Windows 9: τα στοιχεία πριν την αποκάλυψη

Τί περιμένουμε να επιδείξει στις 30/9 η Microsoft στην ειδική της εκδήλωση;

Eπίσημα, λοιπόν: μετά από εβδομάδες φημολογίας και "ψιθύρων" στο Web, το επόμενο στάδιο εξέλιξης του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος για Η/Υ στον κόσμο, των Windows, θα αποκαλυφθεί από τη Microsoft στο San Fransisco στις 30/9. Το... timing η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να είναι καλύτερο, καθώς με την ανακοίνωση των επόμενων Windows (έστω και αν η κυκλοφορία τους τοποθετείται στον Απρίλιο ή Μάιο του 2015 το νωρίτερο) τα Windows 8/8.1 αυτομάτως γίνονται η... "παλιά έκδοση", στην οποία όμως πρέπει να στηριχθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων.

Η Microsoft βρίσκεται σε ιδιαιτέρως... περίεργη θέση αναφορικά με το λειτουργικό της: αν δεν κάνει πράγματα για να το εξελίξει κατηγορείται πως ολιγωρεί, ενώ αν κάνει κατηγορείται πως δεν βοηθά τους κατασκευαστές και εμπορικούς της συνεργάτες στις πωλήσεις PC. Το μέλλον βρίσκεται μπροστά, ωστόσο. Όχι στο τί πωλείται τώρα σε 2-3 μήνες. Γι' αυτό και οι Αμερικανοί ορθά επιταχύνουν τις διαδικασίες της έλευσης νέων Windows στην αγορά, ξεκινώντας από την επερχόμενη αυτή εκδήλωση.

Τί περιμένουμε, ωστόσο, από αυτήν; Η αλήθεια είναι πως κανείς εκτός Redmond δεν γνωρίζει ακριβώς τί θα επιδειχθεί: η πρόσκληση σε δημοσιογράφους κάνει λόγο και για το επιχειρηματικό περιβάλλον πέρα από "το επόμενο κεφάλαιο των Windows", οπότε η παρουσίαση δεν θα δώσει τόση έμφαση στα στοιχεία εκείνα που αφορούν στο καταναλωτικό κοινό. Δεν είναι πιθανό να ακούσουμε τελικό όνομα προϊόντος: η Microsoft δεν έχει ακόμη καταλήξει αν θέλει να τα ονομάσει "Windows 9" ή απλά "Windows", υπονοοώντας ότι στο εξής θα βλέπουμε σταδιακή τους εξέλιξη με τακτικές αναβαθμίσεις (updates), όχι "νέα έκδοση κάθε τρία χρόνια". Δεν θα ακούσουμε σίγουρα ημερομηνία κυκλοφορίας και τις διαφορετικές εκδόσεις που θα διατεθούν. Τότε... τί;

Αν έπρεπε να μαντέψουμε, περιμένουμε τρία πράγματα. Ένα: την εμφατική "επιστροφή" του περιβάλλοντος χρήσης των επόμενων Windows στο παραδοσιακό desktop, με την υπογράμμιση χαρακτηριστικών όπως το ανανεωμένο Start Menu, οι πολλαπλές εικονικές επιφάνειες εργασίας, το Notification Center και άλλα στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την αφή, όσο με το mouse και το πληκτρολόγιο. Δύο: την επίδειξη ικανών tablet και υβριδικών laptop που μπορούν να αξιοποιηθούν ως επαγγελματικά εργαλεία, α λα Surface Pro 3. Τρία: την γκάμα Δικτυακών υπηρεσιών της Microsoft που, απόλυτα ενσωματωμένες πλέον στην επόμενη έκδοση των Windows, μπορούν να προσφέρουν πιο πολλά στην παραγωγικότητα των "εργατών της πληροφορίας" (IT workers).

Εννοείται πως, σε όλα αυτά, κεντρικό ρόλο θα παίξει η εκτενής χρήση της αποθήκευσης δεδομένων "κάπου στο Internet" και η διάθεσή τους οπουδήποτε κι οποτεδήποτε, δηλαδή η πασίγνωστη πια έννοια του Cloud - ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος της Microsoft, άλλωστε, το έχει καταστήσει σαφές πολλές φορές στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι πως για το ευρύ καταναλωτικό κοινό το Cloud δεν έχει ακόμη εκλάβει καμία διάσταση... sexy έννοιας: αυτό δείχνει πως θα καθιερωθεί κάποια στιγμή μέσα από τη χρήση των εφαρμογών που το αξιοποιούν, όχι την κατανόηση της έννοιας αυτής καθ' αυτής. Στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όμως, το Cloud είναι αληθινό εργαλείο που μπορεί και οικονομίες κλίμακος να επιτύχει, και χρόνο (άρα χρήμα) να εξοικονομήσει, και διαδικασίες να απλοποιήσει. Όλα αυτά, βέβαια, αργά η γρήγορα "περνούν" και στους μηχανισμούς προϊόντων καταναλωτικών (όπως το Xbox One για παράδειγμα), όμως περισσότερα γι' αυτούς πιθανότατα θα μάθουμε σε άλλη εκδήλωση, όχι αυτή της 30/9.

Από την άλλη, η αγορά της τεχνολογίας αγαπά τις εκπλήξεις. Αν επιφυλάσσει μια τέτοια για τις 30 Σεπτεμβρίου, καθόλου δεν θα μας πειράξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ