Για να μην είμαστε και... αγνώμονες, τα προηγούμενα χρόνια μια χαρά μάς εξυπηρέτησαν οι θύρες USB 2.0 και Firewire για τη σύνδεση περιφερειακών στα PC ή τα Mac μας: οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που προσέφεραν ήταν ΟΚ για να "περάσουμε" φωτογραφίες και video από τις ψηφιακές μας στον Η/Υ για επεξεργασία ή να συνδέσουμε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και να τους χρησιμοποιήσουμε σαν εσωτερικούς. Με την μετάβαση όμως στην υψηλή ευκρίνεια ο όγκος των δεδομένων που πρέπει είτε να μεταφέρουμε σε PC είτε να αναπαράγουμε εκεί μέσα από εξωτερικούς σκληρούς δίσκους έχει πολλαπλασιαστεί και δυσκολέψει πάρα πολύ τα πράγματα για το... ταπεινό USB 2.0 (το Firewire σταδιακά εξαφανίζεται ή περιορίζεται σε ειδικές μόνο χρήσεις). Κι ενώ ο διάδοχός του, το USB 3.0, είναι προ των πυλών ήδη - αναμένουμε τις πρώτες συσκευές μέσα στην άνοιξη - η Intel φαίνεται να έχει... ήδη σχέδια για το επόμενο πρότυπο ενσύρματης σύνδεσης των μελλοντικών μας προσωπικών υπολογιστών με περιφερειακά. Με μερικές πιπεράτες φήμες να συνοδεύουν αυτά τα σχέδια, μάλιστα!
Στην πρόσφατη εκδήλωση IDF της Intel η αμερικανική εταιρεία αποκάλυψε το LightPeak, έναν εντελώς καινούργιο τρόπο σύνδεσης, πραγματικά "επόμενης γενιάς" σε σχέση με τους σημερινούς. Το LightPeak δεν θα χρησιμοποιεί, όπως όλες οι ενσύρματες συνδέσεις σήμερα, καλώδια χαλκού, αλλά οπτικές ίνες (!), όπως αυτές που θα τροφοδοτήσουν τις συνδέσεις Internet του μέλλοντος. Οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που θα μπορεί να επιτύχει αυτό το νέο πρότυπο ανέρχονται στα 10 Gbps - ως μέτρο σύγκρισης το USB 2.0 δεν αγγίζει καν το 0.5 Gbps - και με την εξέλιξή του ενδέχεται να κλιμακωθούν μέχρι και τα... 100 Gbps (!!) την επόμενη δεκαετία. Φυσικά κάθε καινούργιο πρότυπο για να αποδείξει την αξία του χρειάζεται πρωτίστως την υποστήριξη της αγοράς, η Intel όμως βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο μέσα από τα chipset που αναπτύσσει και ουσιαστικά καθιερώνει για Η/Υ.
Το... πιπεράτο στην όλη ιστορία εντοπίζεται στο γεγονός ότι το LightPeak - σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν μεν ακόμη επιβεβαιωθεί αλλά προέρχονται από αξιόπιστες πηγές - δεν είναι σύλληψη της Intel, αλλά της... Apple, η οποία λέγεται πως έφερε "στο τραπέζι" προς συζήτηση το νέο πρότυπο στην πρώτη ώστε να συμφωνήσουν ως προς τον τρόπο υλοποίησης. Αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο όσο ακούγεται, κατά τα φαινόμενα, όμως οι δύο αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει θεωρητικά να έχουν καταλήξει στις προδιαγραφές - ειδάλλως η Intel δεν θα αποκάλυπτε το πρότυπο καν. Η λεπτομέρεια αυτή όσον αφορά στην προέλευση του LightPeak αναζωπύρωσε φυσικά τις συζητήσεις για το τί θα προσφέρει το... μυθικό πια iTablet - όταν ανακοινωθεί επισήμως κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες - αλλά και οι επόμενες εκδόσεις των MacBook και iMac. Για να δούμε, για να δούμε...