OS-X Lion: Λειτουργικό που... βρυχάται

Διαθέσιμο τον Ιούλιο, κάνει τα Mac περίπου... iPad!

Έχοντας καλύψει η Apple, στην παρουσίασή της στην εκδήλωση WWDC 2011, τα κινητά, tablet και media player με το iOS 5 (λεπτομέρειες εδώ), προχώρησε στην αποκάλυψη του... πως και οι προσωπικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται με τρόπο παρόμοιο, με το OS-X Lion! Υπερβάλλουμε, φυσικά, αλλά η αλήθεια είναι πως ουκ ολίγα από τα νέα στοιχεία του λειτουργικού της Apple για τους Mac κάθε είδους αποδίδουν, τελικά, αυτήν την αίσθηση: την επιδίωξη της αμερικανικής εταιρείας να απλοποιήσει τη χρήση των υπολογιστών σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτοί να θυμίζουν περισσότερο καταναλωτική συσκευή παρά PC. Σε κάποιους θα αρέσει, σε κάποιους όχι, όλα αυτά τα στοιχεία παραμένουν ωστόσο παραμετροποιήσιμα και κάποια από αυτά είναι όντως πολύ ενδιαφέροντα.

Τέτοια στοιχεία (υπερ;)απλούστευσης της χρήσης του OS-X μπορεί να βρει κανείς παντού στο Lion. Από την εκτέλεση των εφαρμογών σε πλήρη οθόνη, κυριολεκτικά σαν... iPhone/iPad apps, και την ταξινόμησή τους σε σελίδες, μέχρι την συνέχιση της λειτουργίας τους από το σημείο που τις είχαμε αφήσει την προηγούμενη φορά και τις ενημερώσεις (notifications) για νέες τους εκδόσεις α λα App Store, είναι δύσκολο να μην διακρίνει οποιοσδήποτε τις ομοιότητες. Το αντίστοιχο "App Store", άλλωστε, για τους υπολογιστές της Apple, το Mac Store, έχει επίσης δεχθεί σειρά βελτιώσεων που το κάνουν να λειτουργεί όπως το διάσημο των iPhone - έως και αγορές έξτρα λειτουργιών και περιεχομένου μέσα από τις ίδιες τις εφαρμογές, γι' αυτές (in-app) υποστηρίζονται πλέον! Είναι απαραίτητα καλό πράγμα η... ομογενοποίηση αυτή στη χρήση Η/Υ και καταναλωτικών συσκευών της Apple; Θα δείξει.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά που ολοφάνερα εξελίσσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους προσωπικούς υπολογιστές σήμερα. Η λειτουργία Mission Control επιτρέπει τη διαχείριση πολλαπλών ενεργών εφαρμογών ευκολότερα από ποτέ, η AirDrop καθιστά την αποστολή και λήψη αρχείων ανάμεσα σε δύο Mac κυριολεκτικά θέμα... δύο κλικ μέσω Wi-Fi, ενώ υπάρχει πλέον η δυνατότητα κρυπτογράφησης (encryption) ολόκληρων σκληρών δίσκων κι όχι μόνο φακέλων, χωρίς ο χρήστης να ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό. Όπως και στο iOS 5, ο Web browser της Apple, ο Safari, μπορεί πλέον να κρατά σελίδες για ανάγνωση αργότερα, αλλά και - πολύ χρήσιμο - να τις "στέλνει" στον ομόλογό του των iPhone και iPad μέσω συγχρονισμού, για ανάγνωσή τους σε αυτά.

Το OS-X Lion θα προσφέρει, τέλος, στους χρήστες Mac που θα αναβαθμίσουν τους Η/Υ τους σε αυτό νέες εκδόσεις των εφαρμογών για ηλεκτρονική αλληλογραφία, υπενθυμίσεις, σημειώσεις και τηλεφωνικό κατάλογο, αλλά και νέα έκδοση της κεντρικής εφαρμογής διαχείρισης αρχείων των Mac, του Finder. Υπάρχουν πολλές άλλες βελτιώσεις και προσθήκες μικρές και μεγάλες (η Apple τις αριθμεί σε πάνω από 250), ο καθένας θα κρίνει μέσα από τις πρώτες εβδομάδες χρήσης, ωστόσο, ποιές είναι αυτές που τον/την βοηθούν περισσότερο. Δεν θα χρειαστεί, άλλωστε, να περιμένουμε πολύ: η κυκλοφορία του νέου λειτουργικού έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι, οπότε όλοι οι νέοι Mac θα πωλούνται με αυτό προεγκατεστημένο στην σημαντική περίοδο "back to school" το Σεπτέμβρη. Εν αναμονή πρακτικών εντυπώσεων, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ