Μερικές φορές εκείνες οι αινιγματικές ηλεκτρονικές προσκλήσεις που στέλνει η Apple, αυτές που διακρίνονται από το γνωστό της marketing "βαρύγδουπων δηλώσεων", δεν υπερβάλλουν: ο γίγαντας του Cupertino είχε υποσχεθεί στο κοινό του πριν από λίγες μέρες ένα άλμα στις επιδόσεις των συσκευών της και προσέφερε ακριβώς αυτό και... ακόμη πιο πολλά με έναν νέο μικροτσίπ και έναν νέο προσωπικό υπολογιστή. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον M1 Ultra, το ισχυρότερο επεξεργαστή που έχει κυκλοφορήσει στην ιστορία της, καθώς και τον Mac Studio, έναν Η/Υ μεγέθους... Mac Mini σχεδόν αλλά βασισμένο στον Μ1 Ultra για επιδόσεις επαγγελματικών απαιτήσεων.
Ο M1 Ultra είναι... απατηλά απλό να περιγραφεί: είναι ένας επεξεργαστής που αποτελείται από δύο άλλους, τους M1 Max που μέχρι σήμερα ήταν οι ισχυρότεροι της Apple, σε συνδυασμό με ειδικά σχεδιασμένο εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας τους και ενοποιημένη μνήμη λειτουργίας, όλα στο ίδιο τσιπ. To εξαιρετικά ενδιαφέρον με αυτόν τον σχεδιασμό εντοπίζεται στο γεγονός ότι είχε γίνει εξ αρχής με αυτόν τον τρόπο, ώστε να επιτρέπει δηλαδή τον συνδυασμό επιμέρους επεξεργαστών για την δημιουργία άλλων μεγαλύτερων, οπότε το νέο τσιπ αντιμετωπίζεται από το λογισμικό ως ένας επεξεργαστής, όχι δύο ή περισσότεροι. Αυτό σημαίνει πως το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές δεν χρειάζεται να επαναπρογραμματιστούν για να αξιοποιήσουν την πρόσθετη ισχύ του M1 Ultra, κάτι σημαντικό για τους επαγγελματίες.
Για πόση περισσότερη υπολογιστική ισχύ μιλάμε; Θα πρέπει βέβαια να περιμένουμε αποτελέσματα μετρήσεων στην χρήση δημοφιλών εφαρμογών με τα πρώτα δείγματα του M1 Ultra, μα αυτό που υπόσχεται η Apple όσον αφορά στις επιδόσεις του - και συναρτήσει της κατανάλωσης ενέργειάς του - είναι στην πράξη επαναστατικό: αυτός ο επεξεργαστής είναι σημαντικά ισχυρότερος από σχεδόν οποιονδήποτε άλλον των Intel και AMD με συγκρίσιμο ή υψηλότερο αριθμό πυρήνων, καθώς και ισχυρότερος από όλες σχεδόν τις κάρτες γραφικών των nVidia και AMD καταναλώνοντας... λιγότερο από το μισό ρεύμα. Ο M1 Ultra αποτελείται από 114 δισεκατομμύρια ημιαγωγούς και η ενοποιημένη του μνήμη έχει εύρος λειτουργίας πάνω από 800 GB το δευτερόλεπτο. Για προϊόν που μπορεί να αγοραστεί από καταναλωτές, αυτά τα νούμερα είναι απίστευτα.
To πρώτο προϊόν της Apple που αξιοποιεί τον M1 Ultra είναι ο Mac Studio, ένας πανίσχυρος Η/Υ που με... κάποιον ανεξήγητο τρόπο χωρά στο περίβλημα ενός τυπικού PC μικρού μεγέθους (SFF). Για τον Mac Studio η Apple σχεδίασε σύστημα ψύξης απλό μα έξυπνο, το οποίο δεν απαιτεί πολύ χώρο αλλά μπορεί να λειτουργεί αθόρυβα στην μεγάλη πλειοψηφία των σεναρίων χρήσης για τα οποία προορίζεται. Ο νέος Η/Υ του αμερικανικού κολοσσού προσφέρει πολλές επιλογές όσον αφορά στην επεκτασιμότητα και την διασύνδεση, στηριζόμενος κυρίως σε θύρες Thunderbolt και USB-C αλλά διαθέτοντας και θύρα HDMI, θύρα 10-Gigabit Ethernet, θύρα ανάγνωσης καρτών μνήμης SD, ακόμη και θύρα ακουστικών επαγγελματικών προσιαγραφών. Κοστίζει, βεβαίως, ουκ ολίγα, ξεκινώντας από τα $3999 για την βασική σύνθεση με τον επεξεργαστή M1 Ultra, 64GB μνήμης και 1TB αποθηκευτικού χώρου, όμως η εκδοχή του με τον M1 Max αντί για τον M1 Ultra είναι περισσότερο προσιτή, ξεκινώντας από τα $1999.
Το όνομα "Studio" βέβαια... παραήταν καλό για να μην το χρησιμοποιήσει η Apple και αλλού, στην ίδια εκδήλωση λοιπόν ανακοινώθηκε και η νέα οθόνη Studio Display της εταιρείας. Είναι όμορφα σχεδιασμένη, με διαγώνιο 27 ιντσών και ανάλυση 5Κ, με επαρκή φωτεινότητα και απόδοση χρωματικής γκάμας για πολλές επαγγελματικές εφαρμογές (το κατά πολύ ακριβότερο Pro Display XDR παραμένει το κορυφαίο monitor της Apple). Το Apple Studio όμως είναι κατά πολύ ικανότερο από το XDR σε έναν τομέα, ωστόσο, τον πολυμεσικό: ενσωματώνει ποιοτικό υποσύστημα απόδοσης ήχου έξι επιμέρους ηχείων, κάμερα ευρυγώνιου φακού με αισθητήρα ανάλυσης 12 Megapixel καθώς και... τον επεξεργαστή A13 Bionic των iPhone (!), ώστε να εξασφαλίζει πως η εικόνα και ο ήχος που προσφέρει στην διάρκεια βιντεοκλήσεων είναι στο υψηλότερό τους επίπεδο. Προσφέρει επίσης συνδεσιμότητα Thunderbolt/USB-C και κοστίζει $1599 (αυτή τη φορά στην τιμή περιλαμβάνεται και η βάση).
Οι υπόλοιπες ανακοινώσεις της Apple ήταν εν πολλοίς προβλέψιμες: το νέο iPhone SE στηρίζεται στον επεξεργαστή A15 Bionic των νεότερων iPhone και προσφέρει διασύνδεση 5G, ενώ το νέο iPad Air βασίζεται στον ίδιο επεξεργαστή M1 με το περσινό iPad Pro και προσφέρει κάμερα των 12 Megapixel στην πρόσοψη για ποιοτικές βιντεοκλήσεις (με υποστήριξη και της λειτουργίας Center Stage). Όμως ο νέος επεξεργαστής της Apple και ο νέος της Mac δικαίως εντυπωσίασαν τους πάντες: είναι όχι μόνο αξιοπρόσεκτοι από καθαρά τεχνολογικής άποψης, αλλά και έμπρακτη "δικαίωση" εν τέλει της επιλογής της Apple να μεταβεί στους δικούς της επεξεργαστές. Η εταιρεία μάλιστα άφησε... σαφή υπονοούμενα για ακόμη ισχυρότερες εκδοχές του Μ1, όπως αυτή που προορίζεται για τον αναπόφευκτο Mac Pro μελλοντικά. Για να δούμε, λοιπόν!