Έχοντας πια χρησιμοποιήσει την μικρότερη σε διαγώνιο αλλά... μεγαλύτερης γκάμας σε σενάρια χρήσης τηλεόραση OLED της LG, την 48CX, για δύο μήνες περίπου, μπορούμε να πιστοποιήσουμε πως είναι το είδος του προϊόντος που πέτυχε απόλυτα τον στόχο του. Είναι όντως η καλύτερη τηλεόραση για video games (για λόγους που εξηγήσαμε), όντως η καλύτερη οθόνη για PC games (για λόγους που εξηγήσαμε), είναι προφανώς μία κορυφαίας ποιότητας τηλεόραση OLED για γενική χρήση (για λόγους που εξηγήσαμε) και οι πρακτικές εντυπώσεις μας από τα εξελιγμένα σε τεχνικές δυνατότητες games των PS5, Xbox Series X και κορυφαίων PC είναι άριστες.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα ακόμη σενάριο χρήσης της 48CX OLED το οποίο δεν προωθεί μεν συστηματικά η LG αλλά εκ των πραγμάτων προκύπτει μέσα από την αξιοποίηση ως οθόνης για PC gaming με πληκτρολόγιο και mouse: η χρήση της και ως monitor για γενική ή/και δημιουργική δουλειά. Πράγματι, τοποθετημένη με την βάση της σε γραφείο και περίπου π.χ. ένα μέτρο μακριά από τα μάτια του χρήστη, η 48CX προσφέρει με την μεγάλη της διαγώνιο και την ανάλυση 4Κ άπλετο χώρο για χρήση ημιεπαγγελματικού ή και επαγγελματικού επιπέδου, ακόμη και για απαιτητικά περιβάλλοντα όπως αυτά της παραγωγής video ή επεξεργασίας φωτογραφίας - όπου ενδεχομένως θα χρειαστεί βαθμονόμηση χρώματος μεν (calibration), κάτι όμως που ισχύει για τα monitor επαγγελματικής παραγωγής ούτως ή άλλως.
Η απόδοση του μαύρου στον... απόλυτο βαθμό από την 48CX καθιστά το κείμενο άνετα αναγνώσιμο στην οθόνη της (ακόμη και χωρίς μεγέθυνση στοιχείων του γραφικού περιβάλλοντος στα Windows), ενώ η ανάλυση είναι αρκετά υψηλή ώστε να είναι δυνατή η φιλοξενία πολλών παραθύρων ή εφαρμογών ενεργών μαζί με τρόπο εργονομικό (μπορούν να το κάνουν και τα τυπικά monitors 4K των PC μα επειδή είναι μικρότερης διαγωνίου συχνά δεν είναι πρακτικό με ρύθμιση scaling στο 100% των γραμμάτων καθώς εμφανίζονται οι χαρακτήρες πολύ μικροί). Από ορισμένες απόψεις και σίγουρα για συγκεκριμένα πράγματα η 48CX, διαπιστώσαμε, είναι προτιμότερη ως εργαλείο απεικόνισης απ' ότι οθόνες ultrawide ή και πολλαπλές οθόνες μαζί.
Προκειμένου να αξιοποιήσει κανείς την τηλεόραση OLED της LG ως monitor προσωπικού υπολογιστή για δουλειά θα πρέπει να κάνει ορισμένες βασικού επιπέδου ρυθμίσες στα χρώματα - κανένα από τα προκαθορισμένα σετ ρυθμίσεων δεν είναι διαμορφωμένο γι' αυτόν τον σκοπό αρχικά - και καλή ιδέα είναι να προσαρμόσει επίσης την απόδοση των γραμμάτων στα Windows (ClearText) καθώς η τεχνολογία του panel διαφέρει από αυτήν των τυπικών PC monitors. Όσον αφορά στα χρώματα η ρύθμιση της ισορροπίας λευκού, της καμπύλης γάμμα και της οξύτητας (ίσως και 1-2 ακόμη παραμέτρων) είναι συνήθως αρκετή. Η πλήρης βαθμονόμηση (calibration) της 48CX OLED δεν είναι απαραίτητη παρά μόνο για δουλειές όπου η ακρίβεια στο χρώμα και η συμβατότητα 100% με συγκεκριμένα χρωματικά πρότυπα είναι απολύτως επιβεβλημένη.
Στο ζήτημα της διαύγειας απεικόνισης - που σχετίζεται τόσο με την χρωματική ακρίβεια όσο και με την απόδοση των γραμμάτων στο κείμενο - ρόλο παίζει φυσικά και ο Η/Υ που θα συνδεθεί με την 48CX OLED. Η τηλεόραση της LG αυτή καθ' αυτή υποστηρίζει, χάρις στις θύρες HDMI έκδοσης 2.1 που ενσωματώνει, πλήρες βάθος χρώματος 4:4:4 χωρίς καμία συμπίεση στα 120 Hz - κοινώς την καλύτερη που μπορεί να ζητήσει κανείς από ανάλυση 4Κ αυτήν την στιγμή. Όλα εξαρτώνται, κοινώς, από την έξοδο εικόνας του ίδιου του Η/Υ: κάθε PC εξοπλισμένο π.χ. με κάρτα γραφικών που φέρει θύρα HDMI 2.1 θα διοχετεύσει στην 48CX εικόνα δίχως το παραμικρό ψεγάδι.
Από κει και πέρα υπάρχει η ποιότητα 4:4:4 σε 60 Hz (και πάλι απολύτως κατάλληλη για δουλειά) που λαμβάνει κανείς με PC από θύρα USB-C με προδιαγραφές Thunderbolt, καθώς και η 4:2:0 στα 60 Hz που λαμβάνει από PC με θύρα HDMI 2.0. Ακόμη και η τρίτη περίπτωση για τυπική δουλειά είναι ικανοποιητική (διακρίνονται ασαφή περιγράμματα στους χαρακτήρες κειμένων σε μικρό μέγεθος μα παραμένουν αναγνώσιμοι), αν και η δεύτερη είναι προτιμότερη. Το παρόν άρθρο, για την ακρίβεια, γράφεται ακριβώς έτσι: με ένα Dell XPS 15 το οποίο έχει συνδεθεί στην LG 48CX μέσω καλωδίου USB-C στην θύρα HDMI της τηλεόρασης, αποδίδοντας εικόνα 4Κ στα 60 Hz με απόλυτη διαύγεια (είτε σε PC Mode είτε όχι μάλιστα).
Για εκείνους κι εκείνες, δε, που έχουν τον γνωστό προβληματισμό σχετικά με τις οθόνες OLED, το ενδεχόμενο της ανεπιθύμητης μόνιμης "αποτύπωσης" στοιχείων εικόνας στην επιφάνειά τους (burn-in), μπορούμε πλέον να είμαστε καθησυχαστικοί: τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ μικρό πια ακόμη και στο πλαίσιο πολύωρης καθημερινής χρήσης. Χρησιμοποιούμε τηλεοράσεις OLED ως monitor PC για δουλειά τα τελευταία 3.5 χρόνια - πρώτα μία Sony 55A1, στην συνέχεια μία LG 65C8 - και δεν προέκυψε με αυτές κανένα απολύτως πρόβλημα σε καμία φάση. Οι κατασκευαστές έχουν πλέον ενσωματώσει στις τηλεοράσεις αυτές μηχανισμούς που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο burn-in αποτελεσματικά - όπως τις λειτουργίες pixel shift, logo luminance adjustment και panel refresh - και αν ενεργοποιείται γρήγορα κάποιος screensaver όταν το desktop των Windows παραμένει αμετάβλητο, δεν υπάρχει θέμα κανένα.
To ζήτημα που αξίζει αναφοράς σχετικά με την χρήση μιας τηλεόρασης OLED ως monitor για Η/Υ είναι η λειτουργία ABL (auto brightness limiter). Αυτή μειώνει μόνη της την συνολική φωτεινότητα της εικόνας όταν μεγάλα της τμήματα καλύπτονται από αμιγώς λευκό χρώμα, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ζημιά στην οθόνη OLED. Καθώς πολλά προγράμματα - π.χ. Microsoft Office, browsers κλπ. - προβάλλουν συχνά σε λευκό μεγάλη επιφάνεια των παραθύρων τους, η 48CX επιστρατεύει σε τέτοιες περιπτώσεις την λειτουργία ABL, ακόμη κι αν η φωτεινότητα έχει ρυθμιστεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα εξ αρχής. Ξενίζει κάπως αρχικά η μετάβαση από φωτεινότερη εικόνα σε λιγότερο φωτεινή και το αντίστροφο, όμως αφενός συνηθίζεται γρήγορα, αφετέρου είναι πολύ μικρό τίμημα για το απόλυτο μαύρο, την υψηλότατη αντίθεση, τα ζωηρά χρώματα και την μεγάλη επιφάνεια εργασίας που προσφέρει η 48CX: η επιστροφή σε ο,τιδήποτε λιγότερο είναι... απλώς αδύνατη, κυριολεκτικά!