Windows 8, εκκίνηση στο desktop: ναι... για το desktop

Ευκαιρία, όχι βήμα πίσω, για τη Microsoft η ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής. Γιατί;

Η πρώτη αναβάθμιση (Update 1) για την πρώτη... μεγάλη αναβάθμιση (8.1) των Windows 8 κατά τα φαινόμενα βρίσκεται στη σωστή τροχιά για διάθεση στο κοινό έως τα τέλη Μαρτίου - έντονη φημολογία, ωστόσο, σχετικά με ένα συγκεκριμένο της χαρακτηριστικό έχει ξεσηκώσει... θύελλα δημοσιευμάτων στο Web. Σύμφωνα με αυτήν, η Microsoft με το Update 1 σκοπεύει να ενεργοποιήσει αυτόματα την επιλογή "εκκίνησης απευθείας στην επιφάνεια εργασίας" (on sign-in go to Desktop), έτσι ώστε οι Η/Υ γραφείου να έχουν μεν διαθέσιμο το νέο γραφικό περιβάλλον που κάποτε αποκαλούσαμε "Metro", αλλά να μεταβαίνουν σε αυτό μόνο αν το θέλουν, όχι εξ ορισμού.

Χωρίς να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Microsoft κάτι τέτοιο, πολλαπλές πηγές θέλουν το γίγαντα του Redmond να προβαίνει σε αυτήν την αλλαγή (α) λόγω των επιχειρηματικών της πελατών, που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το περιβάλλον αφής του Metro και (β) βάσει δεδομένων χρήσης που έχει η ίδια συλλέξει από χιλιάδες PC, τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό που και πρακτικά όλοι γνωρίζαμε: οι κάτοχοι "παραδοσιακών" Η/Υ δεν μπορούν να χειριστούν το νέο γραφικό περιβάλλον με πληκτρολόγιο και mouse, οπότε δεν το αξιοποιούν κιόλας. Μεταβαίνουν στο παραδοσιακό desktop με το πρώτο κλικ.

Η φήμη αυτή είναι για την ώρα ακριβώς αυτό, μία φήμη - αλλά αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε, θα λέγαμε πως είναι αληθινή - γιατί, πολύ απλά, έχει νόημα. Γιατί τότε τόσα μέσα ενημέρωσης επιμένουν να ερμηνεύουν την επιλογή αυτή της Microsoft ως... ήττα;

Η ερμηνεία είναι λανθασμένη, αλλά όχι αδικαιολόγητη. Είναι σχεδόν κατανοητή, αν σκεφτεί κανείς με πόση θέρμη η Microsoft προωθούσε πριν από τρία χρόνια το όραμά της για ένα ενοποιημένο γραφικό περιβάλλον χειρισμού συσκευών από διαφορετικές κατηγορίες. Το όραμα, στη βάση του, παραμένει και σωστό, και αξιόλογο - αυτό που δεν έπρεπε προφανώς να κάνει η Microsoft, είναι να επιδιώξει το γραφικό περιβάλλον αυτό να το χειρίζονται οι χρήστες με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων της κάθε συσκευής. Αυτό αποδείχθηκε ανεδαφικό: με πληκτρολόγιο και mouse το περιβάλλον "Metro" είναι κουραστικό και αντιπαραγωγικό. Αντιστοίχως, το ίδιο περιβάλλον σε χρήση με τη φωνή (όπως στο Xbox One) δεν θα αποδώσει με ένα smartphone. Αντιστοίχως, το ίδιο περιβάλλον σε χρήση με την αφή (όπως στα tablet), για... προφανείς λόγους δεν θα αποδώσει στο Xbox One. Και ούτω καθ΄εξής.

Αυτό που ουσιαστικά θα έκανε η Microsoft αν ενεργοποιούσε εξ ορισμού την απευθείας εκκίνηση στην πασίγνωστη επιφάνεια εργασίας των Windows, θα ήταν να αναγνωρίσει και πρακτικά ότι... ναι, το desktop, θέλει desktop. Ένα περιβάλλον χειρισμού σχεδιασμένο ώστε να αξιοποιεί την αφή, δεν καθιστά περισσότερο παραγωγικό έναν άνθρωπο που έχει συνηθίσει να δουλεύει με πληκτρολόγιο και mouse - το ακριβώς αντίθετο. Αλλά αυτή η επιλογή, αποσαφηνίζουν όλες οι πηγές που αναπαράγουν αυτήν την πληροφορία, θα ενεργοποιείται μόνο σε PC γραφείου. Όχι σε tablet, όχι σε laptop με οθόνη αφής, όχι σε υβριδικά PC. Μόνο σε τυπικά. Και αυτό, αν θέλει να είναι κανείς ακριβοδίκαιος, δεν είναι ήττα. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εκείνη που πιθανώς η Microsoft θα μπορούσε να είχε κινηθεί εκ αρχής ώστε να μη δημιουργήσει τόσες εντάσεις. Metro παντού, αλλά... με μέτρο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ