Κάνε μια ασφάλεια στον... επεξεργαστή σου!

Με το αζημίωτο για την Intel φυσικά, για το ενδεχόμενο υπερ-υπερθέρμανσης

Από τη μία πλευρά αυτή συγκαταλέγεται στις πλέον... πρωτότυπες ειδήσεις έχουμε διαβάσει ξεκινώντας τη νέα χρονιά. Από την άλλη, συγκαταλέγεται στις πλέον αστείες για μία σειρά από λόγους. Η Intel δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί περίεργες - το λιγότερο - πρακτικές για να αποσπάσει "το κάτι τις παραπάνω" από τους καταναλωτές: πρόπερσι, για παράδειγμα, πωλούσε κωδικούς για το "ξεκλείδωμα" κάποιων χαρακτηριστικών συγκεκριμένης σειράς επεξεργαστών της, τους οποίους πωλούσε "κλειδωμένους" εξ αρχής και εν γνώσει της, αλλά όχι εν γνώσει του αγοράστή. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν ξέρουμε καν αν έχει νόημα η νέα της... ευρεσιτεχνία. Το αφήνουμε στην κρίση κάθε φίλου ή φίλης του Αθηνόραμα Digital, αφού εξηγήσουμε.

Η Intel δίνει την ευκαιρία στους κατόχους νέων της επεξεργαστών - των i7 2600K, 2700K, 3930K και 3960K, αλλά και των i5 2500K - να τους... ασφαλίσουν για την περίπτωση υπερθέρμανσης και μόνιμης καταστροφής (!). Αυτή μπορεί να γίνει ουσιαστικά μόνο μέσω ocerclocking, της διαδικασίας δηλαδή υπερτροφοδότησης του επεξεργαστή με περισσότερο ρεύμα απ' ότι "αντέχει", ώστε η συχνότητα λειτουργίας του να αυξηθεί σε σχέση με την εξ ορισμού. Η πρακτική δεν είναι ασυνήθης, όμως στην ουσία αξιοποιείται μόνο από ανθρώπους που έχουν το τεχνικό υπόβαθρο και τις γνώσεις να παρέμβουν προσεκτικά και σταδιακά στις ρυθμίσεις του BIOS της μητρικής τους κάρτας, ώστε να πειραματιστούν με τα βολτάζ και τις ταχύτητες που προσφέρει κάθε επεξεργαστής.

Με άλλα λόγια: για να... "κάψεις" έναν σύγχρονο επεξεργαστή όπως οι εν λόγω i7 και i5, πρέπει να ανήκεις στη μικρή εκείνη κατηγορία των ανθρώπων που ενδιαφέρονται πάρα πολύ να προσθέσουν άλλα 500 MHz ταχύτητας στα ήδη 3200 του, αλλά δεν έχουν καμία επίγνωση του τί κάνουν, καμία γνώση του πώς να το κάνουν με ασφάλεια, αλλά προτίθενται να το ρισκάρουν έτσι κι αλλιώς. Ε, όποιοι και όποιες ανήκουν σε αυτούς, με $20-$35 - ανάλογα με το μοντέλο προφανώς - μπορούν να εξασφαλίσουν έναν νέο επεξεργαστή ακριβώς όμοιο με αυτόν που... μόλις "έκαψαν", στο πλαίσιο βέβαια μίας σειράς όρων (αλοίμονο). Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι στη σχετική σελίδα του site της η Intel πρακτικά... ενθαρρύνει το κοινό (είτε έχει τις σχετικές τεχνικές γνώσεις είτε όχι) να "πειραματιστεί με τις λειτουργίες overclocking του επεξεργαστή του χωρίς το άγχος του τί θα συμβεί αν τον ωθήσει πέρα από τα όριά του". Αναρωτιόμαστε γιατί!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ