H nVidia στην αντεπίθεση

Αλλά όχι όπως περιμέναμε... ακόμη

Σε κάθε περίπτωση, ο πυρήνας "Fermi" ή G300 - αν ακολουθήσουμε την ονοματολογία από τις κάρτες γραφικών με πυρήνα G200 - υπόσχεται να είναι σημαντικά ισχυρότερος από αυτόν των ήδη πολύ γρήγορων GTX 285/295. Πόσο ισχυρότερος; Και μόνο από τον αριθμό των transistor (διπλάσιος!) να το κρίναμε, θα ήταν σίγουρα εντυπωσιακά ισχυρότερος, υπάρχουν ωστόσο και μία σειρά από βελτιώσεις σε πολλά άλλα στοιχεία της γενικότερης λειτουργίας του πυρήνα αυτού. Η nVidia είναι πεπεισμένη πως οι κάρτες γραφικών με πυρήνα G300 θα είναι σημαντικά ισχυρότερες από τις ταχύτερες AMD 5870 X2 (όταν και οι δύο κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή στο πρώτο τρίμηνο του 2010), κάτι που φυσικά μόνο πρακτικά μπορεί να αποδειχθεί, είναι ωστόσο... δήλωση, όπως κι αν την ερμηνεύσει κανείς.

Συν τοις άλλοις, αφού οι κάρτες αυτές θα έχουν σχεδιαστεί - όπως προαναφέραμε - πρωτίστως για επαγγελματική χρήση, θα χαρακτηρίζονται και από στοιχεία που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία GeForce. Μερικά από αυτά είναι, χωρίς να υπεισπέλθουμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, η ύπαρξη λανθάνουσας μνήμης πρώτου και δευτέρου επιπέδου (L1 και L2 cache), η χρήση μνήμης που ανιχνεύει η ίδια τυχόν λάθη στα δεδομένα που αποθηκεύει (ECC), καθώς και ο διαμοιρασμός των ζητούμενων "ρόλων" μιας εφαρμογής ή ενός PC game σε όλες τις ομάδες πυρήνων της κάρτας (concurrent kernels). Κατά πάσα πιθανότητα, δε, κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα πρώτα που θα... "κοπούν" από τις επαγγελματικές κάρτες γραφικών, ώστε να προκύψουν σε "λογικές" τιμές οι καταναλωτικές κάρτες. Βεβαίως απομένει να δούμε πόση επίδραση θα έχουν αυτές οι "προσαρμογές" στις επιδόσεις των καρτών γραφικών για το ευρύ κοινό, όταν διατεθούν στο εμπόριο.

Τί κρατούν οι PC gamers από όλα αυτά; Τρία πράγματα. Πρώτον: η nVidia θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην ισχύ και τις υψηλές τιμές για τα κορυφαία της καταναλωτικά προϊόντα, ενώ η AMD θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στον υψηλό συντελεστή κόστους/αξίας για τα δικά της αντίστοιχα. Δεύτερον: ο επεξεργαστής γραφικών της Intel, ο πολυσυζητημένος Larrabee, όταν εμφανιστεί το 2010 θα αντιμετωπίσει δυσκολίες τόσο στο να τοποθετηθεί τιμολογιακά απέναντι στις τότε προτάσεις των AMD και Intel, όσο και στο να τις αντιμετωπίσει σε ισχύ και χαρακτηριστικά. Τρίτον: μέσα στο επόμενο έτος ίσως φανεί με σαφήνεια προς τα πού θα συνεχίσει την εξέλιξή της η αγορά των καρτών γραφικών: στις τεράστιες, πανάκριβες του ενός ή δύο πυρήνων, πανίσχυρων αλλά ενεργοβόρων... ή στις αποτελούμενες από πολλούς πυρήνες, περισσότερο ευέλικτες, λιγότερων ενεργειακών απαιτήσεων αλλά τελείως διαφορετικής συλλογιστικής στη λειτουργία τους; Του χρόνου τέτοιο καιρό, ελπίζουμε να έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες διαπιστώσεις!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ