Αpple, ένας μικρός... Μίδας

Εντυπωσιακή η εμπορική της πορεία τα Χριστούγεννα. Από εδώ, πού;

Θα είχε αρχίσει να γίνεται... προβλέψιμο σχεδόν, αν κάθε φορά δεν εξέπλησσε και λίγο παραπάνω - ακριβώς επειδή οι λόγοι της έκπληξης είναι κάθε φορά εντυπωσιακότεροι. Η Apple ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου και οι αριθμοί όχι απλώς "μιλούν από μόνοι τους", κυριολεκτικά... ουρλιάζουν εμπορική επιτυχία. Μόνο για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας ξεπέρασαν τα 46 δις δολάρια, αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ της. Απίστευτα είναι και τα καθαρά της κέρδη για το τρίμηνο αυτό, τα οποία ανήλθαν στα 13 δις δολάρια (!). Οι επιδόσεις αυτές την καθιστούν όχι μόνο την πλέον επικερδή τεχνολογική εταιρεία, αλλά και μία από τις πλουσιότερες παγκοσμίως, με μηδενικό δανεισμό και αποθεματικό που αγγίζει τα 98 δις δολάρια.

Άλλοι αριθμοί: το τρίμηνο αυτό περιείχε τόσο την εμπορική έναρξη του iPhone 4S όσο και την εορταστική περίοδο, όπως και πάλι οι πωλήσεις 37 εκατομμυρίων iPhone δεν παύουν να είναι εκπληκτικές. Η Apple είναι πια ξεκάθαρα η πλέον επιτυχημένη κατασκευάστρια εταιρεία smartphones, με δεύτερη τη Samsung. Τα iPad επίσης συνεχίζουν να σημειώνουν υψηλές πωλήσεις, όχι μόνο βάσει των δικών τους αρετών αλλά και βάσει της οικτρής αποτυχίας του ανταγωνισμού να προσφέρει ισάξια προϊόντα μέσα στο 2011: μόνο το τρίμηνο για το οποίο συζητάμε πωλήθηκαν 15.5 εκατομμύρια περίπου. Μικρή άνοδος σημειώθηκε και στις πωλήσεις των διαφόρων μοντέλων Mac - μόνο οι πωλήσεις iPod εμφανίζονται μειωμένες, κατά 21%, ως φυσική συνέπεια του γεγονότος ότι σιγά-σιγά τα iPhone παίρνουν τη θέση τους στην καθημερινή ζωή πολλών από μας.

Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Apple, ο Tim Cook, είχε μερικά εύστοχα σχόλια να κάνει πέρα από την... εύλογη χαρά για τα αποτελέσματα αυτά. Υποστήριξε πως ολοφάνερα ανταγωνιστικά προϊόντα όπως το Amazon Kindle Fire δεν στέρησαν πωλήσεις από τα iPad, υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι τα tablet όχι πολύ μακριά από σήμερα θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις των προσωπικών υπολογιστών συνολικά (των desktop τις έχουν ήδη ξεπεράσει αλλά τα laptop κρατούν τις ισορροπίες για την ώρα), ενώ το λιγότερο επιτυχημένο προϊόν της Apple, το Apple TV, συνέχισε να το χαρακτηρίζει ως "χόμπι" για την εταιρεία, αλλά όχι κάτι που θα εγκατέλειπε. Ο Cook, άλλωστε, θέλησε να... προετοιμάσει ψυχολογικά κοινό και επενδυτές υπογραμμίζοντας ότι για την τρέχουσα χρονιά έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση και κυκλοφορία ουκ ολίγων "συναρπαστικών προϊόντων". Το iPad 2S/3, σίγουρα. Το iPhone 5, σίγουρα. Νέο Apple TV, σίγουρα. Μήπως όμως και iTV; Μήπως συνδυασμό MacBook και iPad; Μήπως κάτι άλλο; Εν καιρώ, θα μάθουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ