Ο Ray Gelato "swings, swings, swings" στο "Half Note"

Ο Ray Gelato ανεβαίνει στη σκηνή του «Half Note Jazz Club» με την μπάντα του The Enforcers για ένα jive χορευτικό πάρτι με ηλεκτρισμένο σαξόφωνο και ξεσηκωτικά swing beats.

Ο Ray Gelato «swings, swings, swings» στο «Half Note»

Οι γιορτές το θέλουν το swing τους· όλη αυτή η περίοδος πριν και μετά τις εορταστικές ημέρες ζητάει λίγο σαξόφωνο σχεδόν εμμονικά. Διότι, όσο κι αν απολαύσαμε τα rockin’ Christmas, πάντα θα χρειαζόμαστε και λίγο "Everybody’s got to sing". Μπορεί να φταίει το ότι το τρίπτυχο "μπράντι, σαξόφωνο, τζάκι" φοριέται με τιμή ή το ότι όλες οι χριστουγεννιάτικες playlists έχουν στην πρώτη θέση τον Sinatra και στην τελευταία τον Dean Martin.

Ένα αντίστοιχο playlist είχε και ο Ray Gelato όσο μεγάλωνε. Μυήθηκε στην jazz, στο swing και την R&B των ’40s και των ’50s μέσα από τη συλλογή δίσκων του πατέρα του κι έμελλε να είναι εκείνος που ξανάφερε στην επιφάνεια την εμβληματική μουσική εκείνων των δεκαετιών. Ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος στο σαξόφωνο μέχρι να αποκτήσει το προσωπικό του στίγμα και μπήκε από νωρίς στο μουσικό κουρμπέτι, καθώς δημιούργησε τους Chevalier Brothers και συμμετείχε στα πρώτα μουσικά φεστιβάλ. Με τους Ιππότες ήταν προτιμότερο να τους ακούσεις live, σε κάποιο από τα 200 live που έδιναν ετησίως – και μάλιστα σε μια εποχή που η αναγέννηση του swing ήταν ακόμη στην αρχή της.

Ο Ray Gelato "swings, swings, swings" στο "Half Note" - εικόνα 1

Η δυνατή δισκογραφική του πορεία, πάλι, άρχισε το 1989, όταν δημιούργησε την μπάντα με το όνομα Giants (ή Giants of Jive ή The Giants – δοκίμασαν όλες τις δυνατές εκδοχές), με την οποία κυκλοφόρησε μια μεγάλη σειρά από δίσκους, με τελευταίο το "Original flavours" του 2015. Στα άλμπουμ βρίσκουμε από δικά του κομμάτια μέχρι golden classics διασκευές όπως στο "On the sunny side of the street" ή το "That’s amore" κ.λπ. Πλέον εμφανίζεται με τους Enforcers, με τους οποίους κυκλοφόρησε το 2017 το δίσκο "Energy!".

Δεν είναι τυχαίο ότι τον αποκαλούν "νονό του swing". Ήταν εκείνος που όχι μόνο θύμισε στο κοινό τις μεγάλες επιτυχίες του swing και του rock ’n’ roll, αλλά κατάφερε να τις κάνει και πάλι τάση, συνδυάζοντας τις προσωπικές του αναγνώσεις στα κλασικά κομμάτια με τη feelgood διάθεση και δημιουργώντας μια νέου τύπου μουσική ευφορία. Την πεμπτουσία του "Energy!" περιμένουμε κι εμείς να δούμε στην πρώτη εμφάνιση του Gelato στη σκηνή του "Half Note Jazz Club" (11-14/1) μαζί με τους Enforcers. Ηλεκτρική διάθεση, χορευτική jive και άλλη μία ευκαιρία να στριφογυρίσουμε στον ανεβαστικό ρυθμό του σαξοφώνου.

Ο Ray Gelato "swings, swings, swings" στο "Half Note" - εικόνα 2

Περισσότερες πληροφορίες

Ray Gelato & The Enforcers

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο «νονός του swing» έρχεται για πρώτη φορά στο κλαμπ και φέρνει στη σκηνή τη χρυσή περίοδο των ’50s, με υπέροχες μουσικές σε ρυθμούς swing και, φυσικά, πολλή καλή διάθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.

Δέσποινα Βανδή, 30 χρόνια μετά, η αγάπη η αληθινή σου μοιάζει ακόμα με ουτοπία;

Σίγουρα όχι, πιστεύω, μετά την τόση λατρεία στο Θέατρο Πέτρας, από ένα νεανικό πλήθος που ήρθε ενθουσιωδώς να γιορτάσει μαζί της. Αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν απαξιοί η σοβαρή κριτική απέναντι σε ό,τι βλέπει ως βλαχομπαρόκ αχταρμά Δύσης και Ανατολής, εκείνη αντέχει μέσα στις δεκαετίες, παραμένοντας μια κοσμαγάπητη πριγκιπέσα της λαϊκοπόπ.

Για δωδέκατη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων στα Χανιά

Ο τίτλος του φεστιβάλ "ανατολικός και δυτικός άνεμος" μας εισάγει στη πολυπολιτισμική χροιά που θα ηχήσει από τις 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου στη Κρήτη.

Το πρώτο Jazzét Festival είναι γεγονός

Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί μια τριήμερη γιορτή της τζαζ με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.