Με μία λιτή - ευθυγραμμισμένη με την σημασία της - ανακοίνωση η Microsoft γνωστοποίησε την διάθεση της αναβάθμισης 21H1 για τα Windows 10 στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για την πρώτη "μεγάλη" του τρέχοντος έτους, με τους Αμερικανούς να έχουν πλέον καθιερώσει το μοντέλο των δύο αναβαθμίσεων ετησίως και των ενημερώσεων ασφαλείας μηνιαίως. Οι χρήστες που επιθυμούν να αναβαθμίσουν την έκδοση Windows 10 που χρησιμοποιούν στην νεότερη αυτή 21Η1 δεν έχουν παρά να μεταβούν στην περιοχή Update & Security των Settings και να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό Windows Update για να δουν αν τούς είναι διαθέσιμη από σήμερα ή όχι.
Αν η αναβάθμιση 21H1 δεν εμφανίζεται από τον μηχανισμό Windows Update αυτό σημαίνει πως είτε υπάρχει κάποιο ζήτημα συμβατότητας σχετικό με το hardware του εκάστοτε PC, είτε πως αυτό δεν περιλαμβάνεται στο "πρώτο κύμα" διάθεσης της αναβάθμισης (η Microsoft αποφάσισε να την διαθέσει σταδιακά). Όπως και στις δύο προηγούμενες αναβαθμίσεις, για τέτοια ζητήματα ασυμβατότητας ο αμερικανικός κολοσσός αξιοποιεί τον μηχανισμό των "τεχνητών εμποδίων" (holds), ο οποίος όντως είχε λειτουργήσει αποτελεσματικά για πολλές χιλιάδες Η/Υ στο παρελθόν.
Όταν τα όποια γνωστά ζητήματα της αναβάθμισης 21Η1 με ορισμένες διαμορφώσεις PC επιλυθούν (έχουν να κάνουν συνήθως με drivers συσκευών αν και όχι μόνο), τότε μία από τις μηνιαίες ενημερώσεις των Windows 10 θα αναβαθμίσει τα PC αυτά κατάλληλα και τα "τεχνητά εμπόδια" θα αρθούν ώστε να εμφανιστεί η νέα αναβάθμιση. Αυτό, φυσικά, ουδείς γνωρίζει σε τί είδους χρονικό πλαίσιο μπορεί να τοποθετηθεί: το τελευταίο τέτοιο "τεχνητό εμπόδιο" για την αναβάθμιση 20H2 του περασμένου Οκτωβρίου ξεπεράστηκε... μόλις πριν από λίγες μέρες (10/5).
Για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, πάντως, μικρό ή ανύπαρκτο το... κακό αν δεν τούς είναι διαθέσιμη σήμερα η αναβάθμιση 21Η1 των Windows 10, καθώς δεν φέρνει στο προσκήνιο τίποτε σημαντικό γι' αυτούς. Για όσους, πάντως, θέλουν να εγκαταστήσουν για κάποιο λόγο την νέα αναβάθμιση... "σώνει και καλά", κι ας μην εμφανίζεται από τον μηχανισμό Windows Update, υπάρχει πάντοτε και ο καθιερωμένος τρόπος της "φορσέ" λήψης του σχετικού λογισμικού με την χρήση του νεότερου Update Assistant (μπορεί να τον βρει κανείς σε αυτήν την σελίδα ως συνήθως). Η μέθοδος αυτή, ωστόσο, αντενδείκνυται γιατί μπορεί να υπάρχει όντως λόγος συμβατότητας hardware για τον οποίο δεν εμφανίζεται διαθέσιμη η νέα αναβάθμιση, ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο εκάστοτε PC.
Έχοντας εγκαταστήσει την αναβάθμιση 21H1 των Windows 10 σε δύο Η/Υ ήδη, όπου ήταν εγκατεστημένη η έκδοση 20Η2 του περασμένου Οκτωβρίου, έχουμε να παρατηρήσουμε πως η πρώτη ήταν η ταχύτερη κι ευκολότερη που έχουμε κάνει ποτέ - αν και, φυσικά, θα... δείξει το αν και κατά πόσο είναι και στερούμενη προβλημάτων για όλους, καθώς τα πρώτα τέτοια αρχίζουν να εμφανίζονται στο Web λίγα 24ωρα μετά από την διάθεση κάθε αναβάθμισης των Windows 10.
Στο κοινό πάντως που δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία του Η/Υ του και ειδικά σε PC παραγωγής - που χρησιμοποιούνται επαγγελματικά και καθημερινά δηλαδή - ακόμη και να εμφανίζεται διαθέσιμη η αναβάθμιση 21Η1 θα συνιστούσαμε να περιμένει μερικές ημέρες το λιγότερο, πόσω μάλλον αφού δεν προσφέρει τίποτε το εξόχως σημαντικό. Ο νοών, νοείτω!