Windows 8.1: η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει

Η Microsoft επιταχύνει τις διαδικασίες για τα Windows 9 - δικαιολογημένα

Κάθε μεγάλη πολυεθνική της τεχνολογίας γνωρίζει πως υπάρχουν εξελίξεις που αυτή είναι σε θέση να οδηγήσει... αλλά και εξελίξεις που κατά βάση την οδηγούν σε συγκεκριμένες επιλογές και κατευθύνσεις. Έτσι ήταν πάντα, όμως οφείλει να αναγνωρίσει κανείς στη Microsoft πως - με το 2014 να αποδεικνύεται "αυξημένης δυσκολίας" σε πολλαπλά "μέτωπα" ταυτόχρονα - ο αμερικανικός κολοσσός συνειδητά πλέον καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να κινείται προς τις κατευθύνσεις που αυτός θέλει, αντί να "άγεται και να φέρεται". Σε πολλές περιπτώσεις το καταφέρνει. Το πρόβλημα είναι πως οι περιπτώσεις στις οποίες δεν τα καταφέρνει είναι οι πλέον εμφανείς στο ευρύ κοινό. Και ανάμεσά τους, η περίπτωση των Windows 8/8.1 δείχνει να είναι πια η δυσκολότερη. Με διαφορά.

Δεν είναι ακριβώς... άγνωστο σε οποιονδήποτε παρακολουθεί την αρθρογραφία όχι μόνο του Αθηνόραμα Digital, αλλά και των πιο πολλών μεγάλων μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού, το γεγονός ότι τα Windows 8 η αγορά δεν τα υποδέχθηκε με τον τρόπο που ήλπιζε η Microsoft. Κάποιες λανθασμένες επιλογές της ίδιας στο ξεκίνημα της πορείας τους, η πτώση των PC και η άνοδος των tablet εμπορικά, η αρχική έλλειψη κατάλληλων Η/Υ με οθόνες αφής, η μικρή γκάμα εφαρμογών που αξιοποιούν το νέο γραφικό περιβάλλον "Modern", όλα έπαιξαν το ρόλο τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τόσο οι ηχηρές αποδοκιμασίες των "παραδοσιακών" χρηστών Windows, όσο και μερίδας του ειδικού Τύπου. Η αρχική εντύπωση που δημιουργεί ένα νέο προϊόν στην αγορά είναι εξαιρετικά σημαντική - και τα Windows 8, παρ' ότι από πλευράς επιδόσεων και σταθερότητας είναι ανώτερα από τα Windows 7, δημιούργησαν αρνητική αρχική εντύπωση. Δίκαια ή άδικα και σε ποιά... ποσόστωσή τους, δεν έχει τόση πρακτική σημασία. Τελικά.

Στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών η αμερικανική εταιρεία έχει κάνει πολλά για να διορθώσει συγκεκριμένα "κακώς κείμενα" με τα Windows 8/8.1. Οποιοσδήποτε γκρινιάζει αυτή τη στιγμή για τα Windows 8.1 το κάνει είτε από κεκτημένη ταχύτητα, είτε επειδή δεν τα έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, είτε γιατί θεωρείται ακόμη - ναι, εν έτει 2014 - ιδιαιτέρως... cool να φέρεται κανείς εναντίον της Microsoft "έτσι γενικά". Η απλή κι αποδείξιμη αλήθεια είναι πως τα Windows 8.1 μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακριβώς όπως το επικρατέστερο με ποσοστό 50% λειτουργικό σύστημα της αγοράς - τα Windows 7 - παραμένοντας καλύτερα σε όλα. H ζημιά όμως έχει ήδη γίνει: τα Windows 8 θεωρούνται "αποτυχημένο λειτουργικό", παρομοιάζονται με τα Windows Vista, παραμένουν στο μερίδιο αγοράς του 12%. Καλώς ή κακώς - θεωρούμε κακώς, αλλά τελικά ο κόσμος αποφασίζει με δικά του μέτρα και σταθμά - αυτή είναι η ευρέως αποδεκτή θέση τους σήμερα.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Microsoft επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να "αφήσει πίσω της", τρόπον τινά, τα Windows 8.1. Οι Αμερικανοί θα προσφέρουν μέσα στον Οκτώβριο την πρώτη δοκιμαστική έκδοση των Windows 9, με σκοπό να διαθέσουν την τελική έως τον Ιούνιο. Η κυκλοφορία νέας έκδοσης Windows σε λιγότερο από 30 μήνες δεν έρχεται μόνο ως συνέπεια της επιθυμίας της Microsoft να εξελίσσει το λειτουργικό της ταχύτερα, όπως κάνουν τα OS-X, Linux και Android σε ετήσια βάση. Είναι και συνέπεια της πολύ συγκεκριμένης επιθυμίας της να απαλλάξει, κατά μία έννοια, το όνομα των Windows από το διακριτικό "8/8.1", το οποίο τα "κρατά πίσω" πλέον. Τα παρόντα Windows, κοινώς, έχουν ήδη μπει στην τελική ευθεία για την πρακτική τους "απόσυρση": η άμμος στην κλεψύδρα τους τελειώνει. Σε ένα χρόνο από σήμερα πιθανώς κανείς δεν θα μιλά για τα Windows 8/8.1... και, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ίσως είναι το καλύτερο για όλους.

Η κατάσταση που προκύπτει, πάντως, είναι πιθανό να... φέρει πάλι τη Microsoft "στο στόχαστρο" του ειδικού Τύπου - για διαφορετικό λόγο αυτή τη φορά. Με τα Windows 9 να αρχίζουν μεν να φαίνονται στον ορίζοντα, αλλά την έναρξη της σχολικής περιόδου ("back to school") και την εορταστική των Χριστουγέννων να πρέπει να "βγουν" με PC βασισμένα σε Windows 8.1, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων Η/Υ, έως ότου η νέα έκδοση καταστεί διαθέσιμη. Μία τοποθέτηση της Microsoft όσον αφορά στο τί εμπορική πολιτική σκοπεύει να ακολουθήσει με τα Windows 9 και την μετάβαση από τα Windows 8.1 σε αυτά θα βοηθούσε πάρα πολύ φυσικά. Θα την "διακινδυνεύσει" ωστόσο ο αμερικανικός κολοσσός τόσους μήνες πριν τη διάθεση των Windows 9, σε μία αγορά τόσο ρευστή; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ