Logitech G309 LightSpeed: πρακτικές εντυπώσεις

Το νέο ασύρματο gaming mouse των Ελβετών προσφέρει πολλά για... όχι και τόσα πολλά - όλοι οι λόγοι

Οποιοσδήποτε παρακολουθεί για αρκετό καιρό την αγορά της τεχνολογίας γνωρίζει πως οι κατασκευαστές κυρίως με δύο τρόπους μπορούν να προσφέρουν αξιόλογα προϊόντα "μεσαίας κατηγορίας": είτε αφαιρώντας ορισμένα χαρακτηριστικά από προϊόντα κορυφής, είτε προσθέτοντας σημαντικά περισσότερες δυνατότητες σε προϊόντα εισαγωγικά. Διαχρονικά, ωστόσο, η πρώτη προσέγγιση αποδεικνύεται αποτελεσματικότερη από την πρώτη, τόσο για τον κατασκευαστή όσο και για τον καταναλωτή - καμία απορία, λοιπόν, που η έμπειρη Logitech τον πρώτο δρόμο ακολούθησε με την δημιουργία του G309 LightSpeed, του νέου της ασύρματου gaming mouse. Βάσει αποτελέσματος, δικαιώνεται γι' αυτήν της την επιλογή.

Με την πρώτη ματιά το G309 δεν εντυπωσιάζει όσο πολλά προϊόντα της Logitech στην ίδια κατηγορία, κυρίως λόγω σχεδιασμού: αυτός είναι καλαίσθητος αλλά δεν χαρακτηρίζεται από κάτι συγκεκριμένο, όπως τα στοιχεία design που κάνουν άλλα μοντέλα gaming mouse της εταιρείας να δείχνουν περισσότερο "επιθετικά" και μοντέρνα. Κάποιοι τα προτιμούν έτσι, κάποιοι όχι και οι δεύτεροι θα... αγαπήσουν αμέσως το G309. Η ποιότητα κατασκευής του είναι ολοφάνερα προσεγμένη, με υλικά, συναρμογή και αίσθηση "στο κράτημα" που παραπέμπουν σε πολύ ακριβότερα προϊόντα του είδους. Το συμμετρικό του σχήμα και το σχετικά περιορισμένο του μέγεθος, δε, εξασφαλίζουν πως θα το χειριστεί με άνεση το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Κάτι πάντως που εκπλήσσει αμέσως όσον αφορά στο G309 είναι το απίθανα μικρό έως... σχεδόν ανύπαρκτο βάρος του - λιγότερα από 70 γραμμάρια - για το οποίο, όμως, υπάρχει λόγος: ανήκει σε εκείνα τα mouse της Logitech που υποστηρίζουν το PowerPlay, την ειδική επιφάνεια ασύρματης φόρτισης που κρατά πάντοτε λειτουργικό το μοντέλο αυτό παρά το γεγονός ότι δεν ενσωματώνει επαναφορτιζόμενη μπαταρία ικανής χωρητικότητας. Το PowerPlay δείχνει ενδιαφέρον και πρακτικό (δεν το έχουμε δοκιμάσει ακόμη) αλλά έχει πρόσθετο κόστος για να αποκτηθεί, γεγονός που σημαίνει πως η δυνατότητα χρήσης του G309 και με μία συνήθη μπαταρία ΑΑ είναι σαφώς ευπρόσδεκτη. Αυτός ο τρόπος χρήσης αυξάνει βέβαια το βάρος του G309 στα 90 περίπου γραμμάρια, τα οποία ωστόσο συνεχίζουν να μην είναι πολλά για τα δεδομένα ενός σύγχρονου gaming mouse.

Σύμφωνα με την Logitech, αυτή η μία μπαταρία ΑΑ επαρκεί για περίπου 300 ώρες λειτουργίας του G309 όταν αξιοποιεί την δική της εξαιρετική τεχνολογία ασύρματης διασύνδεσης LightSpeed ή για περίπου 600 ώρες λειτουργίας του μέσω Bluetooth. Βάσει των δοκιμών μας οι εκτιμήσεις των Ελβετών ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα: σε διάστημα δύο μηνών περίπου χρειάστηκε να αλλάξουμε την μπαταρία αυτή μία φορά (μία δηλαδή η αρχική της συσκευασίας και άλλη μία), έχοντας δουλέψει και παίξει PC games όμως πάνω από 10 ή 12 ώρες καθημερινά. Πολλοί καταναλωτές προτιμούν να έχουν και την επιλογή της ενσύρματης λειτουργίας - κάτι απολύτως κατανοητό που όμως το G309 δεν προσφέρει γιατί το συγκεκριμένο gaming mouse έχει σχεδιαστεί έτσι βάσει περιορισμού κόστους, βάσει συμβατότητας με το PowerPlay και με έμφαση στην ασύρματη ελευθερία κινήσεων που πολλοί παίκτες εν τέλει φαίνονται να προτιμούν.

Μιλώντας για το κόστος του: η συνιστώμενη λιανική τιμή πώλησης του G309 βρίσκεται στα €92, όμως το έχουμε συναντήσει ήδη σε προσφορά στα €80. Γι' αυτά τα χρήματα η εικόνα του θα ήταν ήδη θετική βάσει ποιότητας κατασκευής κι αυτονομίας, στην πραγματικότητα όμως είναι άλλο "το δυνατό χαρτί του": οι απίθανες επιδόσεις του για αυτό το επίπεδο κόστους. Το G309 ενσωματώνει τον αισθητήρα Hero 25K που συναντά κανείς σε μοντέλα της Logitech που απευθύνονται σε απαιτητικούς παίκτες ή σε όσους επιδίδονται σε e-sports, προσφέροντας πολύ μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια στην κίνηση και σκόπευση αντίστοιχα. Σε συνδυασμό με την εξαιρετική ανίχνευση (tracking) και τα ταχύτατα "αντανακλαστικά" της ασύρματης διασύνδεσης LightSpeed - χαρακτηρίζεται από σχεδόν μηδενικές καθυστερήσεις - το G309 "εν δράσει" αποπνέει την αίσθηση που έχουμε συνδέσει με πολύ ακριβότερα μοντέλα gaming mouse της αγοράς.

Η νέα πρόταση της Logitech έχει να επιδείξει και άλλες αρετές σχετικές με το απαιτητικό PC gaming συγκεκριμένα. Οι διακόπτες κάτω από τα κύρια πλήκτρα του, για παράδειγμα, χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ανταπόκριση, το σημείο επαφής τους είναι σαφές και ο ήχος τους ευχάριστος. Υπάρχουν έξι προγραμματιζόμενα πλήκτρα στο G309 - ορισμένοι PC gamers που προτιμούν τίτλους της κατηγορίας RTS ή MOBA ίσως θα ήθελαν περισσότερα, αλλά αυτοί οι παίκτες προσανατολίζονται σε ακριβότερα μοντέλα gaming mouse ούτως ή άλλως - και το δωρεάν λογισμικό της Logitech, το G-Hub, επιτρέπει την αντιστοίχιση του καθενός με συγκεκριμένες ενέργειες ή ακολουθίες ενεργειών γρήγορα και εύκολα. Το G309 έχει ακόμη και ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο για δεδομένα, μικρό αλλά επαρκή για έως και πέντε διαφορετικά προφίλ ρυθμίσεων, ώστε να τα έχει κανείς "μαζί του" οπουδήποτε ασχέτως του εκάστοτε PC.

Υπάρχει κυριολεκτικά... ένα και μόνο πράγμα που ο γράφων θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως αδυναμία του G309: δεν υποστηρίζει ελεύθερη κύλιση η ροδέλα του, κάτι που σχετίζεται βέβαια με την δουλειά και όχι το PC gaming (αν και δεν θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς πως αυτό το mouse θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και για τα δύο). Πέρα από αυτό, όμως, είναι αξιέπαινο αυτό που έχει κατορθώσει η Logitech με το G309: είναι κατά βάση ένα gaming mouse επαγγελματικών προδιαγραφών από το οποίο έχουν αφαιρεθεί απολύτως προσεκτικά όσα χρειαζόταν για να διατεθεί σε ελκυστική τιμή, χωρίς να γίνει κανένας σημαντικός συμβιβασμός σε τομείς που έχουν εν τέλει την μεγαλύτερη σημασία.

Το G309, κατά συνέπεια, είναι μία από τις καλύτερες επιλογές της αγοράς αυτήν την στιγμή για εκείνους τους καταναλωτές που θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο σοβαρά με PC games - και είναι πια "ψυχολογικά έτοιμοι" για το πρώτο τους αληθινό gaming mouse - αλλά δεν θέλουν να διαθέσουν πολλά χρήματα γι' αυτό. Οι παίκτες με ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις και βαθύτερες τσέπες έχουν πάντοτε στην διάθεσή τους ακριβότερα και καλύτερα μοντέλα της Logitech, όσοι ωστόσο από το ευρύτερο κοινό θέλουν να πάρουν μία γεύση του πώς είναι να χρησιμοποιεί κανείς επαγγελματικό εξοπλισμό για PC gaming, και να το κάνουν χωρίς να επωμιστούν το κόστος που συνήθως αντιστοιχεί σε αυτόν, τώρα έχουν μία πολύ καλή επιλογή. Αυτήν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ