Διαπιστώσεις: 3 tablet, 7 ημέρες

Σε ποιά συμπεράσματα καταλήξαμε για την κατηγορία, χρησιμοποιώντας τα μαζί;

4. Οι άνθρωποι συνεχίζουν ν' αγαπούν την απλότητα στα tablet. Όπως απέδειξαν οι... διόλου επιστημονικές αλλά σαφώς στηριγμένες στην πραγματικότητα "τυφλές δοκιμές" που κάναμε με τα τρία tablet, οι πιο πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν επαφή με τα προϊόντα αυτά ή την τεχνολογία γενικότερα, τείνουν να ξεχωρίζουν γρήγορα το iPad 2. Η "φυσικότητα" που έχει η πρόταση της Apple στο χειρισμό όντως "κάνει τη διαφορά" στα μάτια μιας... μικρής ξαδέλφης, ενός γνωστού που "δεν ασχολείται μ' αυτά" ή μίας θείας μεγάλης σε ηλικία, που απλώς προσπαθεί ν' αλληλεπιδράσει με το tablet, όχι να το καταλάβει. Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό.

Από την άλλη πλευρά, οι... geeks ανάμεσά μας αισθάνθηκαν αμέσως άνετα με το Android του Iconia Tab A500 - κι ευτυχώς, γιατί αυτοί είναι που θα το αξιοποιήσουν περισσότερο. Τους άρεσε και το iPad 2 βέβαια, αλλά για κάποιο λόγο (πρότερη σχέση με τη Google...;) το A500 το βρήκαν πιο "σοβαρό" και θελκτικό. Εντύπωση μάς έκανε το πόσο γρήγορα έχαναν το ενδιαφέρον τους σχεδόν όλοι όσοι χειρίστηκαν το Iconia Tab W500 με τα Windows 7. "Ε, σαν PC είναι" δήλωναν οι πιο πολλοί, πράγμα που σημαίνει πως ασυναίσθητα περίμεναν να υπάρχει διαφορά. Δεν την είδαν, αδιαφόρησαν - η οθόνη αφής δεν ήταν αρκετή για να το αποτρέψει αυτό. Καμία έκπληξη που η Microsoft σκοπεύει να έχουν τα Windows 8 τελείως άλλη όψη στα tablet.

5. Ωραία τα tablet του σήμερα, μα έχουν φανερά περιθώρια βελτίωσης. Στις δοκιμές μας παρατηρούσαμε τους ανθρώπους που δεν είχαν ξαναχρησιμοποιήσει tablet και υπάρχουν ακόμη πράγματα που τούς ενοχλούν - πράγματα δηλαδή που περιμένουν να είναι αλλιώς. Ένα ήταν το προαναφερθέν με τις οθόνες και το φως του ήλιου. Ένα άλλο ήταν το βάρος: εμείς συνηθίζουμε να συγκρίνουμε τα tablet με τα laptop και να τα βρίσκουμε... ελαφρά, από αυτούς τους ανθρώπους όμως ακούσαμε πολλάκις τη διαπίστωση "Βαρύ είναι, ε;". Θέματα παρατηρήσαμε πως είχαν και με την οριζόντια ή κάθετη διάταξη της οθόνης, και με το πώς (υποτίθεται πως) θα έπρεπε να στηρίζουν το tablet για κάποια πράγματα και πώς για κάποια άλλα.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα έχουν παρατηρήσει και οι μηχανικοί των κατασκευαστριών εταιρειών και σκοπεύουν κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον να τ' αντιμετωπίσουν με καλύτερες τεχνολογίες, προσεκτικότερο σχεδιασμό και εξυπνότερο λογισμικό. Μέσα στο 2011 και πιθανώς το μισό 2012 δεν θα δούμε σημαντικές αλλαγές στα παραπάνω, από κει μετά όμως...; Δεν ξέρουμε και... ανυπομονούμε να διαπιστώσουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ