iPad Pro 2018: καμία έκπληξη, μα μεγάλη πρόοδος

Τα κορυφαία tablet της Apple ανανεώνονται κι αναβαθμίζονται, οι τιμές τους αλμυρότερες από ποτέ

Τόσο εμείς, όσο και οι ίδιες οι κατασκευάστριες θα έπρεπε θεωρητικά να... έχουμε συνηθίσει πια την κατάσταση με τις διαρροές πληροφοριών πριν από την επίσημη αποκάλυψη προϊόντων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό. Ακόμη και με αυτό ως δεδομένο, ωστόσο, ήταν εντυπωσιακό το πόσο λιγότερος ήταν ο ενθουσιασμός στο Web κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Apple για την παρουσίαση των - αντικειμενικά - περισσότερο συναρπαστικών iPad που έχει προσφέρει ποτέ ο αμερικανικός κολοσσός. Ήταν εντυπωσιακό... και κρίμα. Και μάλλον θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι αληθινή "αποκάλυψη" σημαντικού προϊόντος "από το πουθενά", ικανή να προκαλέσει γνήσια έκπληξη και άρα ενθουσιασμό στον Τύπο και το κοινό, σπάνια έως... πάρα πολύ σπάνια θα προκύπτει πλέον στην αγορά της τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση οι διαρροές των τελευταίων μηνών για τα καινούργια στοιχεία των νέων iPad Pro αποδείχθηκαν όλες αληθινές. Το εμβληματικό πλήκτρο Home αφαιρείται όπως στα iPhone X/XS και αντικαθίσταται από τον μηχανισμό Face ID, οπότε το πλαίσιο γίνεται κατά συνέπεια σημαντικά λεπτότερο κι επιτρέπει την ίδια διαγώνιο οθόνης σε μικρότερο μέγεθος συσκευής. Τα iPad Pro αυτά είναι επίσης τα πρώτα που αντικαθιστούν την θύρα φόρτισσης και σύνδεσης Lightning με την ικανότερη και ευρύτερης υποστήριξης USB-C, επιτρέποντας την συνεργασία των πρώτων με διάφορα περιφερειακά: επιβεβαιωμένες είναι π.χ. εξωτερικές οθόνες (μέχρι ανάλυση 5Κ!) και ψηφιακές φωτογραφικές (αλλά όχι μεγάλα μέσα αποθήκευσης). Τα νέα Pro μπορούν να κρατούν στα πλάγια μαγνητικά το νέο Apple Pencil, αλλά και να ευθυγραμμίζονται σε δύο διαφορετικές γωνίες με το νέο Smart Keyboard. Απ' όλα τα παραπάνω το μόνο στοιχείο που δεν γνωρίζαμε ήδη: μέσω της θύρας USB-C ένα iPad Pro μπορεί να φορτίσει με την δική του μπαταρία ένα iPhone. Ενδιαφέρον!

Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά τους τα νέα iPad Pro προσφέρουν όλα εκείνα που περιμένει κανείς από εξελικτικές εκδόσεις, συνολικά βέβαια αυξάνοντας σημαντικά τις δυνατότητες των συσκευών αυτών για διάφορες χρήσεις. Ο κεντρικός επεξεργαστής τους είναι ο Α12Χ - ευδιάκριτα ισχυρότερος από τον αντίστοιχο των iPhone XS/XS Max - και η μνήμη λειτουργίας τους ανέρχεται σε άλλα μοντέλα στα 4 GB, σε άλλα στα 6 GB. Το μέγεθος της μπαταρίας, παραδοσιακά, δεν κατονομάστηκε, όμως η Apple αναφέρθηκε στην τυπική διάρκεια αυτονομίας που υπόσχεται πάντα: 10 ώρες, γεγονός αξιέπαινο αν σκεφτεί κανείς πως τα νέα iPad Pro είναι ταυτόχρονα και λεπτότερα. Θα προσφέρονται με αποθηκευτικό χώρο των 64, 256, 512 και για πρώτη φορά 1024 GB, ενώ ενσωματώνουν ασύρματη διασύνδεση Bluetooth 5 (τα μοντέλα mobile Internet υποστηρίζουν Gigabit LTE) και κύρια κάμερα ανάλυσης 12 Megapixel (ικανή να συλλαμβάνει video ανάλυσης 4Κ στα 60 καρέ).

Με την τελευταία η Apple δεν απέφυγε δυστυχώς ένα από αυτά τα ανόητα σχεδιαστικά ατοπήματα που κάνει τα τελευταία χρόνια, καθώς ο φακός της προεξέχει από την επιφάνεια του πίσω μέρους όσο στα iPhone Χ/XS ή και πιο πολύ (ενώ στα tablet έχει νόημα να μπορούν να τοποθετηθούν επίπεδα πάνω σε μία επιφάνεια). Τουλάχιστον τα iPad Pro αυτά δεν φέρουν την αντιαισθητική εγκοπή (notch) που πρωτοεμφανίστηκε στο iPhone X κι έχει έκτοτε υιοθετηθεί από το σύνολο σχεδόν των κατασκευαστών smartphones (στο tablet θα ήταν εξαιρετικά ενοχλητική η ύπαρξή της). Θετική, πάντως, δεν θα χαρακτήριζε κανένας την αφαίρεση της θύρας ακουστικών από τα νέα Pro - επιλογή που είναι πια ολοφάνερα ηθελημένη εκ μέρους της Apple και όχι αναγκαστική (δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος στο εσωτερικό τους).

Τα νέα iPad Pro είναι ομολογουμένως πάρα πολύ ενδιαφέροντα και, επιτέλους, σαφές κι ευπρόσδεκτο βήμα μπροστά για την κατηγορία των tablets συνολικά (πόσο μάλλον αυτών της Apple). Το πρόβλημα είναι πως ο αμερικανικός κολοσσός μάλλον... εμπνεύστηκε από τα iPhone X/XS, καθώς τα νέα μοντέλα είναι ακριβότερα έως σημαντικά ακριβότερα - ειδικά τα μεγαλύτερα με την οθόνη διαγωνίου 12.9 ιντσών ξεκινούν από τα $1000 και καταλήγουν στα... $1900, στο επίπεδο των ανώτερης κατηγορίας laptop δηλαδή (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται η νέα γραφίδα και το νέο πληκτρολόγιο που επίσης είναι ακριβότερα φέτος). Η Apple για μία ακόμη φορά δείχνει βολικά να "ξεχνά" πως ο χρόνος στην αγορά της τεχνολογίας "θεωρητικά" λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή και πως το "λογικό" σε εξελικτικά προϊόντα είναι είτε σε παρόμοιο επίπεδο επιδόσεων να γίνονται φθηνότερα, είτε σε ανώτερο να παραμένουν περίπου στο ίδιο κόστος από χρονιά σε χρονιά.

Η εταιρεία στην περίπτωση των iPad Pro συγκεκριμένα έχει βεβαίως και την "δικαιολογία" της επαγγελματικής χρήσης από σχεδιαστές, φωτογράφους, δημιουργούς οπτικοακουστικού περιεχομένου κλπ. - όμως για πολλοστή φορά επιδεικνύει την πρόθεση να "χρεώσει" όσο υψηλότερα μπορεί τα προϊόντα της, προτιμώντας να έχει μικρότερο επίδοξο κοινό, παρά μικρότερα περιθώρια κέρδους από τα εξωφρενικά που έχει καθιερώσει. Και για πολλοστή φορά θα παρατηρήσουμε πως αυτό μπορεί μεν να χαροποιεί τους μετόχους της, αλλά συνεχίζει να μην ωφελεί την αγορά της τεχνολογίας συνολικά και σίγουρα όχι ποσοστό του καταναλωτικού κοινού που, αν τα επίπεδα κόστους των νέων iPad Pro δεν ήταν... στρατοσφαιρικά, ενδεχομένως να στρεφόταν σε αυτά αντί σε ένα π.χ. δυνατό αλλά τυπικό laptop, δοκιμάζοντας την προσέγγιση του "tablet as a computer" που η Apple υποτίθεται πως πιστεύει και προωθεί. Σε πρακτικό επίπεδο, όπως φαίνεται, η θέση της... μάλλον διαφέρει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ