Intel: Καθυστερούν οι νέοι της επεξεργαστές

Για μία σειρά πιθανών λόγων, μέχρι τώρα αδιευκρίνιστων

Είναι ομολογουμένως σπάνιο να μεταβαίνει μία εταιρεία τεχνολογίες σε καινούργιες διαδικασίες οποιουδήποτε είδους και να το κάνει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα: στις περισσότερες των περιπτώσεων, κάποια έστω καθυστέρηση είναι "μέσα στο πρόγραμμα". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είχαμε εκπλαγεί όταν η Intel δήλωνε, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ότι θα είναι έτοιμη για την διάθεση στην αγορά της επόμενης γενιάς επεξεργαστών της, των λεγόμενων Ivy Bridge, μέσα στον Απρίλιο. Οι Ivy Bridge δεν είναι μόνο σημαντικά διαφοροποιημένοι από τους παρόντες καλύτερούς της, τους Sandy Bridge, που διαδέχονται, αλλά και οι πρώτοι επεξεργαστές γενικώς που θα παραχθούν με μεθόδους κατασκευής στα 22nm. Φήμες για καθυστέρηση των Ivy Bridge είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από τα τέλη του Γενάρη και... ε, χθες τις επιβεβαίωσε και η ίδια η Intel.

Το πρόβλημα είναι πως η αμερικανική εταιρεία δεν έχει δώσει καμία διευκρίνιση ούτε όσον αφορά στους λόγους της καθυστέρησης, ούτε όσον αφορά στο πόση θα είναι αυτή. Για το πρώτο ζήτημα, οι απόψεις διίστανται: άλλοι ισχυρίζονται πως υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί επεξεργαστές Sandy Bridge στην αγορά και η Intel θέλει να δώσει χρόνο στους κατασκευαστές να πωλήσουν τους πιο πολλούς από αυτούς πριν εισάγει τους Ivy Bridge, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως η αμερικανική εταιρεία έχει "σκοντάψει" σε κατασκευαστικά προβλήματα απόδοσης - το λεγόμενο yield, δηλαδή πόσους "σωστούς" επεξεργαστές μπορεί να αποσπάσει από μία "φέτα" τυπωμένων κυκλωμάτων - και δεν θέλει να κυκλοφορήσει τους Ivy Bridge πριν τα ξεπεράσει.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι για την ώρα η εμπορική εκκίνηση των Ivy Bridge είναι βέβαιο πως δεν θα λάβει χώρα τον Απρίλιο. Υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας μιλούν για "λίγες εβδομάδες καθυστέρησης μόνο", ενώ άλλα - ανεπίσημα - κάνουν λόγο για τα μέσα ή τέλη Ιουνίου. Αμέσως μόλις υπάρξει νεότερη ενημέρωση για το θέμα, με τη σειρά μας κι εμείς θα την παραθέσουμε. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ