Apple Pro Display XDR: όχι και τόσο... επαγγελματική τελικά

Η πανάκριβη νέα οθόνη των Αμερικανών ούτε κατά διάνοια "αναφοράς", πρακτική εξαπάτηση του κοινού

Είναι γεγονός ότι πολλοί... οπαδοί των προϊόντων της Apple - και εμείς μαζί τους, έστω κι αν δεν συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτούς - κατά βάση "ανεχόμαστε" την υπερβολή και τις μεγάλες υποσχέσεις του αμερικανικού κολοσσού στις παρουσιάσεις του γιατί, συχνότερα απ' ότι όχι, τα σχετικά προϊόντα εν πολλοίς ανταποκρίνονται με την ποιότητά τους στις υποσχέσεις αυτές. Ενίοτε ωστόσο η Apple είτε... παρα-υπερβάλλει, είτε δεν καταλαβαίνει (πράγμα αδικαιολόγητο) ακριβώς τί υπόσχεται, είτε καταλαβαίνει πολύ καλά - στην οποία περίπτωση αν δεν προσφέρει ακριβώς αυτό, μπορεί να κατηγορηθεί ευθέως για παραπλάνηση. Δυστυχώς το τελευταίο δείχνει να αποδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά στην νέα και πανάκριβη οθόνη επαγγελματικού προσανατολισμού που προωθεί ο γίγαντας του Cupertino, την Apple Pro Display XDR.

Συγκεκριμένα: χρήστες που την αγόρασαν και την χρησιμοποιούν εδώ και αρκετές εβδομάδες, με φωτογραφίες και απτά παραδείγματα αποδεικνύουν πως η Apple XDR Display δεν κινείται σε καμία περίπτωση στο επίπεδο ποιότητας απεικόνισης ενός monitor "αναφοράς" για την επεξεργασία video, όπως υποσχόταν επί τούτου η αμερικανική εταιρεία. Οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital είχε παρακολουθήσει τον περασμένο Ιούνιο την αποκάλυψη της οθόνης αυτής από την Apple υποθέτουμε θυμάται πως η εταιρεία όχι μόνο ισχυριζόταν πως προορίζεται για επαγγελματική χρήση με υλικό κινούμενης εικόνας, αλλά τολμούσε να την αντιπαραβάλλει με αυτές που αποκαλούμε όντως "οθόνες αναφοράς" (reference monitors) γιατί χρησιμοποιούνται από τα studios του Hollywοοd στην τελική χρωματική διόρθωση των ταινιών τους (υπογραμμίζοντας πως κοστίζει το 1/5 της τιμής τους). Ακόμη και σήμερα στην σχετική προϊοντική σελίδα της οθόνης της Apple χρησιμοποιείται ακριβώς αυτός ο όρος (reference).

Το ζήτημα είναι πως στην απεικόνιση επαγγελματικής ποιότητας video, όπου η πολύ υψηλή αντίθεση και η πιστότητα χρωμάτων έχουν απόλυτη σημασία, η Pro Display XDR υποφέρει από απαράδεκτα προβλήματα: ανακριβή τοπικό έλεγχο φωτεινότητας, αλλοίωση χρωμάτων, ανομοιομορφία υποφωτισμού είναι λίγα μόνο από αυτά και παρατηρούνται τόσο σε υλικό SDR όσο και σε HDR (πολύ περισσότερο στο δεύτερο). Η αιτία εντοπίζεται στις περιορισμένες (μόλις 576) ζώνες ελέγχου στον υποφωτισμό, οι οποίες - όπως θα βεβαιώσουν όσοι ασχολούνται με την απεικόνιση τηλεοράσεων τεχνολογίας LED/LCD - δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές για να αποδώσουν επαγγελματικού επιπέδου εικόνα δίχως αυτά τα θέματα. Με άλλα λόγια η Pro Display XDR δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να συγκριθεί με πραγματικά reference monitors ασχέτως κόστους, αν μιλάμε για επαγγελματική δουλειά και όχι απλώς για χρήση τυπικής οθόνης με Η/Υ - για την οποία χρήση είναι πολύ καλή, μα ως εκεί.

Μέχρι στιγμής η Apple δεν έχει σχολιάσει τις παρατηρήσεις των χρηστών, ούτε έχει ανταποκριθεί σε σχετικές ερωτήσεις όσον αφορά στην επαγγελματική χρήση και απόδοση των οθονών Pro Display XDR που προωθεί. Αν και όταν το κάνει, θα επανέλθουμε στο ζήτημα και τις διαστάσεις που έχει πάρει. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ