Windows 10: μία εβδομάδα χρήσης μετά

Εξάγουμε συμπεράσματα κι εντοπίζουμε... εκκρεμότητες για το νέο λειτουργικό της Microsoft

Το PC στο οποίο βασίζεται κανείς για δουλειά, ας... περιμένει λίγο ακόμη. Και μιλώντας για επιλογές, προτρέπουμε όλους τους φίλους, συγγενείς, γνωστούς κλπ. - άρα και το κοινό μας - να μην εγκαταστήσουν άμεσα τα Windows 10 σε Η/Υ "παραγωγής". Σε μηχάνημα δηλαδή με το οποίο κάνουν δουλειά και δεν μπορούν να ρισκάρουν τη μη λειτουργία του ούτε μια μέρα. Είναι φανερό πως, όση δουλειά κι αν έγινε με το πρόγραμμα Insiders Preview το τελευταίο 9μηνο, υπάρχουν ακόμη προβλήματα και ατέλειες που εντοπίζονται... "live" πλέον από το κοινό. Για πολλούς οικιακούς χρήστες αυτό μπορεί να μην είναι θέμα - εν τέλει αν δεν τούς αρέσει ο τρόπος με τον οποίο αποδίδουν τα Windows 10 ή αν δημιουργεί κάποιο σημαντικό πρόβλημα η εγκατάστασή τους μπορούν να γυρίσουν οποιαδήποτε στιγμή στα προηγούμενα Windows - όμως για τους επαγγελματίες είναι. Υποθέτουμε άλλωστε πως οι υπεύθυνοι μηχανογράφησης των εταιρειών έχουν ήδη... ενημερώσει τους χρήστες των δικτύων τους (αν δηλαδή "άφησαν" τις ειδοποιήσεις των Windows 10 να φτάσουν στα desktop τους).

Η δουλειά που χρειάζονται ακόμη τα Windows 10 δεν είναι μόνο αυτή της διόρθωσης προβλημάτων. Αυτή είναι η πιο σημαντική για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, ναι. Αλλά υπάρχουν πολλές ατέλειες αισθητικές, ανακολουθίες σχεδιαστικές, ελλείψεις στις εξ ορισμού εγκατεστημένες εφαρμογές, αντιλογικοί τρόποι παρουσίασης και θέσης διαφόρων επιλογών κλπ. που μαρτυρούν αυτό το οποίο φοβόμασταν: ο χρόνος από την ημέρα που η Microsoft ανακοίνωσε την ημερομηνία διάθεσης των Windows 10 έως τις 29/7 δεν ήταν αρκετός για να μάς προσφέρει ένα απολύτως προσεγμένο λειτουργικό σύστημα. Ένα ποσοστό του... "φινιρίσματος" των Windows 10, το οποίο είναι προφανώς δύσκολο να υπολογίσει οποιοσδήποτε πόσο ακριβώς είναι, θα γίνει εν τέλει όντως από το ευρύ κοινό. Οι Αμερικανοί το γνώριζαν και το γνωρίζουν, εμείς το υποψιαζόμασταν και το... βλέπαμε να έρχεται, τώρα το διακρίνει και ένα ποσοστό του κοινού που είναι έμπειρο από προηγούμενες εκδόσεις Windows ή άλλα λειτουργικά συστήματα.

Τα Windows 10 είναι πάρα, μα πάρα πολύ... αδιάκριτα. Ρυθμίστε τα. Ένας τομέας στον οποίο το νέο λειτουργικό των Αμερικανών μάς απογοήτευσε όσο ποτέ δεν περιμέναμε, είναι αυτός της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δεδομένων και της συλλογής προσωπικών πληροφοριών. Θα αναφερθούμε διεξοδικά στο θέμα με ξεχωριστό άρθρο, καθώς είναι - στα μάτια μας - άκρως σημαντικό. Για την ώρα, θα προτείναμε κάθε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital που έχει ήδη εγκαταστήσει τα Windows 10 στο PC του να επισκεφθεί την περιοχή Privacy των Settings και να απενεργοποιήσει άμεσα οποιαδήποτε ρύθμιση είναι βέβαιος/η πως δεν θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το νέο λειτουργικό (προσφέρονται με τη λογική του on/off). Για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και το... παρασκήνιο, θα επανέλθουμε διεξοδικά με το προαναφερθέν και άλλα άρθρα.

Τα Windows 10 είναι εδώ, αλλά αυτό το τμήμα της όλης προσπάθειας της Microsoft ήταν το... "εύκολο". Δεν αμφισβητεί κανείς πως για τον κόσμο των προσωπικών υπολογιστών μία νέα έκδοση του δημοφιλέστερου γι' αυτούς λειτουργικό σύστημα είναι εκ των πραγμάτων σημαντική. Όμως τα Windows 10 για PC είναι κατά βάση τα Windows 8.1 με "εκλογικευμένο" γραφικό περιβάλλον, βελτιώσεις "στο παρασκήνιο" και μία σειρά από πρόσθετες λειτουργίες. Δεν εντοπίζεται στην έκδοση των Windows 10 για H/Y η δυσκολία του εγχειρήματος που έχει αναλάβει η Microsoft. Εντοπίζεται στην υλοποίησή τους σε νέα θελκτικά smartphones, εντοπίζεται στην υλοποίησή τους στο Xbox One, εντοπίζεται στην επιτυχία του αμερικανικού κολοσσού να προσελκύσει το ενδιαφέρον των δημιουργών apps ώστε επιτέλους να λυθεί το θέμα ποικιλίας και ποιότητας του δικού της σχετικού Store. Γι' αυτά δεν έχουμε ακόμη καμία ένδειξη - ούτε θετική, ούτε αρνητική - μα, αν θέλουμε να είμαστε... επώδυνα ειλικρινείς, το ιστορικό της Microsoft στα παραπάνω δεν είναι και το πλέον ενθαρρυντικό ακριβώς. Ελπίζουμε να διαψευστούμε; Εμείς, πιο πολύ απ' όλους!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ