Microsoft Windows 10

Παρά τα αρχικά προβλήματα, με πολλά υποσχόμενο μέλλον

Σε... bulletpoints, λοιπόν, καθώς θα μπορούσε να αναλωθεί κανείς σε σελίδες επί σελίδων με λεπτομέρειες ενώ, κατά βάση, είναι το γενικό συμπέρασμα αυτό που μετρά. Ένα: οι επιδόσεις των Windows 10 σε σχέση με τα Windows 8.1 (πάντοτε στο ίδιο PC) είναι σχεδόν ακριβώς οι ίδιες, κάτι σαφέστατα θετικό - αφού στον κώδικα των πρώτων έχουν προστεθεί και πολλά νέα πράγματα, που όμως δεν δείχνουν να χρειάζονται πιο πολλούς πόρους συστήματος. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει και καμία βελτίωση αισθητή στις επιδόσεις. Είναι σαν να χρησιμοποιεί κανείς τα Windows 8.1 με κοσμητικές και άλλες αλλαγές, κάτι που στην περίπτωση των Windows 10 δεν απέχει από την πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για τα τέσσερα ή πέντε PC games που δοκιμάσαμε: όντας βασισμένα σε DirectX 11, δεν απέδωσαν καλύτερα απ' ότι παλιότερα. Αποδεικνύεται και πρακτικά πως θα πρέπει να περιμένουμε την DX12 και τίτλους ειδικά σχεδιασμένους γι' αυτήν για να "φανεί η διαφορά".

Δύο: πολλές νέες λειτουργίες και εφαρμογές είναι όντως ενδιαφέρουσες κι ας είναι επίσης σε... συγκεκαλυμένα δοκιμαστική μορφή, όπως τα ίδια τα Windows 10. Ο νέος Web browser της Microsoft, ο Edge, είναι γρήγορος και σταθερός, μα χρειάζεται προσθήκη πολλών χαρακτηριστικών μέχρι να σταθεί στο λειτουργικό ύψος των Chrome/Firefox. O εικονικός βοηθός των Windows 10 που κατανοεί προφορικές εντολές, η Cortana, είναι προσεγμένα υλοποιημένος όμως για μας τους Έλληνες έχει περιορισμένη χρησιμότητα (δεν "ακούει" ελληνικά και δεν έχει πρόσβαση σε ικανοποιητικό όγκο ελληνοστρεφούς πληροφορίας) και δεν είμαστε βέβαιοι πόση έχει σε καθημερινή βάση ακόμη και για τους αγγλόφωνους χρήστες. Η εφαρμογή που μπορεί να "αναπαράγει" games του Xbox One στο εκάστοτε PC με Windows 10, το Xbox app δηλαδή, δεν λειτουργεί αξιόπιστα και προβλέψιμα - η λειτουργία Remote Play ανάμεσα στα PS4 και PS Vita πάσχει από παρόμοια θέματα, αλλά λιγότερο συχνά. Αυτό το... "ναι μεν, αλλά", ισχύει για πάρα πολλά apps και στοιχεία των Windows 10, κατά βάση ενισχύοντας την εντύπωση της... final beta που αυτά αποπνέουν.

Τρία: σε άλλα νέα χαρακτηριστικά του, το νέο λειτουργικό της Microsoft διαπρέπει. Ο μηχανισμός αναζήτησης (Search) επιτέλους δουλεύει όπως περιμένει κανείς, όντας τόσο ταχύτατος, όσο και ακριβής. Τη δυνατότητα των πολλαπλών εικονικών επιφανειών εργασίας (virtual desktops) θα την υποδεχθούν με ικανοποίηση οι χρήστες με αυξημένες απαιτήσεις, όπως και τη λειτουργία Task View (που δίνει μία εποπτική εικόνα των ενεργών εφαρμογών α λα Mission Control στους Mac). Από το περιβάλλον του OS-X - που και αυτό την είχε δανειστεί από... αλλού φυσικά - προέρχεται και η περιοχή ειδοποιήσεων που στα Windows 10 ονομάζεται Action Center, επίσης συχνά χρήσιμη. Ναι, κανένα από όλα αυτά δεν είναι από μόνο του λόγος αναβάθμισης, όλα μαζί ωστόσο - συν τις νέες λειτουργίες και εφαρμογές όταν τελειοποιηθούν - συνθέτουν την εικόνα μιας έκδοσης των Windows από την οποία δεν θα "γυρνά πίσω" κανείς εύκολα σε πρότερη. Όταν όλα τα "θέματά" της επιλυθούν όμως.

Τους ανθρώπους που μεταβαίνουν από προηγούμενα Windows στα 10 ενδιαφέρει ιδιαίτερα το... "μήλον της έριδος" βέβαια, το περίφημο Start Menu. Στο καινούργιο λειτουργικό της Microsoft αυτό... επιστρέφει δριμύτερο, μεν, όμως χρειάζεται εκ μέρους του χρήστη τόσο κάποιος χρόνος εξοικείωσης, όσο και κάποιος χρόνος παραμετροποίησης γιατί με τόσες επιλογές που προσφέρει η νέα του μορφή (και τόσο... πείσμα της Microsoft να προωθήσει τις υπηρεσίες της), είναι πολύ εύκολο να σπαταλήσει κανείς ζωτικό χώρο στο καινούργιο Start Menu σε μη απαραίτητα πράγματα. Αυτό που ενδιαφέρει όλους, δε, είναι η αξιοπιστία κι η σταθερότητα των Windows 10 - και η εικόνα που έχουμε σχηματίσει εκεί είναι θετικότατη. Δεν είδαμε μέχρι στιγμής ούτε ένα "blue screen" σε κανένα PC όπου τα δοκιμάσαμε, έστω κι αν μερικές ανεξήγητες καθυστερήσεις και στιγμιαίοι "δισταγμοί" δεν έλλειψαν. Θεωρούμε πως και εδώ με τον καιρό η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, αν η Microsoft διοχετεύει σταθερά ενημερώσεις που βελτιώνουν τον κύριο κώδικα των Windows 10.

Και με αυτήν την τελευταία πρόταση - και όλες τις παρόμοιές της που εκ των πραγμάτων εμφανίζονταν κάθε τόσο στη ροή αυτής της αξιολόγησης - συνοψίζει κανείς τα Windows 10: είναι μεν άξιος διάδοχος των προκατόχων του, διορθώνει πολλά από τα κακώς κείμενα και φέρνει στο προσκήνιο ουκ ολίγα ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά είναι και ένα λειτουργικό σύστημα που στην παρούσα του μορφή θα είχαμε... στυλιτεύσει αγρίως για τις ατέλειές του, αν δεν προσφερόταν δωρεάν σε τόσα πολλά εκατομμύρια χρήστες. Το γεγονός αυτό, συν η δεδηλωμένη υπόσχεση της Microsoft να το αναβαθμίζει και βελτιώνει σταθερά, λειτουργεί ως ελαφρυντικό και ως δέσμευση ταυτόχρονα. Το συγκεκριμένο λειτουργικό έχει άλλωστε πάρα πολλά άλλα πράγματα να αποδείξει ακόμη. Θα έχει επιτυχία η υποδομή για "την ίδια εφαρμογή σε όλες τις συσκευές" (universal apps); Θα βελτιώσει τη θέση της Microsoft σε άλλες αγορές, όπως των κινητών και του Xbox One, με την παρουσία του εκεί; Και θα βοηθήσει αρκετά την αγορά των PC, ώστε αυτή να ανακάμψει από το 2016 και μετά; Όλες οι σχετικές απαντήσεις μάς περιμένουν κάπου στο μέλλον - και το πρώτο βήμα που έγινε, η ευρεία κυκλοφορία των Windows 10 ως δωρεάν αναβάθμιση, ήταν αποφασιστικό αλλά όχι απόλυτα σταθερό (μεταφορικά). Αν τα επόμενα θα είναι σταθερότερα... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ