GeForce GTX 680: προ των πυλών

Η απάντηση της nVidia στις AMD Radeon 7950/7970 πλησιάζει

Παρά τις... συζητήσεις επί συζητήσεων σχετικά με την "πτώση του PC gaming", το γεγονός ότι πολλοί τίτλοι (μπορούν να) φαίνονται απείρως καλύτεροι σε Η/Υ σε σχέση με το Xbox 360 και το PS3 συνεχίζει να αποτελεί λόγο απόκτησης μιας νέας κάρτας γραφικών. Το 2011 είχαμε ήδη ένα κύμα πολύ καλών PC games που αξιοποιούν την επεξεργαστική δύναμη των προϊόντων αυτών και στο συγκεκριμένο τομέα η AMD είχε περάσει μπροστά από την nVidia με τις Radeon 7950 και Radeon 7970. Ε, δεν περίμενε κανείς μας τη δεύτερη να μην ανταπαντήσει σύντομα, εξ ου και η διαρροή στοιχείων για την επόμενη κίνησή της, η οποία αναμένεται σύντομα - πιθανώς και μέσα στο Μάρτιο.

Η σειρά 6 των καινούργιων GeForce, λοιπόν, θα εγκαινιαστεί - όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια - με την ναυαρχίδα GTX 680, την ισχυρότερη "μονή" κάρτα της (σε αντιπαραβολή με κάποια "διπλή" που πιθανότατα θα παρουσιαστεί αργότερα). Αυτή βασίζεται τόσο σε νέα αρχιτεκτονική, όσο και σε μεθοδολογία κατασκευής, γεγονός που της επιτρέπει να είναι λιγότερο ενεργοβόρα - 195 Watt σε πλήρη φόρτο λειτουργίας, σε αντίθεση με τα 244 Watt της παρούσας GTX 580 - και να φέρει περισσότερη ενσωματωμένη μνήμη εξ ορισμού, 2 GB πλέον. Συν τοις άλλοις, η GTX 680 θα προσφέρει περισσότερους μικροπυρήνες επεξεργασίας (CUDA cores) από ποτέ, ήτοι 1536, ενώ θα κάνει και κάποιου είδους "υπερχρονισμό" από μόνη της, κάτι σαν το TurboBoost των επεξεργαστών Intel, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

H GeForce GTX 680 θα αξιοποιεί την υποδοχή σύνδεσης PCI Express 3.0 με σύγχρονες μητρικές κάρτες, θα προσφέρει όλους τους αναμενόμενους τρόπους σύνδεσης με οθόνες - HDMI, DVI, DisplayPort - και το κόστος της αναμένεται να είναι αντίστοιχο της κορυφαίας πρότασης της AMD, κοινώς μεγαλύτερο των €550. Για όλα τα παραπάνω αναμένουμε και την επίσημη επιβεβαίωση της nVidia, τα μοντέλα που θα διαθέσουν στην αγορά οι κατασκευαστές και - φυσικά - τις πρώτες μετρήσεις που θα μάς δώσουν μία ιδέα της δύναμης που η GTX 680 έχει να αντιπαραθέσει σε σχέση με την Radeon 7970. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ