iPad Air

Πιο ελαφρύ, πιο λεπτό, ακόμη περισσότερο ποθητό

Επόμενη ερώτηση: την ταχύτητα του νέου επεξεργαστή Α7 την διακρίνει κανείς αισθητά; Όχι. Ναι, το Air είναι αληθινά "σβέλτο" σε όλες τις λειτουργίες, αλλά παράπονο από το iPad 4 του περσινού χειμώνα δεν είχαμε επίσης. Υπάρχει πάντοτε η προοπτική για ταχύτερες εφαρμογές στο μέλλον, για την ώρα ωστόσο τα 64-bit του Α7 (ειδικά με 1 GB μνήμης...) δεν αξιοποιούνται στην πραγματικότητα. Τα μετροπρογράμματα μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, αλλά μέχρι να εμφανιστούν apps και games ειδικά σχεδιασμένα για Α7 και τον συνεπεξεργαστή Μ7, ο πιο πολύς κόσμος δεν θα διακρίνει σοβαρή διαφορά. Οι σελίδες περίπλοκων Web sites εμφανίζονται ταχύτερα στον Chrome, σε "δίπλα-δίπλα" συγκρίσεις που κάναμε, αλλά όχι κάτι άλλο. Ούτε τα apps της Apple ή το iOS 7 (που η ίδια ισχυρίζεται πως έχουν σχεδιαστεί από την αρχή σε 64-bit) φαίνονται φανερά ταχύτερα από του iPad 4. Απλώς το Air είναι καλύτερα προετοιμασμένο για το μέλλον, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Δεν είναι λοιπόν η ταχύτητα λειτουργίας ουσιαστικός λόγος αναβάθμισης. Είναι σίγουρα το μικρότερο μέγεθος και βάρος, σε συνδυασμό με τον ομορφότερο σχεδιασμό, τα πάντα ποιοτικά υλικά και την προσεγμένη κατασκευή: ό,τι χαρακτήριζε πάντοτε το "μεγάλο" iPad συνεχίζει να ισχύει, με πρόσθετα πλεονεκτήματα. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η μεγαλύτερη απόδοση στη μεταφορά δεδομένων μέσω Wi-Fi (αν βέβαια ο χρήστης διαθέτει και router με "διπλές" κεραίες για αποστολή και λήψη σε περισσότερα από ένα κανάλια ταυτόχρονα), και η βελτιωμένη κάμερα (ικανή για μεγαλύτερο εύρος πεδίου... αν ενδιαφέρεται κανείς να φωτογραφίσει με tablet βέβαια), και τα δύο μικρόφωνα που υποβοηθούν στις βιντεοκλήσεις μέσω FaceTime. Είναι, ωστόσο, μικρά bonus αυτά σε σχέση με την πολύ πιο ευχάριστη αίσθηση χρήσης που προσφέρει το Air αναλογικά με τα προηγούμενά του μοντέλα iPad. Ευπρόσδεκτα, αλλά bonus.

Αυτό που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς, ωστόσο, στην Apple είναι ότι κατάφερε κάτι που σπάνια βλέπουμε πια στον κόσμο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών: να εξελίξει πολλούς σημαντικούς τομείς σε ένα προϊόν, χωρίς σχετικές επιλογές να αποβούν σε βάρος άλλων. Εδώ, κυριολεκτικά: παρά το μικρότερο βάρος του, και άρα τη μικρότερη μπαταρία, το iPad Air προσφέρει την ίδια αυτονομία χρήσης των 10 ωρών που προσέφερε πάντα (έχει γίνει ολοφάνερα πολλή δουλειά στην εξοικονόμηση ενέργειας). Η οθόνη είναι επίσης λεπτότερη, αλλά παραμένει το ίδιο ευκρινής σε ανάλυση και χρωματικά πειστική με των προηγούμενων iPad. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα... μικρά bonus, έχει αυτό που ζητούσαμε από την Apple τόσο καιρό: ένα προϊόν που μπορεί να θεωρηθεί όντως "βήμα μπροστά", σε αντίθεση με τα iPhone των τελευταίων ετών, που δεν ήταν.

Περιθώριο βελτίωσης υπάρχει στο Air; Ναι, υπάρχει. Πάντα υπάρχει. Μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό όμως - και λαμβάνοντας στα υπ' όψιν τη μεγάλη υπεροχή του App Store σε εφαρμογές ειδικά σχεδιασμένες για "μεγάλη οθόνη" έναντι του Google Play - το iPad Air θα είναι το συνολικά καλύτερο tablet της αγοράς για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων. Και αυτό δεν μπορεί ούτε να υποτιμηθεί, ούτε να αμφισβητηθεί. Το ματς, πλέον, έχει ενδιαφέρον μόνο κάτω από τις 8 ίντσες. Πάνω από αυτές... δεν υπάρχει ματς!

Ευχαριστούμε την εταιρεία i-System (τηλ. 2106633900), εξειδικευμένη στα προϊόντα Apple, για τη διάθεση του iPad Air που αξιοποιήσαμε για τις ανάγκες της δοκιμής.

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ