nVidia GTX 680, και επίσημα

Το αντίπαλο δέος των Radeon 7950/7970 διαθέσιμο σύντομα

Στο Web πολύ σπάνια πλέον υπάρχει... καπνός χωρίς φωτιά, ουδεμία έκπληξη λοιπόν δεν δημιουργεί η επιβεβαίωση της nVidia για την GeForce GTX 680 - η οποία είχε πρακτικά διαρρεύσει με όλα της τα τεχνικά χαρακτηριστικά πριν από μερικές ημέρες. Η nVidia έπρεπε να προσφέρει ανταγωνιστική απάντηση στην AMD, η οποία το 2011 είχε περάσει μπροστά από την nVidia με τις Radeon 7950 και Radeon 7970. Η απάντηση είναι μία ολόκληρη νέα σειρά νέων καρτών γραφικών, η οποία εγκαινιάζεται - όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια - με τη "ναυαρχίδα" GTX 680.

Αυτή θα είναι για το προσεχές μέλλον πιθανότατα η ισχυρότερη "μονή" κάρτα της nVidia (σε αντιπαραβολή με κάποια "διπλή" που πιθανότατα θα παρουσιαστεί αργότερα). Βασίζεται τόσο σε νέα αρχιτεκτονική, όσο και σε μεθοδολογία κατασκευής, γεγονός που της επιτρέπει να είναι λιγότερο ενεργοβόρα - 195 Watt σε πλήρη φόρτο λειτουργίας, σε αντίθεση με τα 244 Watt της GTX 580 - και να φέρει περισσότερη ενσωματωμένη μνήμη εξ ορισμού, 2 GB πλέον. Συν τοις άλλοις, η GTX 680 προσφέρει περισσότερους μικροπυρήνες επεξεργασίας (CUDA cores) από ποτέ, ήτοι 1536, ενώ θα κάνει και "υπερχρονισμό" από μόνη της, κάτι σαν το TurboBoost των επεξεργαστών Intel, έως τα 1100 MHz. Σημαντικό, δε, για την κατανάλωση ρεύματος και το θόρυβο που προκαλεί το ανασχεδιασμένο σύστημα ψύξης, είναι το γεγονός ότι θα αυτορυθμίζεται ώστε να "κατεβαίνει" και ως τα 324 MHz (!) λειτουργίας ο χρήστης π.χ. απλώς βρίσκεται στα Windows και δεν απαιτείται η επεξεργαστική της δύναμη.

H GeForce GTX 680 αξιοποιεί την υποδοχή σύνδεσης PCI Express 3.0 με σύγχρονες μητρικές κάρτες, θα προσφέρει όλους τους αναμενόμενους τρόπους σύνδεσης με οθόνες - HDMI, DVI, DisplayPort - και το κόστος της είναι αντίστοιχο της κορυφαίας πρότασης της AMD: €419 + ΦΠΑ. Περιμένουμε λοιπόν πλέον τα μοντέλα που θα διαθέσουν στην αγορά οι κατασκευαστές και - φυσικά - τις πρώτες μετρήσεις που θα σκιαγραφήσουν την ισχύ της GTX 680 σε σχέση με την Radeon 7970. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ