PC, επιτέλους... widescreen

Ανατροπές στον μέσο όρο ανάλυσης και στις αναλογίες οθόνης των H/Y

Δεν περιμέναμε ομολογουμένως κάτι άλλο - η τεχνολογία εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς και, αργά ή γρήγορα, οι τάσεις που διαμορφώνει εκφράζονται και στατιστικά. Ευχάριστη, ωστόσο, παραμένει η διαπίστωση πως ένα από τα... τελευταία οχυρά της "παλιάς τεχνολογίας", οι σχετικά χαμηλές αναλύσεις των οθονών για PC και οι αναλογίες 4:3 και όχι 16:9 στην πλειοψηφία τους, επιτέλους έπεσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία χρήσης που συλλέγει η εταιρεία ερευνών StatCounter παγκοσμίως, τον περασμένο μήνα "αφήσαμε πίσω μας" επιτέλους εκείνο το κομβικό σημείο στο οποίο η πλειοψηφία των οθονών ήταν "τετράγωνες" και η επικρατέστερη ανάλυση αυτή των 1024x768 pixel!

Ναι, το ξέρουμε πως εν έτει 2012 ακούγεται ίσως παράξενο, όμως είναι πέρα για πέρα αλήθεια: όταν η StatCounter είχε ξεκινήσει να "μετρά" τη συγκεκριμένη παράμετρο, το Μάρτιο του 2009, οι οθόνες ανάλυσης 1024x768 αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 42% (!) του συνόλου. Σήμερα, ευτυχώς, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 18.5% περίπου, επιτρέποντας στην ανάλυση των 1366x768 pixel, η οποία είναι αναλογιών 16:9, να περάσει μπροστά πρόσφατα με ποσοστό 19% περίπου. Η ίδια ανάλυση το Μάρτη του 2009 κατείχε ποσοστό μόλις... 0.68% (!). Τρίτη κατά σειρά δημοφιλέστερη ανάλυση οθόνης είναι αυτή των 1280x800 pixel, αναλογιών 16:10 και όχι 16:9, άρα αμιγώς αναφερόμενη σε οθόνες PC.

Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital με σχετική εμπειρία στα χαρακτηριστικά Η/Υ desktop και laptop, εύκολα θα διακρίνουν το προφανές: οι δύο αναλύσεις που βρίσκονται πλέον στην πρώτη και τρίτη θέση της κατάταξης είναι συνήθεις στις οθόνες φορητών υπολογιστών. Με άλλα λόγια, οφείλεται περισσότερο στην εξάπλωση των laptop η άνοδος της δημοφιλέστερης ανάλυσης και η αλλαγή στις δημοφιλέστερες αναλογίες, όχι τόσο στην... εγκατάλειψη των παλιών οθονών 4:3 και στην αγορά νέων, 16:9, στη θέση τους. Έστω κι έτσι, το βήμα που έγινε είναι σημαντικό και τα επόμενα χρόνια μόνο να "ανοίγει" αναμένουμε η "ψαλίδα" ανάμεσα στα παλιότερα monitor και τα νεότερα, υψηλότερων αναλύσεων και πάντοτε αναλογιών widescreen. Αναρωτιόμαστε ποιά θα είναι η επόμενη δημοφιλέστερη ανάλυση που θα αναδειχθεί σε 2 ή 3 χρόνια, δε, με την εξάπλωση των tablet κατά εκατομμύρια στην αγορά. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ