικής εν γένει. Η μπάντα των Eddie Prevost, Keith Rowe και John Tilbury (αυτή είναι η τρέχουσα σύνθεσή της) έχει γράψει ιστορία με τα αυτοσχεδιαστικά της επιτεύγματα, ενώ έχει συνεργαστεί με τους κολοσσούς The Cream και Pink Floyd, και στο Tectonics (9/6, 10.30 μ.μ., Στέγη) ρίχνει την αυλαία της διοργάνωσης. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις επιλογές μας για το αυτό τριήμερο: κρατήστε μυαλό και αφτιά ανοιχτά, επιλέξτε από το φάσμα των εκδηλώσεων και μυηθείτε σε ένα νέο μουσικό σύμπαν.

Η πειραματική ευφυΐα του Ιλάν Βολκόφ

Ρίχτερ πρωτοπορίας από σίνθια, σιτάρ και πλαστικά στο Tectonics Athens - εικόνα 3
Ιλάν Βολκόφ

Ο εμπνευστής και υπεύθυνος προγράμματος του Tectonics Ιλάν Βολκόφ (φωτό) έχει θέσει στο επίκεντρο του φεστιβάλ το συγκερασμό συμφωνικής και πειραματικής μουσικής, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα κοινά στοιχεία τους και να λειτουργήσει ως ένα χωνευτήρι ετερόκλητων μουσικών ειδών. Το Σάββατο 8/6 (8.30 μ.μ., Στέγη) θα αναδείξει την ιδιότητά του ως ριζοσπαστικού μαέστρου διευθύνοντας τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ σε ένα πρόγραμμα καινοτόμων έργων. Ανάμεσα στα κομμάτια που έχουν επιλεγεί ξεχωρίζουμε το συμφωνικο-πειραματικό έργο «Epexegesis» του ακτιβιστή Dror Feiler και την πρεμιέρα του «Tropic» του Γιάννη Ιωαννίδη.

Περισσότερες πληροφορίες

Tectonics Athens (2η ημέρα)

  • Σύγχρονη

H Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του εμπνευστή και επιμελητή του φεστιβάλ, Ιλάν Βολκόφ, παρουσιάζει ένα περιπετειώδες μουσικό πρόγραμμα ευρέως φάσματος.

Tectonics Athens (2η ημέρα)

  • Σύγχρονη

Μια μοναδική σύμπραξη που φέρνει κοντά στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής με τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική και τον αυτοσχεδιασμό από τη Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι) και τον Στράτο Μπιχάκη (ηλεκτρονικά). Και ο Νορβηγός Ande Somby, συνεχιστής των σαμανιστικών παραδόσεων των Sámi της βόρειας Σκανδιναβίας.

Tectonics Athens (3η ημέρα)

  • Σύγχρονη

Η πιανίστρια Λορέντα Ράμου ερμηνεύει τέσσερα έργα για ηλεκτρονικά και πιάνο που γράφτηκαν ειδικά για το φετινό Tectonics.

Tectonics Athens (3η ημέρα)

  • Σύγχρονη

Η Jessika Kenney σε ένα οπτικοακουστικό έργο. Ο εμβληματικός συνθέτης φασματικής μουσικής Iancu Dumitrescu σε ένα έργο για ondes Martenot. Και οι πολυμεταβλητοί ηλεκτρονικάδες Matmos.

Tectonics Athens (3η ημέρα)

  • Σύγχρονη

Οι AMM (Eddie Prevost: ντραμς, Keith Rowe: κιθάρα, John Tilbury: πιάνο), το πιο σημαντικό σχήμα της πειραματικής και αυτοσχεδιαστικής μουσικής από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσα θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για δέκατη συνεχή χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ μουσικής, που θα έχει θέμα τη φιλία.