Xbox One: οι τεχνικές προδιαγραφές

Επιβεβαιώνονται όσα είχαν διαρρεύσει για ένα έξυπνα διαμορφωμένο... PC

Για μία ακόμη φορά, το Web και οι διαρροές που φιλοξενεί σε μόνιμη πλέον βάση όσον αφορά στο τί σχεδιάζουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και ηλεκτρονικής διασκέδασης, αποδείχθηκε σωστό. Στην παρουσίασή της για το Xbox One η Microsoft έκανε επαρκέστατη - όχι απόλυτα λεπτομερή, αλλά σίγουρα σαφή - αναφορά στα υποσυστήματα που αυτό φιλοξενεί κάτω από το περίβλημά του. Και όλα όσα είχαμε διαβάσει, και διασταυρώσει μάλιστα από πολλαπλές πηγές, ισχύουν: το καινούργιο Xbox και το καινούργιο PlayStation κινούνται στο ίδιο επίπεδο δυνατοτήτων, θεωρητικά τουλάχιστον.

Συγκεκριμένα: το Xbox One βασίζεται σε επεξεργαστή οκτώ πυρήνων της AMD, αρχιτεκτονικής x86/x64 (πανομοιότυπης με αυτής των πιο πολλών PC δηλαδή), ο οποίος συνοδεύεται από 8 GB μνήμης λειτουργίας. Ο επεξεργαστής αυτός ενσωματώνει ουσιαστικά και το υποσύστημα γραφικών, το οποίο όμως είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο του PlayStation4 (και απομένει να δούμε ποιό και αν είναι ισχυρότερο). Μία διαφορά ανάμεσα στα δύο συστήματα που έχει γίνει ήδη γνωστή και θα συζητηθεί δεόντως στο μέλλον: το Xbox One ενσωματώνει και 32 ΜΒ βοηθητικής μνήμης υψηλής ταχύτητας που το PS4 δεν έχει, το δεύτερο όμως ενσωματώνει σημαντικά γρηγορότερη μνήμη λειτουργίας συνολικά (GDDR5), την οποία μπορεί να διαμοιράσει ελεύθερα ανάμεσα σε κύριο επεξεργαστή και επεξεργαστή γραφικών. Το τί σημαίνει αυτό πρακτικά, κανείς μας δεν είναι σε θέση να κρίνει... για την ώρα.

Στα υπόλοιπα, επίσης όπως τα περιμέναμε: το καινούργιο Xbox θα φέρει σκληρό δίσκο χωρητικότητας 500 GB εξ ορισμού, ο οποίος δεν αντικαθίσταται (αλλά ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να επεκταθεί με εξωτερικούς σκληρούς δίσκους). Παρόν θα είναι και ένα drive για δίσκους Blu-ray, στους οποίους θα φιλοξενούνται τόσο τα games του Xbox One, όσο και οι ταινίες υψηλής ευκρίνειας που έχουν πια καθιερωθεί και ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί. Τα games, ωστόσο, θα εγκαθίστανται υποχρεωτικά στο σκληρό δίσκο. Παρούσες οι θύρες επέκτασης USB 3.0, παρούσα φυσικά η έξοδος HDMI αλλά και μία είσοδος HDMI (ώστε να ενσωματώνεται στο περιβάλλον χειρισμού του Xbox One και τηλεοπτικό πρόγραμμα από δέκτη ή αποκωδικοποιητή), παρούσα και μία έξοδος optical για "απλό" (όχι υψηλής πιστότητας) εξακάναλο ήχο.

Άξια αναφοράς όσον αφορά στον εξοπλισμό του Xbox One είναι δύο πράγματα που δεν είχαν διαρρεύσει όλο αυτό το διάστημα. Ένα: το νέο Xbox ενσωματώνει κύκλωμα Wi-Fi Ν για ασύρματη διασύνδεση με το Internet, αξιοποιώντας ωστόσο 3 κεραίες και όχι μία. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως, υποστηρίζοντας και το πρωτόκολλο διασύνδεσης Wi-Fi Direct, το Xbox One μπορεί να "μιλά" ταυτόχρονα σε άλλες συσκευές του σαλονιού, όπως smartphones και tablets, χωρίς παράλληλα να "χάνει" τη σύνδεσή του με το Ιnternet (και όταν αυτό δεν τού ζητείται αξιοποιεί τις κεραίες συνδυαστικά για ταχύτερη σύνδεση). Εννοείται πως παρούσα είναι και μία θύρα ενσύρματης διασύνδεσης Ethernet. Δύο: το νέο Xbox φέρει και δέκτη υπερύθρων ακτίνων, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί κανείς να το ελέγχει όχι μόνο με το νέο συνοδευτικό χειριστήριο (που ενσωματώνει αντίστοιχο πομπό), αλλά και με πολλά άλλα ανεξάρτητα τηλεχειριστήρια της αγοράς.

Συνολικά, το Xbox One εμφανίζεται στον τομέα του hardware όπως ακριβώς το περιμέναμε: πληρέστατο. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι που θα χρειαζόταν για να έχει τόσο πλήθος δυνατοτήτων, όσο και "αντοχή στο χρόνο" - και φυσικά ανταγωνιστικό προφίλ απέναντι στο επίσης "πάνοπλο" PlayStation4. Με αυτού του επιπέδου τα ισχυρά υποσυστήματα, που δεν "κρατούν πίσω" το software, η Microsoft έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως το δεύτερο, και όχι τα πρώτα, είναι αυτό που "θα κάνει τη διαφορά". Πώς ακριβώς θα διαχειριστεί αυτήν της την ευκαιρία η αμερικανική εταιρεία, ωστόσο, βάσει των όσων είδαμε παραμένει... ανοιχτό θέμα προς συζήτηση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ