Όπως περιμέναμε βάσει των διαρροών που είχαν δημοσιευθεί στο Web τους προηγούμενους μήνες - όπως ακριβώς συνέβη και με τα νέα iPad Pro - η Apple αποκάλυψε τον διάδοχο ενός από τα πλέον αγαπημένα προϊόντα της: του MacBook Air. Το εισαγωγικό laptop του αμερικανικού κολοσσού δεν είχε αναβαθμιστεί εδώ και 3 χρόνια, φαντάζοντας αναχρονιστικό πια μέσα στην ίδια την κατηγορία των Ultrabooks που στην ουσία δημιούργησε. Η νέα έκδοση είναι καλύτερη έως πολύ καλύτερη σε όλα, έστω κι αν το κοινό σαφώς θ' απογοητευθεί από ένα της χαρακτηριστικό: το κόστος της.
Το νέο Macbook Air στηρίζεται σε επεξεργαστή Intel Core i5 όγδοης γενιάς, δύο πυρήνων και χρονισμένο στο 1.6 GHz - με άλλα λόγια ικανό για τα "απλά και καθημερινά" αλλά... ως εκεί. Μπορεί να συνοδευτεί από έως και 16 GB μνήμης λειτουργίας (το βασικό μοντέλο προσφέρει 8) και από έως και 1.5 TB αποθηκευτικού χώρου SSD (το βασικό μοντέλο προσφέρει 128 GB). Οι θύρες επέκτασής του είναι μόνο δύο USB-C (που δέχονται με μετατροπείς όλων των ειδών τις άλλες θύρες), με την μία να χρησιμοποιείται και για την φόρτιση, ενώ και οι δύο μπορούν ν' αξιοποιηθούν για συνδέσεις με εξωτερικές οθόνες σε λειτουργία Thunderbolt 3. Το σημαντικότερο όλων: η οθόνη του παραμένει διαγωνίου 13.3 ιντσών αλλά είναι πλέον ανάλυσης 2560x1600 pixels και πολύ καλής χρωματικής απεικόνισης, επιτρέποντας (επιτέλους) δουλειά και διασκέδαση με τρόπο αξιοπρεπή για τα δεδομένα του 2018.
Το νέο MacBook Air είναι μικρότερο κι ελαφρύτερο από το υπάρχον μοντέλο καθώς το πλαίσιο οθόνης του έχει μικρύνει θεαματικά και η κατασκευή του γίνεται πλέον 100% από (ανακυκλώσιμο μάλιστα) κράμα αλουμινίου. Το καινούργιο laptop της Apple ενσωματώνει και το τσιπ T2 των... μεγαλύτερων αδελφών του για αυξημένη ασφάλεια δεδομένων και εξελιγμένη πιστοποίηση χρήστη, αξιοποιεί δε το πληκτρολόγιο "χαμηλού προφίλ" τρίτης γενιάς της εταιρείας (που θεωρητικά επιλύει τα πολύ μεγάλα προβλήματα της προηγούμενης στους MacBook Pro) καθώς και το νεότερο trackpad των MacBook Pro.
Υποθέτουμε πως κανείς δεν θα δήλωνε απογοητευμένος με τις βελτιώσεις και τις προσθήκες του καινούργιου MacBook Air, οι οποίες καθιστούν το πλέον προσιτό laptop της Apple αξιοπρεπές και κατάλληλο για σημαντικό ποσοστό του κοινού, αν αυτό... παρέμενε ωστόσο προσιτό: ξεκινώντας από τα $1200 στις απολύτως βασικές προδιαγραφές του, αύξηση της τάξης των $200 σε σχέση με το παρόν μοντέλο, το νέο Air όχι μόνο είναι ακριβότερο, αλλά απέχει πια και μόλις... $100 από το φθηνότερο μοντέλο MacBook Pro. Σε χώρες, δε, όμως η Ελλάδα, με νόμισμα το ευρώ και αυξημένο ΦΠΑ, αυτά τα $1200 θα "μεταφραστούν" σε... €1400, κόστος που φυσικά μόνο με "εισαγωγικό" laptop δεν συνδέει κανείς σήμερα. Όπως και στην περίπτωση των iPad Pro, η Apple "χρέωσε" το ανώτερο που θεωρεί πως μπορεί, στερώντας έτσι από το Air το νόημα απόκτησης που θα είχε για πάρα πολλούς καταναλωτές.
Στην ίδια παρουσίαση ο αμερικανικός κολοσσός αποκάλυψε και τον επίσης επί πολλά χρόνια αργοπορημένο διάδοχο του μικρότερου επιτραπέζιου Mac που υπάρχει, του Mac Mini. Εκεί η Apple έδωσε, φυσιολογικά, πολύ περισσότερες επιλογές σε ισχύ επεξεργαστών, μνήμη λειτουργίας και αποθηκευτικό χώρο, διατηρώντας τον αφαιρετικό σχεδιασμό και το καλαίσθητα συμπαγές προφίλ που είχε καταστήσει το Mini τόσο δημοφιλές παλιότερα. Και εκεί, ωστόσο, ο... "πήχυς" ανέβηκε από τα $499 του περασμένου εισαγωγικού μοντέλου στα $799 για το αντίστοιχο καινούργιο, ενώ στις κορυφαίες του διαμορφώσεις το Mini μπορεί να κοστίσει περισσότερο απ' όσο μερικά καλά εξοπλισμένα μοντέλα iMac (άνω των $3000 ή και $4000), τα οποία... περιλαμβάνουν και ποιοτική οθόνη σε αυτήν την τιμή. Ασχολίαστο!