Υλοποιώντας την ανακοίνωση που έκανε πέρυσι, η Microsoft καθιστά πλέον ανενεργά τα apps της φωνητικής βοηθού της, της Cortana, για συσκευές iOS και Android. Όλες οι λίστες, υπενθυμίσεις και άλλο περιεχόμενο που χρήστες μπορεί να έχουν δημιουργήσει με αυτό το app είναι διαθέσιμο μέσα από το app της Cortana για τα Windows 10 (με την προϋπόθεση να έχουν κάνει σε αυτά login με τα ίδια στοιχεία χρήσης βέβαια), ενώ τα δεδομένα αυτά είναι προσβάσιμα και μέσα από την εφαρμογή Το Do της Microsoft για φορητές συσκευές. Η διαδικασία... "συνταξιοδότησης" της Cortana έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια, βέβαια, καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Siri, την Alexa και τον Google Assistant. Σύμφωνα με την Microsoft θα εξελιχθεί σε "βοηθό παραγωγικότητας" έχοντας κάποιες λειτουργίες βοηθητικές στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα προγράμματα του Office 365 στο εταιρικό κοινό.
Η παύση λειτουργίας της Cortana σε smartphones και tablets έρχεται ως "τελευταία πράξη" στο "έργο" της προώθησής της ταιριαστά, καθώς είχε αρχικά σχεδιαστεί ως η "απάντηση της Microsoft στην Siri" τρία χρόνια μετά από την εμφάνιση στην αγορά της δεύτερης. Η φωνητική βοηθός του αμερικανικού κολοσσού βρήκε αργότερα τον δρόμο της στα Xbox One και Windows 10, όπου όμως δεν σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία από την μηδαμινή των Windows Phone γιατί πολύ απλά δεν προσέφερε αρκετά πράγματα (ενώ παράλληλα δημιουργούσε ανησυχίες και ερωτηματικά σχετικά με την ιδιωτικότητα που προσέφερε κατά την λειτουργία της και την γενικότερη συλλογή προσωπικών δεδομένων που έκανε). Η Cortana αφαιρέθηκε από τα Xbox το 2019, παραμένει δε ενσωματωμένη στα Windows 10 αλλά εν πολλοίς ανενεργή (πιθανότατα για να είναι στην διάθεση όσων θα ήθελαν να την αξιοποιήσουν στο Office 365).
Όλα αυτά - εκ των υστέρων και με την άνεση που προσφέρει η πάροδος του χρόνου βέβαια - καθιστούν σαφές το πόσο αλαζονικός μπορεί να γίνει ο τρόπος σκέψης των μεγάλων εταιρειών της τεχνολογίας: στα στελέχη της πολύ συχνά επικρατεί η εντύπωση πως αν κάποιος έχει κάνει κάτι καινούργιο και διαφορετικό, μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο μα καλύτερο και να δράξουν τα σχετικά οφέλη. Είναι ένας από τους τρόπους με τον οποίο οι Microsoft, Apple, Google, Facebook, Amazon και άλλοι παρουσιάζουν νέα προϊόντα, υπηρεσίες και δυνατότητες εδώ και δεκαετίες.
Το να αντιγράφουν η μία πολυεθνική την άλλη δεν είναι το πρόβλημα - για την ακρίβεια είναι κάτι θετικό, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ τους εν τέλει ωφελεί τον καταναλωτή. Το πρόβλημα είναι πως οι εταιρείες αυτές δεν καταλαβαίνουν πως αν πρόκειται να εισέλθουν σε έναν τομέα όπου άλλες έχουν ήδη παρουσία, θα πρέπει να το κάνουν με κάτι που είναι όχι μόνο το ίδιο καλό (σίγουρα όχι χειρότερο!), αλλά καλύτερο και, ει δυνατόν, με κάτι που έχει και δικά του στοιχεία να επιδείξει.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο 90% των περιπτώσεων οι εταιρείες τεχνολογίας αποτυγχάνουν να προσφέρουν κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί θεωρούν σημαντικότερο το να μην "μείνουν πίσω", να μην τις "προσπεράσει" κάποια νέα δυναμική τάση τεχνολογική, παρά να δημιουργήσουν ένα αληθινά ανταγωνιστικό προϊόν ή υπηρεσία. Η Cortana είναι το καλύτερο παράδειγμα... της χειρότερης εκδοχής όλων των παραπάνω: όχι μόνο ήταν από την πρώτη μέρα κατώτερη των Siri και Google Assistant, όχι μόνο δεν έφερε στο προσκήνιο τίποτε καινούργιο αληθινά χρήσιμο στο κοινό, αλλά απέτυχε και να εξελιχθεί σε ανταγωνιστικό προϊόν στο πέρασμα έξι ολόκληρων ετών. Η Cortana πολύ απλά δεν είχε καμία θέση στην αγορά, εξ ου και η "συνταξιοδότηση".
Το να πειραματίζονται εταιρείες τεχνολογίας με ιδέες που αρχικά ανήκουν σε άλλους δεν είναι μόνο απολύτως κατανοητό, είναι θεμιτό. Το να προσπαθούν... "με το ζόρι" οι εταιρείες αυτές να επιβάλλουν στο κοινό την χρήση προϊόντων τους που είναι υποδεέστερα και στην πράξη άχρηστα, όπως επεδίωξε να κάνει η Microsoft με την Cortana σε εκατομμύρια κατόχους Xbox One και εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες Windows 10 είναι απαράδεκτο. Ας ελπίσουμε πως την επόμενη φορά που τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού θα μπουν στον πειρασμό να κάνουν ξανά κάτι αντίστοιχο, θα θυμηθούν πόσο μεγάλη και εξευτελιστική ήταν η αποτυχία της Cortana - και πως τα αντίστοιχά τους στελέχη σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας θα κάνουν το ίδιο.