Apple News, έκδοση 2.0

Επέκταση και ανανέωση της υπάρχουσας Δικτυακής υπηρεσίας ενημέρωσης, όχι με δημοσιογραφική έμφαση πάντως

Στην ίδια εκδήλωση όπου αποκάλυψε την είσοδό της στην συνδρομητική παροχή πρωτότυπου τηλεοπτικού περιεχομένου και την είσοδό της στην συνδρομητική παροχή games για τις συσκευές της, η Apple επιβεβαίωσε και την φημολογία περί εισόδου της στην συνδρομητική παροχή ενημερωτικού περιεχομένου. Ο αμερικανικός κολοσσός εγκαινιάζει και θέτει άμεσα σε λειτουργία μεσα την υπηρεσία Apple News Plus, η οποία αντί $9.99 μηνιαίως θα προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε περισσότερα από 300 περιοδικά γενικής κι εξειδικευμένης θεματολογίας. Την συνδρομή θα μπορούν να αξιοποιήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας χωρίς πρόσθετο κόστος.

Το ανανεωμένο σχετικό app της Apple, το Apple News μέσα από το οποίο θα αξιοποιείται η προαναφερθείσα ενιαία συνδρομή, στηρίζεται ουσιαστικά στο περίφημο Texture - ένα app ακριβώς τέτοιας υπηρεσίας παροχής ενημερωτικού περιεχομένου του οποίου την εταιρεία ο αμερικανικός κολοσσός εξαγόρασε πέρυσι αντί άγνωστου ποσού. Ο βασικός μηχανισμός διαχείρισης είναι παρόμοιος και το γραφικό περιβάλλον χρήσης των Apple News έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, έτσι ώστε η παρουσίαση των περιοδικών να είναι άψογη τόσο σε iPhone όσο και σε iPad. Η υπηρεσία της Apple είναι αρκετά ευφυής ώστε να προτείνει άρθρα προς ανάγνωση όπως αυτά που η χρήση της από τον αναγνώστη καθιστά πιθανώς ενδιαφέροντα - και, υπογραμμίζει η Apple, να το κάνει χωρίς να αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα οπουδήποτε στους δικούς της servers.

Μαζί με τα 300 και πλέον περιοδικά των οποίων την ύλη θα προσφέρει κάθε μήνα, το Apple News θα συγκεντρώνει επίσης επιλεγμένη ύλη από τους Los Angeles Times και την Wall Street Journal, καθώς και αποκλειστική ύλη από ορισμένα αναγνωρισμένα websites. Δεν μπορεί παρά να αισθάνεται κανείς, πάντως, ότι οι ισχυρισμοί της Apple επί σκηνής περί "στήριξης της ποιοτικής δημοσιογραφίας" δεν... ευθυγραμμίζονται εύκολα ακριβώς με την συντριπτική πλειοψηφία του περιεχομένου που τα περιοδικά και οι άλλες πηγές των Apple News θα προσφέρουν: αυτό είναι "ποικίλης ύλης", lifestyle και ειδικού ενδιαφέροντος και σε καμία περίπτωση δημοσιογραφική ύλη, έρευνα, ανάλυση και σχολιασμός.

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι, για κάποιον που ούτως ή άλλως τύγχανε τακτικός αναγνώστης π.χ. 7 ή 8 ή 10 περιοδικών από τα 300 που θα προσφέρονται κάθε μήνα, η συνδρομή στην υπηρεσία Apple News Plus είναι συμφέρουσα (ειδικά αν συνυπολογίσει και άλλα μέλη της οικογένειας με διαφορετικά ενδιαφέροντα). Όμως πρόκειται για καθαρά εμπορική κίνηση εκ μέρους της Apple και ούτε κατά διάνοια για στήριξη εκ μέρους της στο επαγγελματικό, προσεγμένο δημοσιογραφικό περιεχόμενο που αξίζει αντιτίμου για να συνεχίσει να υφίσταται. Για κάτι τέτοιο ο αμερικανικός κολοσσός θα έπρεπε να κάνει πολλά περισσότερα και υποψιαζόμαστε πως οι όροι συνεργασίας που θέτει δεν είναι οι φιλικότεροι ακριβώς - εξ ου και οι μετρημένες στα δάκτυλα δημοσιογραφικές πηγές του Apple News Plus.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά εμάς τους Έλληνες... ελάχιστα μάς απασχολούν σε πρακτικό επίπεδο, καθώς το Apple News Plus είναι αρχικά διαθέσιμο μόνο σε ΗΠΑ και Καναδά, θα ξεκινήσει να προσφέρεται σε Αγγλία και Αυστραλία τον Σεπτέμβριο και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αργότερα. Θα επιτύχει αυτή η νέα προσπάθεια της Apple να εισέλθει ως πάροχος περιεχομένου στην βιομηχανία της ενημέρωσης, μετά από την πρώτη αποτυχημένη του το 2010-2011 στο πλαίσιο προώθησης των πρώτων iPad; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ