Αν και πρόκειται για την πιθανώς... περισσότερο δημοσιευμένη είδηση στην ιστορία των λειτουργικών συστημάτων - όπως και πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης έχουμε ήδη γράψει όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, όχι τέσσερις, όχι πέντε, αλλά έξι φορές γι' αυτό το θέμα - η Microsoft ανακοίνωσε πως σταματά επίσημα πια την υποστήριξη των Windows 7 και Windows 8. Ναι, επίσημα. Ναι, αμετάκλητα. Ναι, πραγματικά αυτή τη φορά! Ο κολοσσός του Redmond είχε, θεωρητικά, σταματήσει να υποστηρίζει τα Windows 7 το 2015 (αλλά επέκτεινε την υποστήριξη αυτή μέχρι προχθές) και τα Windows 8 μέχρι το 2018 (το ίδιο) επειδή, πολύ απλά, ήταν ακόμη υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των καταναλωτών, εταιρειών και οργανισμών που χρησιμοποιούσαν και τις δύο αυτές εκδόσεις Windows - οπότε η Microsoft πρακτικά... εξαναγκάστηκε να προσφέρει σημαντικό αριθμό από ενημερώσεις ασφαλείας στο μεσοδιάστημα.
Αυτό δεν θα μπορούσε, ωστόσο, να συνεχιστεί για πάντα - οπότε ακόμη και η... εξωπραγματικά ακριβή υποστήριξη που προσέφερε η Microsoft για τα Windows 7 και 8 σε επιχειρήσεις πλέον σταματά (όπως και η υποστήριξη στις εκδόσεις των Chrome και Edge για τις συγκεκριμένες εκδόσεις των Windows). Οποιαδήποτε Δικτυακή απειλή εμφανιστεί στο μέλλον με την μορφή malware, ransomware, virus κλπ. για Windows 7/8/8.1 σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος δεν θα είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί πλέον, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κατόχους προσωπικών υπολογιστών που στηρίζονται ακόμη στις δύο αυτές εκδόσεις Windows.
Το πρόβλημα είναι πως, ενώ το ποσοστό αυτών των χρηστών έχει βέβαια μειωθεί πάρα πολύ από το 2018 και μετά σε σχέση με αυτούς που έχουν μεταβεί σε επόμενες εκδόσεις Windows, ο συνολικός αριθμός τους παραμένει εξαιρετικά υψηλός. Πόσο υψηλός; Αν συνδυάσουμε την περσινή εκτίμηση της Microsoft για περίπου 1.5 δισεκατομμύριο Η/Υ βασισμένους σε όλες τις εκδόσεις των Windows και την εκτίμηση της StatCounter για τα μερίδια αγοράς των Windows 7 και Windows 8/8.1 (11.2% και 3.2% αντίστοιχα), τότε όχι λιγότεροι από... 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν πλέον PC που δεν προστατεύονται από κάθε λογής Δικτυακές απειλές!
Αυτά τα PC θα είναι προφανώς ελκυστικότατος στόχος για hackers από δω και πέρα και ένα μεγάλο πρόβλημα για το οικοσύστημα των Windows συνολικά - ειδικά για επιχειρήσεις όπου λειτουργούν Η/Υ με διαφορετικές εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Δεν υπάρχουν πια πολλές τέτοιες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης, σε λιγότερο ανεπτυγμένες όμως τεχνολογικά χώρες δεν είναι ακριβώς... ασύνηθες να συναντήσει κανείς ακόμη Η/Υ με Windows 7 σε μικρές επιχειρήσεις ή ακόμη και σε κρατικούς οργανισμούς. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, σύμφωνα με την αντίστοιχη εκτίμηση της StatCounter, το μερίδιο αγοράς των Windows 7 και 8.1 από κοινού ανέρχεται στο 26.7%, με άλλα λόγια σε 1 στα 4 ενεργά PC! Αυτά θα αντικατασταθούν κάποια στιγμή, ναι, αλλά - αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές - όχι όλα σύντομα, οπότε για την ώρα οι χρήστες τους έχουν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας χωρίς κάποια εύκολη λύση στον ορίζοντα.
Η μόνη θετική πλευρά σε όλα αυτά εντοπίζεται στο γεγονός ότι νέοι υπολογιστές σήμερα με το επίπεδο δυνατοτήτων που είχαν τα PC πριν από 12 χρόνια είναι πια πάρα πολύ φθηνοί και στηρίζονται όλοι - καλώς ή κακώς... - σε Windows 11. Είναι λοιπόν κατά βάση πολύ εύκολο να αντικατασταθούν αυτά τα PC με Windows 7/8/8.1 (που είναι πλέον απροστάτευτα) από καινούργια ικανά να κάνουν ο,τιδήποτε έκαναν κι εκείνα, με χαμηλό κόστος. Το όχι εύκολο βέβαια θα είναι να πείσει κανείς τόσα εκατομμύρια ανθρώπους, που χρησιμοποιούν ακόμη αυτούς τους υπολογιστές, να τους αποχωριστούν και να καταβάλλουν αυτό το αντίτιμο, όσο μικρό κι αν είναι. Για να δούμε... πώς θα εξελιχθεί στην διάρκεια της χρονιάς όλο αυτό, λοιπόν!