Sony Xperia Tablet Z

Από τα καλά, το καλύτερο!

Ένα tablet από τη Sony πρακτικά... υποχρεούται να επιδείξει χαρακτηριστικά σχετικά με την "παράδοση" της ιαπωνικής εταιρείας, τα οποία οι καταναλωτές δεν θα βρουν αλλού. Το Xperia Tablet Z προσφέρει δύο ενδιαφέροντα τέτοια στοιχεία. Το ένα είναι ο ενσωματωμένος πομπός υπερύθρων και το συνοδευτικό app που μεταμορφώνουν το Z σε πλήρες τηλεχειριστήριο - όχι μόνο για την τηλεόραση, αλλά για μία σειρά συσκευών εικόνας και ήχου. Το άλλο είναι η Mobile Bravia Engine 2, το υποσύστημα επεξεργασίας εικόνας που βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται τα πάντα στην οθόνη του tablet. Την ανάλυση των 1920x1200 pixel την έχουν κι άλλα tablet στις 10 ίντσες, όμως τα χρώματα κατά την αναπαραγωγή video ή τη θέαση φωτογραφιών είναι όντως πιο "ζεστά" και πειστικά στο Z. Από την άλλη, αυτό έχει μάλλον ως συνέπεια την ελαφρή "θαμπάδα" του λευκού (και την αντίστοιχη του μαύρου), χωρίς ωστόσο το γεγονός να ενοχλεί.

Δεν χωρά αμφιβολία πως η οθόνη του Xperia Tablet Z είναι εντυπωσιακή σε καθημερινή χρήση, ειδικά σε αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων. Πολύ σε αυτό βοηθούν και τα στερεοφωνικά ηχεία, τα οποία αποδίδουν μουσική και ομιλία σαφώς καλύτερα απ' όσο θα περίμενε κανείς από tablet. Πολύ καλές είναι και οι δύο κάμερες που ενσωματώνει το προϊόν: ομολογούμε πως συνεχίζουμε να μην... πολυσυμπαθούμε τη σύλληψη φωτογραφιών και video με tablet, και τα δύο ωστόσο στο Ζ γίνονται με αποτελέσματα ολοφάνερα ποιοτικότερα απ' ότι π.χ. με ένα iPad. H Sony έχει φροντίσει να συμπεριλάβει γι' αυτό το σκοπό και το software που φέρουν τα smartphones της, οπότε οι επιλογές και οι ρυθμίσεις είναι εκτενείς και όντως βοηθούν.

Η Sony στην προώθηση του Xperia Tablet Z υπογραμμίζει τις αντοχές του σε κραδασμούς (με άλλα λόγια στις πτώσεις) και σκόνη, ακόμη και στην ιδιότητα του... αδιάβροχου σε κάποιο βαθμό. Ομολογούμε πως την τελευταία δεν καταφέραμε να πείσουμε τον εαυτό μας να τη δοκιμάσει (το βρέξαμε αλλά δεν το... πνίξαμε σε νεροχύτη όπως έχουμε δει σε άλλα video!), όμως και μόνο η αντοχή στους κραδασμούς είναι σημαντική. Με δεδομένο το πόσο λεπτό κι ελαφρύ είναι το tablet της Sony, δε, ακόμη σημαντικότερο είναι κάτι άλλο: η μεγάλη αυτονομία του - 7.5 ωρών σχεδόν στα πρακτικά μας εξαντλητικά τεστ - παρά το γεγονός ότι η ενσωματωμένη μπαταρία θα πρέπει να είναι... υπέρλεπτη! Συνυπολογίζοντας και αυτό, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει οποιοσδήποτε για ποιούς λόγους το Ζ θεωρείται ήδη ένα από τα καλύτερα, αν όχι το συνολικά καλύτερο, tablet με Android αυτή τη στιγμή. Αναμφίβολα είναι, γι' αυτό και θεωρούμε πως αξίζει την ελαφρώς αυξημένη τιμή των €529 για το εισαγωγικό μοντέλο: σε αυτόν τον κόσμο, ό,τι (παραπάνω) πληρώνεις, παίρνεις!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ