Όλη (μα όλη) η Wikipedia στον Η/Υ σου

Εφικτή η λήψη κι αποθήκευση του συνόλου της πληροφορίας της σε σκληρό δίσκο - ορίστε πώς ακριβώς

Πηγές αμιγούς πληροφορίας προς χρήση σε άρθρα, δημοσιεύσεις, εργασίες σχολικές ή πανεπιστημιακές κλπ. υπάρχουν ουκ ολίγες στο Web σήμερα, μα καμία δεν φτάνει - σε έκταση τουλάχιστον - την Wikipedia, την Δικτυακή εγκυκλοπαίδεια που πλησιάζει πια μια εικοσαετία συνεχούς λειτουργίας και σταθερής εξέλιξης. Το αχανές περιεχόμενό της για να το αξιοποιήσει κανείς χρειάζεται, φυσικά, σύνδεση με το Internet. Αν όμως υπήρχε και κάποιος άλλος τρόπος πρόσβασης σε αυτόν τον όγκο πληροφορίας, δεν θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμος σε συγκεκριμένες περιστάσεις; Ναι, θα ήταν - και πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ακριβώς ένας τέτοιος τρόπος: η αποθήκευση... ολόκληρης (!) της Wikipedia σε τοπικό μέσο αποθήκευσης, κοινώς στον ίδιο τον Η/Υ σου είτε αυτός έχει σύνδεση με το Internet, είτε δεν έχει!

Πράγματι: μέσα από έναν ειδικό browser με το όνομα Kiwix μπορεί να λάβει κανείς και να αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο ή SSD του προσωπικού Η/Υ του το σύνολο των άρθρων της Wikipedia - πλήρη με κείμενα, εικόνες, links κλπ. - στην αγγλική γλώσσα και στην συνέχεια να έχει την πηγή αυτή διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή, είτε ο Η/Υ διατηρεί Δικτυακή σύνδεση είτε όχι. Το σχετικό αρχείο τύπου .zim που αξιοποιείται με τον ο Kiwix έχει μέγεθος 89 GB και μπορεί να το λάβει κανείς από αυτήν την σελίδα όπου βρίσκονται και διάφορες άλλες υποεκδόσεις της εγκυκλοπαίδειας. Επειδή είναι πολλά και διάφορα τα links που φιλοξενούνται εκεί, η πλήρης αγγλική έκδοση βρίσκεται σε αυτό το link για απευθείας λήψη και σε αυτό το link για λήψη μέσω torrent.

Η έκδοση της Wikipedia που λαμβάνει κανείς έτσι είναι ενημερωμένη μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2020. Η προηγούμενη έκδοση της Wikipedia που μπορούσε να βρεθεί με αυτόν τον τρόπο περιείχε δεδομένα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 (τα μέλη της ομάδας που κάνει αυτήν την υλοποίηση εξηγούν αναλυτικά για ποιούς λόγους δεν πρόκειται για κάτι εύκολο να γίνει με συμβατικούς τρόπους συγκέντρωσης δεδομένων). Και μπορεί η Wikipedia να μην είναι 100% αξιόπιστη σε όλα τα θέματα και για όλα τα πράγματα - παρεμβάσεις στο υλικό της μπορούν να γίνουν χωρίς να διασταυρωθεί πως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα - ως εργαλείο αναφοράς ωστόσο με το οποίο μπορεί να συγκεντρώσει κανείς βασικές πληροφορίες πριν εμβαθύνει σε κάποιο λήμμα μέσω άλλων παραπομπών, παραμένει ασύγκριτη με ο,τιδήποτε άλλο. Και με μέγεθος σε GB... μικρότερο από αυτό που ζητούν πολλά video games σήμερα, ε, αξίζει μια λήψη!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ