Amorgo Quintet: Η Βραζιλία συναντά την Αφρική

Οι Amorgo Quintet αγαπούν τη bossa nova και τη samba και τους αρέσει να την περνούν μέσα από jazz πρίσματα και να βάζουν στο φόντο την Αφρική

Amorgo Quintet: Η Βραζιλία συναντά την Αφρική

Οι Amorgo Quintet αγαπούν τη bossa nova και τη samba και τους αρέσει να την περνούν μέσα από jazz πρίσματα. Η προσέγγιση τους είναι αυτοσχεδιαστική και funky μέσα από την σύμπραξη πέντε χαρισματικών μουσικών. Τους ακούμε την Παρασκευή στο Κελάρι – Atheneaum.

Amorgo Quintet: Η Βραζιλία συναντά την Αφρική - εικόνα 1

Οι Amorgo Quintet είναι ένα σχήμα που εκτός από προσωπικές συνθέσεις με φανερές τις επιρροές της αφρικάνικης μουσικής από το Μάλι, εξερευνά ένα ευρύ brasilian jazz ρεπερτόριο, δίνοντας κυρίαρχη θέση στους A. C. Jobim και B. Powell…. Έμπνευση του δίνουν σπουδαίοι ερμηνευτές και συνθέτες αυτής της απέραντης και ιδιόμορφης jazz που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη Βραζιλία και στην Ευρώπη : Rosa Passos, Gal Costa. Gilberto Joao, Ary Barroso, Lucianna Souza, Joao Bosco, Bruno Martino, Vinicious de Moraes, Jayme Silva, και πολλοί άλλοι... Θρυλικά κομμάτια αυθεντικής bossa nova και samba, αρκετά απ’ αυτά διασκευασμένα με πρωτότυπο τρόπο, υποδηλώνοντας την αφρικάνικη προέλευση τους, κάποια απλώς «πειραγμένα», μαρτυρούν μία αυθεντική και συνεχώς εξελισσόμενη σχέση μ’ αυτόν τον σαγηνευτικό και τόσο εσωτερικό ήχο.

Περισσότερες αυθεντικές συνθέσεις εμπνευσμένες από την ιδιαίτερη χρήση και ενσωμάτωση του n’goni ( αφρικάνικη άρπα), δίνουν στο σχήμα ένα πρωτότυπο world jazz χαρακτήρα, όπου ακόμη και τα γνωστά brasilian standards, διασκευασμένα, ακούγονται μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο και ήχο, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι η jazz με την ευρύτερη της έννοια αποτελεί ένα σκηνικό μουσικών μεταμορφώσεων και εκπλήξεων. Η Αφρική αναπόσπαστο κομμάτι της βραζιλιάνικης μουσικής αλλά και των περισσότερων μουσικών ρευμάτων που απορρέουν από την jazz, ενυπάρχει μέσα από τους ρυθμικούς δεσμούς που δημιουργεί η αφρικάνικη άρπα, στηρίζοντας πολλές φορές μία πιο σύνθετη και σύγχρονη αρμονία. Στο φόντο υπάρχει πάντα η jazz παιδεία και η αυτοσχεδιαστική μουσική προσέγγιση που χαρακτηρίζει τον καθένα από τους μουσικούς του σχήματος, χωρίς όμως να ακολουθείται η τυπική αναπαραγωγή μιας συγκεκριμένης φόρμας. Όλα τα στοιχεία ανακυκλώνονται και αναπαράγονται μ’ έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο που στόχο έχει την μέθεξη με το κοινό σ’ έναν μουσικό τόπο όπου δημιουργείται μία δόνηση ανάτασης ψυχικής.

Οι Amorgo Quintet είναι:
Φένια Παπαδόδημα
στη φωνή, στις λούπες και στο γκόνι, ο Γρηγόρης Ντάνης στην κιθάρα, ο Θάνος Χατζηαναγνώστου τύμπανα, ο Γιώργος Παλαμιώτης στο μπάσο και ο Λεωνίδας Σαραντόπουλος στο φλάουτο.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 22.00.
Κελάρι – Atheneaum Αδριανού 3, Θησείο, 2103210329

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Kournos Music Festival επιστρέφει για 4η χρονιά στη Λήμνο

Το Φεστιβάλ της Λήμνου επιστρέφει πιο πλούσιο από ποτέ με παραγωγές εμπνευσμένες από το νησί και αγαπημένους καλλιτέχνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Οι Τετάρτες στο ΚΠΙΣΝ έχουν DJ sets, spritz και ηλιοβασιλέματα

Για σχεδόν ένα μήνα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί πολλούς djs και πολλούς ήχους στη ταράτσα του Φάρου.

Οι Γάλλοι L’ Entourloop επιστρέφουν στην Ελλάδα

Μαζί με τους N’Zeng, Troy Berkley και BlabberMouf θα εμφανιστεί το γαλλικό δίδυμο για δύο μοναδικές συναυλίες.

Τα Κουφονήσια γίνονται και φέτος το σταυροδρόμι της κλασικής μουσικής

Για ένατη χρονιά, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων συγκεντρώνει διεθνείς καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια του Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με έξι μοναδικές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι Last Drive αποχαιρετούν το κοινό τους σε δύο τελευταίες συναλίες

Το ελληνικό ροκ συγκρότημα ζωντανά στο "Gagarin" για δύο μοναδικές συναυλίες στη πρωτεύουσα.

Το 10ο Our Festival φέρνει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς ένα τριήμερο μουσικής ποικιλομορφίας

Ανακαλύψτε την πολυμορφία της μουσικής σε ένα 3ήμερο κάτω από τα δέντρα του Ευριπίδειου Θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου, με jazz, bossa nova, ποίηση και σκληρό ήχο.

Ο Μίνως Μάτσας λέει τα τραγούδια των "αγνών πληγωμένων ψυχών"

Ο καταξιωμένος συνθέτης ενώνει το ρεμπέτικο με τον ήχο της Πορτογαλίας, της Αργεντινής και του Μισισιπή σε μια συναυλία στο Ηρώδειο.