Microsoft SkyDrive: επιστροφή με στυλ

Σημαντικές βελτιώσεις στον ορίζοντα, και λόγω Windows 8

Η βασική ιδέα του πολυσυζητημένου "cloud", του εικονικού αποθηκευτικού χώρου δηλαδή "κάπου στο Internet" όπου οι χρήστες μπορούν να έχουν τα δεδομένα τους όπως σε σκληρούς δίσκους, έχει πλέον αρχίσει να "περνά" και στο ευρύτερο κοινό - κυρίως χάρις στην Apple και το iCloud, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ και πολύ καιρό στους κατόχους iPhone/iPad. Η Microsoft, ωστόσο, είχε πειραματιστεί πολύ νωρίτερα με το ίδιο concept... έστω κι αν δεν το είχε κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία, επειδή το δικό της SkyDrive μέχρι και πολύ πρόσφατα ήταν προσβάσιμο μόνο μέσω Web browser. Με την άφιξη των Windows 8, ωστόσο, ο ρόλος του SkyDrive αλλάζει. Μαζί με αυτόν και οι προοπτικές του.

Η ομάδα ανάπτυξης των Windows 8 αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδιά της για το SkyDrive, κάποια εκ των οποίων είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Πρώτα απ' όλα, η Δικτυακή υπηρεσία της για αποθήκευση δεδομένων αποκτά δική της εφαρμογή για Windows: στα Windows 7 και Windows Vista με τη μορφή προγράμματος αλλά και επέκτασης του συστήματος διαχείρισης, του Windows Explorer, ενώ στα Windows 8 τόσο με αυτή τη μορφή, όσο και με τη μορφή app για το νέο περιβάλλον χειρισμού Metro. O σκοπός και στις δύο περιπτώσεις είναι τον αποθηκευτικό χώρο του SkyDrive ο κόσμος να αρχίσει να τον αντιλαμβάνεται απλώς σαν άλλον έναν "δίσκο" του PC του. Κάτι πάρα, μα πάρα πολύ σημαντικό - που και η Apple έχει ανακοινώσει πως θα επιδιώξει με το OS-X Mountain Lion στους υπολογιστές Mac.

Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον, δε, έχει η ανακοίνωση της ομάδας ανάπτυξης των Windows 8 πως - ειδικά στην καινούργια έκδοση του λειτουργικού - οι χρήστες θα είναι μέσω Skydrive σε θέση να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα ενός PC. Αλλά όχι μόνο στα δεδομένα που βρίσκονται μέσα στο φάκελο που "συγχρονίζεται" με το SkyDrive, αλλά και στα δεδομένα που βρίσκονται... οπουδήποτε στο συγκεκριμένο τοπικό PC! Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλο θέμα ασφάλειας του PC αυτού θα τεθεί αναπόφευκτα, γι' αυτό και η Microsoft θα ενσωματώσει στα Windows 8 έναν ειδικό μηχανισμό "δύο επιπέδων" για την ταυτοποίηση των PC που θα ανταλλάξουν δεδομένα. Αν η λειτουργία αυτή υλοποιηθεί άρτια, για πολλούς από μας θα αξίζει... μόνη της την τιμή του νέου λειτουργικού. Περισσότερα γι' αυτήν και τα Windows 8, σύντομα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ