Με τα Windows 8, έρχονται τα... Smartbooks!

Νέα κατηγορία συσκευών, ανάμεσα σε laptop και smartphone, στον ορίζοντα

Όσο περισσότερο πλησιάζουμε στην ευρεία διάθεση της επόμενης έκδοσης των Windows - που χρονικά έχει τοποθετηθεί για τις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου - τόσο πιο πολύ γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για μία κυκλοφορία λειτουργικού συστήματος που θα ασκήσει επιρροή σε αγορές ευρύτερες από αυτή των παραδοσιακών PC. Όπως, για παράδειγμα, μία ακόμη... νέα κατηγορία συσκευών! Γνωρίζαμε τα smartphones, γνωρίζαμε τα tablets, γνωρίζαμε τα netbooks, γνωρίζαμε τα Ultrabooks, γνωρίζαμε ακόμη και τα... tabletphones (όπως αποκαλούν πολλοί τα smartphones με πολύ μεγάλες οθόνες ή το Galaxy Note της Samsung). Ε, από το φθινόπωρο θα εξοικειωθούμε και με τα... smartbooks!

Τον όρο ανέφερε πρόσφατα ο Rob Chandhok, αντιπρόεδρος της Qualcomm - μιας από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν με τους επεξεργαστές Snapdragon στην αγορά των smartphones. Η Qualcomm ετοιμάζει μία τετραπύρηνη έκδοση του SnapDragon S4 - επεξεργαστή που με δύο πυρήνες κατέχει αυτή τη στιγμή τα πρωτεία των επιδόσεων στα κινητά τηλέφωνα με Android - η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε laptop πάρα πολύ λεπτά, ελαφρά, με εξαιρετικά μεγάλη αυτονομία και άμεση σύνδεση/επανασύνδεση με το Internet. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που θα υποστήριζαν πως κάτι τέτοιο έχουμε ήδη - στη μορφή του Macbook Air της Apple και των πρώτων Ultrabooks με Windows 7 που ακολουθούν τις προδιαγραφές της Intel - έχουν δίκιο. Ο Chandhok, ωστόσο, υποστηρίζει πως ένα τυπικό smartbook με SnapDragon S4 και Windows 8 θα... ντρόπιαζε όλα τα δείγματα laptop που προαναφέραμε, τόσο στον τομέα των επιδόσεων, όσο και της αυτονομίας.

Όλα αυτά, βεβαίως, θα είναι εφικτά ακριβώς επειδή τα Windows 8 είναι η πρώτη έκδοση λειτουργικού της Μicrosoft που θα διατεθεί όχι μόνο για επεξεργαστές αρχιτεκτονικής x86, αλλά και για επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM (την οποία αξιοποιεί η Qualcomm). Ακόμη και με την αναμενόμενη δόση... υπερβολής του marketing εκ μέρους του Chandhok δεδομένη, θεωρούμε πως ένα λεπτό κι ελαφρύ laptop με πλήρες πληκτρολόγιο, πολύ καλή οθόνη, ισχύ... super-superphone και λειτουργικό κατάλληλο, θα ενδιέφερε πολύ κόσμο. Όλα, λοιπόν, "παίζονται" στον τομέα των εφαρμογών: τί είδους, ποιότητας και γκάμας προγράμματα θα είναι διαθέσιμα για ARM Windows 8 μέσα στο 2012, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού που κρίνει ένα laptop βάσει του τί μπορεί να κάνει και όχι βάσει του τί... περιέχει κάτω από το περίβλημά του; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ