Καλώς τα και τα... Ultrathins!

Η απάντηση της AMD στα Ultrabooks της Intel, μέσα στη χρονιά

Όπως περιμέναμε και ήδη αναφέραμε, στην πρόσφατη αμερικανική τεχνολογική έκθεση CES σχεδόν όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες φορητών Η/Υ παρουσίασαν μοντέλα που από τα μέσα/τέλη του 2011 κιόλας χαρακτηρίζονται ως "Ultrabooks". Είναι ουσιαστικά τα laptop εκείνα που ακολουθούν τις προδιαγραφές της Intel σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι ένας φορητός υπολογιστής μεσαίου μεγέθους (οθόνες έως 14.1 ίντσες) όσον αφορά στο βάρος, το μέγιστο πάχος και την επεξεργαστική ισχύ. Όλοι θυμόμαστε πόσο γοητευτικά είναι τα MacBook Air της Apple, άλλωστε. Ε, η AMD δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μία ολόκληρη κατηγορία - η απάντησή της στα Ultrabooks, λοιπόν; Τα... Ultrathins!

Από πλευράς... ονοματολογίας marketing o όρος δεν είναι ιδιαίτερα ευφάνταστος, η AMD ωστόσο σκοπεύει να "χτυπήσει εκεί που πονάει" την Intel: στις τιμές. Πολλά από τα Ultrabooks που εμφανίστηκαν στη CES ήταν όντως υπέροχα, όμως το κόστος τους ξεπερνά (ενίοτε όχι λίγο) τα 1000 ευρώ/δολάρια. Η AMD στοχεύει, χρησιμοποιώντας την υποδομή Trinity που αναπτύσσει εδώ και καιρό - η οποία ενοποιεί κεντρικό επεξεργαστή και υποσύστημα γραφικών σ' ένα chip - να παρουσιάσει Ultrathins με 150-200 ευρώ/δολάρια λιγότερα. Αν όλα τα υπόλοιπα σε συγκρίσιμα Ultrabooks είναι περίπου τα ίδια - design, διασύνδεση, μέγεθος, βάρος κλπ. - η διαφορά δεν είναι καθόλου μικρή.

Τρία είναι τα... "στα υπόψιν" όσον αφορά τα Ultrathins, ωστόσο. Πρώτο: δεν αναμένονται στα καταστήματα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε το πρώτο μισό του έτους ανήκει εκ των πραγμάτων στα Ultrabooks. Δεύτερο: όταν εμφανιστούν, τα Ultrathins δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τόσο ισχυρά όσο οι αντίστοιχες προτάσεις της Intel - ειδικά αν το καλοκαίρι κυκλοφορήσουν, όπως αναμένεται, Ultrabooks με τη νέα υποδομή της Intel, την Ivy Bridge. Τρίτον: τα Ultrathins δεν θα προσφέρονται σε τόση ποικιλία όση τα Ultrabooks, καθώς στα δεύτερα έχει προγραμματιστεί κυκλοφορία 75 (!) διαφορετικών μοντέλων, ενώ μέσα στο 2012 δεν αναμένεται να διατεθούν περισσότερα από 25 διαφορετικά Ultrathins. Ο ανταγωνισμός είναι, ωστόσο, πάντοτε ευεργετικός για μας, τους τελικούς καταναλωτές, οπότε πολύ θα θέλαμε να δούμε την AMD να "κάνει την έκπληξη" τον Ιούνιο. Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ