Android 5.0: οι πρώτες εντυπώσεις

Εικοσιτέσσερις ώρες με τo νέο λειτουργικό της Google: η γνώμη μας, οι προοπτικές του

Πέρα από την αισθητική ανανέωση του Android 5.0, άμεσα αντιληπτός γίνεται και ένας αριθμός από βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά. H διαχείριση των ειδοποιήσεων (notifications) και συγκεκριμένες επιλογές που αυτές προσφέρουν μπορούν πλέον να γίνουν από την οθόνη αδράνειας (lockscreen) του smartphone ή του tablet. Οι ειδοποιήσεις γενικότερα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό προσαρμόσιμες και εξυπηρετούν περισσότερο τον χρήστη που θα ρυθμίσει για τί θέλει και τί δεν θέλει να ειδοποιείται (και πού και πότε). Η δυνατότητα του Screen Lock - που ενεργοποιεί χωρίς κωδικό μία συσκευή Android 5.0 αν μία άλλη "διεπιστευμένη" συσκευή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση - δεν μάς... εντυπωσίασε ιδιαίτερα, σίγουρα όχι τόσο όσο η λειτουργία Battery Saver. Αυτήν την έχουμε συναντήσει ήδη ως extra στα Samsung Galaxy S5 και LG G3, με την έλευση του Lollipop αναλαμβάνει όμως να διαχειριστεί υποσυστήματα και apps ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια σε όλες τις συσκευές - σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος πλέον.


Πολύ χρήσιμες είναι δύο νέες παρεμφερείς λειτουργίες που δοκιμάσαμε, η Guest Mode και η Screen Pinning. Με την πρώτη ο χρήστης μπορεί να ορίσει ως διαθέσιμα συγκεκριμένα μόνο apps και να δώσει π.χ. το tablet του σε ένα παιδί, κάποιο φίλο κλπ. χωρίς το φόβο πως θα υποστεί... έλεγχο η υπόλοιπη συσκευή. Με τη δεύτερη λειτουργία μπορεί κάποιος να "κλειδώσει" όλη τη συσκευή μόνο στο app που είναι εκείνη τη στιγμή ενεργό (π.χ. έναν Web browser ή ένα video game) και να την δώσει σε τρίτο πρόσωπο με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Βελτιωμένη στα σημεία είναι και η, διαθέσιμη από το Android 4.2, λειτουργία των πολλαπλών profiles στην ίδια συσκευή, με σαφή πια διαχωρισμό apps και δεδομένων. Μιλώντας, δε, για ασφάλεια, στις νέες συσκευές που το φιλοξενούν το Android 5.0 κωδικοποιεί πλέον εξ ορισμού τα δεδομένα του χρήστη - κάτι που "κάνει όλη τη διαφορά", καθώς ως επιλογή υπήρχε ήδη αλλά... κανείς μας δεν έμπαινε στη διαδικασία να την ενεργοποιήσει.



Είναι πάρα, πάρα πολλές οι μικρές και... καθόλου μικρές βελτιώσεις και προσθήκες που χαρακτηρίζουν το Android 5.0 σε σχέση με τους προκατόχους του, σε όλους τους τομείς - μία επίσκεψη στην επίσημη σελίδα της Google γι' αυτό μπορεί να πείσει οποιονδήποτε για του λόγου το αληθές. Είναι σημαντικό το χρονικό σημείο στο οποίο εμφανίζεται, δε, καθώς φιλοδοξία να ενοποιήσουν σε όλων των ειδών τις συσκευές εικαστικά και λειτουργικά τις αντιπροτάσεις τους έχουν τόσο η Αpple όσο και η Microsoft εδώ και καιρό. Το νέο Android έχει όντως τις προδιαγραφές για να καθιερώσει το "Material Design" στις οθόνες ρολογιών, κινητών, tablet και τηλεοράσεων επιτυχημένα. Από όσα διαπιστώσαμε χρησιμοποιώντας το Lollipop και μεμονωμένα, ωστόσο, σε μία μόνο συσκευή, για λιγότερες από 24 ώρες, η Google βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο συνολικά όσον αφορά στο λειτουργικό της. Αυτό που μένει να διαπιστώσουμε είναι (α) πόσο σύντομα θα ευθυγραμμιστούν ποιοτικές εφαρμογές Android στην αισθητική του Material Design και (β) πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι κατασκευαστές, ώστε το μερίδιο αγοράς του Android 5.0 να μην ανέρχεται στο σύνηθες... μονοψήφιο νούμερο τον επόμενο χειμώνα. Ο χρόνος, όπως πάντα, θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ