Και ξαφνικά... ΟS-X Mountain Lion!

Τα πρώτα στοιχεία για την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της Apple

Η Apple ανήκει σε εκείνες τις εταιρείες που δεν επαναπαύονται ούτε λεπτό στα κεκτημένα και επιδιώκουν να εξελίσσουν τα προϊόντα τους διαρκώς - τόσο στο hardware, όσο και στο software. Πέρυσι το καλοκαίρι ο αμερικανικός κολοσσός είχε κάνει διαθέσιμη την έκδοση 10.7 ή Lion του OS-X, του λειτουργικού της συστήματος για υπολογιστές Mac κάθε είδους. Αυτή σημείωσε σημαντική επιτυχία (λογικό στην τιμή των $30 που διετέθη) και βρίσκεται ήδη εγκατεστημένη περίπου στο 1/3 όλων των Η/Υ της Apple αυτή τη στιγμή - σημαντικότερο, ωστόσο, για την εταιρεία είναι το γεγονός ότι το Lion ήταν το πρώτο βήμα για την πολυσυζητημένη ενοποίηση λειτουργικών ανάμεσα στα iOS και OS-X.

Είναι βέβαιο ότι η Apple κινείται προς ένα ενιαίο λειτουργικό για όλες της τις συσκευές - κινητά, tablet, PC, player και ίσως τηλεοράσεις - και η καινούργια έκδοση του OS-X που η εταιρεία αποκάλυψε χθες, με το κωδικό όνομα Mountain Lion, είναι ολοφάνερα άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Το Mountain Lion θα διατεθεί το καλοκαίρι, πιθανότατα και πάλι σε χαμηλότατη τιμή, δεν δείχνει μάλιστα να έχει πάρα πολλά νέα στοιχεία. Όσα ξεχωρίζουν, ωστόσο, έρχονται... απευθείας από τα iPhone/iPad στο desktop των Mac.

Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν την εφαρμογή iMessage για ανταλλαγή όλων των τύπων μηνυμάτων, τις ειδοποιήσεις (Notifications), την υποστήριξη AirPlay (για διοχέτευση υλικού multimedia από Mac προς οποιαδήποτε συμβατή συσκευή), την υιοθέτηση του συστήματος Game Center (με όλες τις λειτουργίες που έχει και στο iPhone/iPad), τις εφαρμογές Notes και Reminders (Σημειώσεις και Υπενθυμίσεις), αλλά και την πλήρη ενσωμάτωση του Twitter σε πολλά σημεία του νέου λειτουργικού. Εννοείται πως στο OS-X Mountain Lion έρχεται πλέον προεγκατεστημένη και πανταχού παρούσα η υπηρεσία iCloud. To νέο OS-X εικάζεται πως δεν θα είναι αξιοποιήσιμο από όλα τα Mac της αγοράς, αλλά από αυτά των 4 τελευταίων ετών - κάτι που θα επιβεβαιωθεί όσο πλησιάζουμε προς τον Ιούνιο. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ