Vero Tab G8i

Για το κόστος του, super!

Στην εκτέλεση εφαρμογών το Vero Tab G8i αποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους άξιζε, τελικά, να περιμένουμε με ενδιαφέρον την είσοδο της Intel στην κατηγορία των tablet: ο επεξεργαστής Atom είχε μεν συνδέσει το όνομά του κάποτε με τα netbooks, στο συγκεκριμένο tablet ωστόσο - διπύρηνος και στη συχνότητα λειτουργίας των 2 GHz - κινεί τα πάντα πολύ, πάρα πολύ γρήγορα και ομαλά. Βοηθά, δε, και το ικανό υποσύστημα επεξεργασίας γραφικών. Όσο κι αν προσπαθήσαμε, λοιπόν, να... καταπιέσουμε ψυχολογικά το G8i - ανοίγοντας πολλά tabs σε Web browser, αναπαράγοντας ταινίες σε ανάλυση 1080p, παίζοντας μερικά από τα πλέον απαιτητικά games για Android - δεν τα καταφέραμε. Γεγονός που μάς οδηγεί στο συμπέρασμα πως, για τη μεγάλη πλειοψηφία των επίδοξων κατόχων του συγκεκριμένου tablet - το οποίο αρέσκεται στα "απλά και καθημερινά" - θ' ανταποκριθεί με άνεση... χαρακτηριστική.

Σε ένα tablet που "στοχεύει" σε τιμή πώλησης χαμηλότερη των €180 είναι βέβαια φυσιολογικό να έχουν γίνει κάποιοι συμβιβασμοί. Το θετικό είναι πως στην περίπτωση του G8i δεν είναι σημαντικοί. Μπορεί, για παράδειγμα, ο αποθηκευτικός χώρος να είναι "μόλις" 16 GB (χρησιμοποιήσιμα τα 11.8), αλλά η υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD προσφέρει προοπτική για επέκταση έως 64 GB ακόμη. Ακόμη καλύτερα, η θύρα microUSB υποστηρίζει το πρότυπο OTG, πράγμα που σημαίνει πως με το κατάλληλο καλώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος οποιοδήποτε... USB stick! Οι δύο κάμερες του G8i είναι, πάντως, μέτριων επιδόσεων: αυτή της πρόσοψης πρακτικά επιβάλλει την ύπαρξη καλού φωτισμού στο γύρω περιβάλλον για να λειτουργήσει, ενώ η κύρια στο πίσω μέρος δεν συνοδεύεται από flash, οπότε επίσης δεν θα προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα με κακό φωτισμό. Αλλά, σοβαρά τώρα: ποιός φωτογραφίζει συχνά με tablet, τη στιγμή που το smartphone του είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κάνει την ίδια δουλειά, καλύτερα;

Η μόνη έλλειψη που θα προτιμούσαμε να μην εντοπίζαμε στο Vero Tab G8i είναι η απουσία θύρας HDMI, πόσο μάλλον με δεδομένο ότι η συσκευή θα μπορούσε να παίξει το ρόλο βολικού media player. Η Oktabit, που προωθεί στη χώρα μας το tablet αυτό, αντιπροτείνει τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης με τηλεοράσεις μέσω του προτύπου WiDi (Wireless Display) που το G8i υποστηρίζει - όμως αυτό δεν προσφέρεται ακόμη από αρκετές τηλεοράσεις ή monitor, οπότε δεν αποτελεί ισάξια εναλλακτική. Το μόνο άλλο στοιχείο του G8i με συζητήσιμο χαρακτήρα στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς είναι η έκδοση του Android που αξιοποιεί και ενδεχόμενες αναβαθμίσεις της: είναι η 4.2 και όχι η νεότερη 4.4, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το αν και πότε ο αρχικός κατασκευαστής του tablet που η Oktabit εισάγει στην Ελλάδα, θα προσφέρει αναβάθμιση στην προαναφερθείσα KitKat ή και σε νεότερες. Η εταιρεία υπόσχεται πάντως πως, αν δοθεί, θα προσφέρει τη σχετική τεχνική υποστήριξη δωρεάν.

Και τα δύο αυτά στοιχεία, πάντως, δεν αρκούν για να αμαυρώσουν την εικόνα ενός πάρα πολύ καλού - ειδικά για το κόστος του - tablet. Ακόμη και ποτέ να μην αναβαθμιστεί το G8i, όλες τις δημοφιλείς "αποστολές" ενός προϊόντος της κατηγορίας του τις αναλαμβάνει με άνεση, ενώ το θέμα της μη δυνατότητας σύνδεσης με τηλεοράσεις εξ ορισμού λύνεται (αν ο κάτοχός του θέλει να το χρησιμοποιεί συχνά ως media player) με περιφερειακό σχετικό δέκτη. Για τα €179 που ζητά, το συγκεκριμένο tablet είναι αληθινά αξιοπρόσεκτη επιλογή - και όχι μόνο ως "πρώτο" ή "εισαγωγικό" tablet. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ