Apple το... 10 μ.J.: Τί φανταζόμαστε;

Που θα βρίσκεται το λογότυπο του μήλου στο μέλλον; Ιδέες!

Τα προαναφερθέντα είναι λίγο έως πολύ λογικά ή και δεδομένα, όμως. Είναι στην άγνωστη περιοχή... πέρα από το όριο των 2 ή το πολύ 3 χρόνων που η συζήτηση αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρουσα. Είναι γνωστή, για παράδειγμα, η θεωρία της "Apple Smart TV", μιας τηλεόρασης μεγάλης διαγωνίου και υψηλής ποιότητας απεικόνισης, που θα ενσωματώνει την επόμενη γενιά ενός Apple TV και θα φέρει το App Store στο... σαλόνι! Αν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια η αμερικανική εταιρεία αποφασίσει και υλοποιήσει επιτυχώς κάτι τέτοιο, το επόμενο λογικό βήμα θα είναι η ενοποίηση ανάμεσα στους Η/Υ της, τα smartphone της, τα tablet της και την Smart TV της - και ένα τέτοιο "οικοσύστημα" θα ήταν, ομολογουμένως, αληθινά συναρπαστικό και πολύ πιθανό να επιτύχει σε όλα τα επίπεδα, ειδικά αν συνδυαζόταν με μία έκδοση του καταστήματος iTunes για οποιοδήποτε, μα οποιοδήποτε είδος περιεχομένου. Ενός iEverything, τρόπον τινά!

Φτάνοντας "με αυτά και με κείνα" στο 2015, αν η Apple έχει καθιερωθεί στους τομείς των Η/Υ γραφείου, φορητών και tablet, της κινητής τηλεφωνίας, της διανομής περιεχομένου και εφαρμογών, καθώς και στο σαλόνι... τί μένει; Αυτή είναι η σημαντική ερώτηση, τελικά! Μέχρι εκεί η Apple μπορεί να πάει και με "αυτόματο πιλότο", υπό την έννοια ότι δεν θα χρειαστεί θεαματική πρωτοτυπία για να ολοκληρώσει την παρουσία της στην αγορά της τεχνολογίας και της ψυχαγωγίας. Ως εκεί, μπορεί να πάει με ασφάλεια στηριζόμενη στο όραμα του Steve Jobs. Από εκεί και πέρα καλείται να αποδείξει ο Τim Cook ή όποιος άλλος διευθύνων σύμβουλος ότι τα γονίδια της σκέψης του Jobs, η διάθεσή του για καινοτομία και εξέλιξη ακατάπαυστη με αποδοχή του αντίστοιχου ρίσκου, δεν έχει χαθεί από το DNA της Apple.

Κι εκεί σταματούν οι βάσιμες υποθέσεις και ξεκινούν οι... μελλοντολογικές εικασίες. Ταξιδεύοντας πέρα από τον ορίζοντα της πενταετίας, για να συνεχίσει η Apple να είναι ξεχωριστή θα πρέπει να επιδείξει κάτι που σήμερα απλώς δεν υπάρχει. Σε καμία μορφή. Είναι ο άγνωστος "διαφορετικός Η/Υ" που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες ως φήμη; Είναι ένας συνδυασμός Η/Υ, προβολέα, webcam και κινητού που θα δίνει στους πάντες τη δυνατότητα να είναι οπουδήποτε και να προβάλλουν ο,τιδήποτε... live; Είναι lifestyle προϊόντα όπως ρολόγια, δαχτυλίδια ή γυαλιά, με ενσωματωμένους λιλιπούτειους Η/Υ και σύνδεση στο Internet; Είναι ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα για το αυτοκίνητο, τύπου... iCar, που μεταφέρει όλες τις λειτουργίες των συσκευών της στο πλαίσιο ενός τετρατρόχου; Είναι κάτι άλλο;

Για την ώρα, θα μπορούσε να είναι όλα τα παραπάνω, θα μπορούσε και τίποτε από αυτά. Το σίγουρο είναι πως αυτό το κάτι θα είναι Δικτυοκεντρικό, θα είναι ανθρωποκεντρικό (στόχος του Jobs σε όλη του τη ζωή ήταν να "γκρεμίσει τους τοίχους" ανάμεσα στον χρήστη και την πληροφορία), θα αντλεί ενέργεια από πολλές πηγές και θα την εξοικονομεί άριστα, θα έχει έξοχο (ελπίζουμε πάντα minimal) σχεδιασμό και θα κοστίζει ουκ ολίγα γι' αυτό που είναι. Ειδάλλως, δεν θα είναι Apple. Και αυτό δεν το θέλει κανείς - όχι μόνο οι πιστοί της οπαδοί, μα... όλοι μας!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ