Τα... ίδια Windows, παντού; Χμ.

Ένα γραφικό περιβάλλον για κινητά, PC και Xbox. Γίνεται;

Ο λόγος για τον οποίο αμφιβάλλουμε σχετικά με την... καθολική αποτελεσματικότητα του Metro UI είναι ένας: πολλές διαφορετικές οθόνες, πολλές διαφορετικές αναλύσεις, πολλοί διαφορετικοί τρόποι χρήσης των συσκευών, πολλοί διαφορετικοί τύποι χρηστών. Υπερβολικά πολλοί, διεσπαρμένοι ανάμεσα σε κατόχους κινητών, Xbox 360, desktop, laptop και tablet ώστε για όλους αυτούς ένα και μόνο γραφικό περιβάλλον χειρισμού να είναι εξυπηρετικό. Η Microsoft έχει κατ' επανάληψη υπογραμμίσει μεν την "προσαρμοστικότητα" του Metro UI, όμως το τεχνικό είναι ένα θέμα, η συλλογιστική λειτουργίας του ένα άλλο. Κι αυτή δεν μπορεί να προσαρμοστεί τόσο εύκολα στα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσων διαφορετικών συσκευών.

Υπάρχει, για παράδειγμα, το ζήτημα της κλιμάκωσης: άλλο η οθόνη 3.5 ιντσών ενός κινητού και ανάλυσης 800x480 pixel, άλλο μία... 30 ιντσών και ανάλυσης 2560x1600 σε ένα PC γραφείου (αναφέραμε τα δύο άκρα για να τονίσουμε τις διαβαθμίσεις ανάμεσά τους). Στο πρώτο υπάρχει η ανάγκη για προβολή αρκετής πληροφορίας σε μικρές διαστάσεις - στο δεύτερο η μεγάλη έκταση της οθόνης απλώς δεν αξιοποιείται αν δεν "γεμίσει" πληροφορία, στην οποία περίπτωση όμως δεν είναι πια εύκολα διαχειρίσιμη. Υπάρχει, παράλληλα, το ζήτημα των σεναρίων χρήσης: διαφορετικές οι απαιτήσεις του οικιακού χρήστη, διαφορετικές του επαγγελματία, διαφορετικές του χομπίστα, διαφορετικές του αρχάριου (ακόμη κι όταν αναφερόμαστε στην ίδια κατηγορία συσκευής για όλους αυτούς). Και το Metro UI θα αποδίδει το ίδιο καλά σε τόσες παραλλαγές χρήσης; Χμ.

Είναι κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει πολύ δύσκολο - κι ας μας αρέσει το πώς έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί στα κινητά με Windows Phone 7. Η Microsoft ωστόσο είναι μία εταιρεία που δεν τολμά να κάνει μεγάλες αλλαγές στη στρατηγική που γνωρίζει και βάσει αυτής κερδοφορεί, αν δεν βεβαιωθεί - στο μέτρο του δυνατού - ότι οι αλλαγές αυτές είτε είναι απαραίτητες, είτε θα οδηγήσουν σε εξέλιξη με βέβαιη εμπορική επιτυχία. Η τόσο δυναμική προώθηση του Metro UI σε τόσο μεγάλη γκάμα συσκευών είναι από τολμηρή έως... ριψοκίνδυνη επιλογή: ας μην ξεχνάμε πόσα εκατομμύρια χρηστών PC και Xbox έχουν για πόσα χρόνια συνηθίσει στο πληκτρολόγιο, το mouse και το joypad. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να αποδειχθεί μία πολύ μεγάλη νίκη ή μία πολύ σημαντική ήττα. Για να εμμένει σε αυτήν η Microsoft, σημαίνει πως (το λιγότερο) έχει πειραματιστεί αρκετά και είναι πεπεισμένη πως οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περισσότερες από αυτές των... Windows CE. Έχει δίκιο; Θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ